Aszpirin – mindenre jó?

Ha megkérdezi orvosát vagy gyógyszerészét, úgy fog tűnni, az aszpirin egy mindenre jó csodaszer. A minap például egy Yale Egyetemen végzett tanulmány jelent meg, ami azt kürtölte világgá, hogy az aszpirin megvédi a máját annak, akinek az elhízástól, az alkoholtól és a gyógyszerektől menne tönkre. Legalább is ez jelent meg a bulvár médiában. Szerintem sokat mondok, ha ketten olvastunk utána az eredeti publikációnak, amiből mindössze annyi derült ki, hogy Panadol (amerikában Tylenol) túladagolásban szenvedő egerek túlélési esélyét sikerült jelentősen megnövelni egy kis aszpirinnel.

Nem ez az első kutatás, ami gyulladáscsökkentő gyógyszerek májvédő hatását vizsgálta. Imaeda és munkatársai 2009-ben a paracetamol hasonló tulajdonságát igazolták – ugyancsak egerekben. Hogy pontosan mi köze van egy dagadt alkoholistának az egérhez, nem tudom, de ez a kérdés fel sem merül egy valamirevaló újságszerkesztő fejében, ha kap pár dollárt egy szponzorált cikk megírásáért.

Se szeri, se száma a szponzorált aszpirinnel kapcsolatos kutatásoknak. Nem túloztam a bevezetőben, amikor azt állítottam, hogy a hivatalos orvoslás szerint mindenre jó. Az acetilszalicilsav.lap.hu oldalt elolvasva jöttem rá, hogy az összes rák, az elhízás, a szív- és érrendszeri bajok, az asztma, a korpásodás és a diabétesz ellen is bevethető. Akinek ez túl hihetetlen, az mit fog szólni, az “Aszpirin jót tesz a virágoknak” című ajánláshoz? Ha ilyen jó, miért nem tesszük kötelezővé? „Szóma, ha mondom, segít a gondon, egy-két köbcenti helyre biccenti”

A bevezetőben említett Yale tanulmány végkövetkeztetése az volt, hogy ha az aszpirint együtt adták volna a mérgezést okozó Panadol-al, akkor nem is okozott volna mérgezést. Bár ezt meg sem vizsgálták, de mint hipotézist ki merték a végén jelenteni és nagyon csodálkoznék, ha pár éven belül nem jelenne meg egy olyan fájdalomcsillapító, ahol a két hatóanyag egy tablettában van. Recept nélkül, babáknak is.

A 22-es csapdája

Az aszpirin közel sem olyan biztonságos, mint hirdetik. Sőt, a mellékhatásai messze felülmúlják az előnyeit. Emésztőrendszeri fekélyek akár a szedők 28%-ámál kialakulhatnak, de a hasnyálmirigy daganat esélyét is emeli. Cleland és munkatársai vizsgálták 2004-ben, hogy krónikus szívelégtelenség esetén mennyit segít az aszpirin. Azt publikálták, hogy semennyit. Pedig a vizsgálatból az jött ki, hogy az aszpirint szedők rosszabb eredményt produkáltak.

Vicces dolog ( ha van humorérzékünk), hogy a tartósan naponta aszpirint szedők több mint 10%-a kerül egy héten belül kórházba szívelégtelenség miatt, amint abbahagyja a szedést. Tartós szedése károsítja a szívet, de az abbahagyása ugyan ezt teszi. Melyiket választja? Az aszpirin igazából eltereli a figyelmet az igazi kezelésekről és elnapolja a problémát.

Megoldások?

Például kezdhetné azzal, hogy megkéri az orvosát, hogy biztonságosan állítsa le a vérhígítókról anélkül, hogy egy szívrohammal kellene szaladni a kórházba egy héten belül. Aztán kereshetne biztonságos alternatívákat. Számtalan ilyen létezik. Melyek ezek?

Egyszerű életmódbeli változások. Például csökkenti a zsírokban és egyszerű szénhidrátokban gazdag összetevőket az étrendjében és megnöveli a lúgos ételek (zöldségek, gyümölcsök) arányát. A testmozgás szintén gyógyító hatással van a szív- és érrendszerre. Vicces, hogy az aszpirin és a syncumar leírásában éppen ezekről beszélik le az embereket mondván, a zöldségek k-vitamin tartalma veszélyes rájuk.

Vannak természetes vérhígító tulajdonságú anyagok. Ilyen például a halolaj vagy halzsír, az e-vitamin, a bazsalikom, a natto vagy a bromelain. Számos antioxidáns és ásványi-anyag is javít a szív állapotán. A Q10 koenzim például kimagasló ezek közül. Nem csak energiával látja el a szívizmokat, de gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva remek alternatívája lehetne akár az aszpirinnek, akár a paracetamolnak.

Legyen óvatos a kalcium pótlással. Fűnek-fának felírják a gyengülő csontok miatt, de a felesleges kalcium hozzájárul a verőerek kóros elváltozásához. Csökkentse a kalcium bevitelt és helyette magnéziummal, K2-vitaminnal és D3-vitaminnal meg egy kis halolajjal segítse a csontjai egészségét. A k2-vitamin hozzájárul a vérerek belső falának mésztelenítéséhez, ahogy az Beulens és munkatársai vizsgálatából kiderült.

Az ételek közt is talál számos olyat, aminek napi fogyasztása éppen olyan hatékony és biztonságos, mint aszpirint szedni.  A paradicsom vérhígító hatású, ha meg volt főzve. A fokhagyma véralvadás gátló és teljesen biztonságos. A kakaó az egyik leghatékonyabb vérhigító. Keressen magas kakaó tartalmú csokoládét. A fahéj éppen azt a kumarint tartalmazza, csak természetes formában, amit a piacvezető vérhigító gyógyszer. Valójában több száz fitotápanyag van, amik ráadásul együtt fogyasztva szinergikusan erősítik egymás jó tulajdonságát.

Még a jó szándékú orvosok sincsenek tisztában azzal, mennyi lehetőségük lenne az étrendi változtatások és kiegészítések alkalmazásában. A gyógyszereladásban érdekelt szakma pedig a bevezetőben is látható módon megőrült: az egyik gyógyszer májkárosító hatását egy másikkal próbálja ellensúlyozni, hogy lehessen szedni évtizedeken át minden nap.

Vagy ez csak nekem tűnik agyamentnek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top