Hogyan igyunk vizet?

Szeretnék neked elmondani pár dolgot a vízről. Az ivóvízről. Ezzel foglalkozom egy ideje.
Az első, hogy amit a vízivásról tanácsoltak eddig neked, általában rossz és gyakran veszélyes tanácsok. Igazából senki nem tudja, mennyi vizet kellene innod, és az ezzel kapcsolatos javaslatok, amiket kapsz innen-onnan, igazából ostobaságok. Például: igyál 8 pohár vizet naponta!… Ki ne hallotta volna ezt már? Honnan jön ez a nyolc pohár? Miért pont nyolc pohár? Mekkora pohár?

Ennek semmi értelme. Ez egy mesterségesen kiszőkített kommunikációja annak, hogy mennyi egy átlag ember napi átlagos vízszükséglete egy átlagos méretű pohárral mérve. Imádom az átlagokat. Tegye fel a kezét ha Ön átlagember!  Akarom mondani, hogyan kell felöltöznöm január negyedikén, ha Magyarországon az átlag évi középhőmérséklet 13 celsius?

Amire szükségünk van az egészségünk és a napi energia szintünk jó állapotban tartásához, az nem ilyen féligazságok, hanem valódi tudományos megközelítés. A napi 8 pohár ennek nem felel meg.

Először is: a nap folyamán a megivott víznek egyenletesen kell bejutnia a szervezetünkbe. Reggel meginni 8 pohár vizet és azt gondolni, hogy királyok vagyunk mára, nem túl okos megoldás. Ez szerintem számodra is evidens. Pedig ettől alig valamivel tér el az a gyakori szokás, hogy egész nap nem iszik egy pohár vizet sem, majd este, mikor megszomjazik, iszik valaki egy-két literrel. Ez annyira gyakori, hogy azt mondhatnám, ettől megy a fejfájás csillapító ipar.

Ezzel szemben a tudományos tény: az optimális egészség megkívánja, hogy óránként pótold a szervezeted vízveszteségét. Nem vicc. Óránként. Ez nem azt jelenti, hogy ha kihagysz egy órát, akkor valamilyen bajod lesz belőle. Azt jelenti, hogy az optimálistól eltértél. Ha kihagysz két órát, akkor még inkább. Ha kihagysz három órát, stb…… Amennyiben ezt napokon, éveken át folyamatosan így éled meg, akkor úgy éled le az életedet, hogy „nem optimális állapotban van a tested vízháztartása.

Minden ember, aki rászokott arra, hogy óránként igyon egy pohár vagy akár fél pohár vizet, feltűnően jobb erőnléti és szellemi állapotba került ettől. Sok csodaporokat és csodacseppeket forgalmazó cég ezt használja ki termékének eladására. Senki nem próbálja meg csupán vízzel megoldani a problémáit. Az olyan egyszerű lenne.

Miért ilyen hatékony a víz?

Mert a krónikus dehidratáltság annyira jellemző, hogy a lakosság közel kilencven százalékát érinti. Ebből az következik, hogy jó eséllyel téged is. Ha nem hiszed, próbáld ki amit itt tanácsolok, mindössze 48 órán át és lásd, mi történik! Ne aggódj, teljesen biztonságos.

Elfáradsz, kimerülsz a nap végére? Szeretnéd tudni, miért?

Nyertél!

A dehidratáltság okozza. (vagy valami más, de azokkal most nem foglalkozunk)

Szédülés, krónikus fejfájás, impotencia, hajhullás, hátfájás, székrekedés, stb.… Ezek a „betegségek leggyakrabban a dehidratáltság következményei.

Hogyan kezeljük?

Még mielőtt elkezdenél kortyolgatni, nem ártana tudni, mennyi is a „8 pohár számodra. Ugyanis, mint korábban írtam, ez számtalan összetevőtől függhet. Függ a testsúlyodtól, a mozgás mennyiségedtől, a klímától, stb.…

Amennyiben egy melegebb, szárazabb helyen vagy, a verejtékezés által (a verejték jelentős része nem látszik a bőrön cseppek formájában) több vizet, sokkal többet veszítesz, mint egy hideg nedvesebb környezetben. Ugyanez igaz, ha edzel, vagy bármilyen fizikai aktivitást fejtesz ki.

De van egy fontos dolog. Azt mondtam, hogy a víz biztonságos. Akkor hogy lehet, hogy létezik a „vízmérgezés, mint halálos betegség? A wikipédián találtam erről egy leírást, amikor egy hölgy 15 perc alatt belehalt (közel 8 liter víz egyszerre történő megivásába fogadásból), de maratoni futóatléták esetében is előfordult már hasonló eset.

Az igazság: a hirtelen nagy mennyiségű víz, bekerülve a szervezetünkbe, felborítja az elektrolit háztartást. Mi a csuda az elektrolit háztartás? A sok víz hatására lecsökken a vér nátrium szintje, ami beindít egy nehezen kezelhető folyamatot. A fölhígított vér következtében víz áramlik a sejtekbe, az agyszövet is megduzzad, az agynyomás fokozódik, ami halálhoz vezethet.

Ez amilyen ijesztően hangzik, olyan könnyű lenne kivédeni. Egy csipet tengeri só adagolásával a vízbe, vagy egy étkezési sókeverékkel percek alatt kezelhető lenne a probléma. Viszont a sportorvosok tapasztalata szerint a kórházban dolgozó kollégák a versenyről beszállított futóknál kezdődő kiszáradásra gondolnak, és ha nem megfelelő sótartalmú folyadékot adnak, a vízmérgezést fokozhatják.

Tehát, akkor most már mindent tudunk, kezdhetjük az energetizálódást. 🙂

Igyál óránként fél-egy pohár vizet. Most nyáron ez megfelelő mennyiségnek tűnik. Amennyiben egy-két napon belül érzed ennek pozitív hatásait, gratulálunk, eddig krónikus dehidratáltságban szenvedtél.

Amennyiben nem érzed, még próbáld ki a sót. Lehet, hogy az hiányzott. Napi egy-két kapszula szintén elegendő és a hatása azonnali.

Amit várunk: éberebb közérzet és a délutáni-esti kimerültség elmaradása 48 órán belül.

Amennyiben bejött a javaslatom, írd meg nekünk. Mindig szeretünk ilyet olvasni. Amennyiben nem, akkor írd meg azt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top