Túl a harmadik csésze kávén

A minap a magyar táplálkozástudományi intézet betiltott egy multivitamin készítményt, mert a dobozán szerepelt az “ENERGIA” szó. Ez egy személyes szabadságharc része, ami keveredik némi önkényességgel.

Abból gondolom ezt, hogy tegnap megjelent az Euromonitor International elemzése a különféle gyógy- és wellness adatokkal, amiben a magukat energia növelő készítményként pozicionált termékek elegáns 12%-os növekedést értek el a korábbi évhez képest, és közöttük is 88%-ot képviseltek a koffein tartalmú italok.

Míg a jogalkotók és a végrehajtó hatalom a vitaminok üldözésével van elfoglalva, a koffein lett a legjobban eladható vegyszer az élelmiszeriparban annak ellenére, hogy még a vásárlói felfogás is az, hogy potenciálisan veszélyes és természetellenes a fogyasztása.

Varázsszó: ENERGIA

Szinte minden termék amibe koffeint tesznek ezzel a varázsszóval reklámozza magát, de a piac kisebbik részét képviselő növényi kivonatok (guarana, zöldtea, zöldkávé, yerba) is természetes energiaforrásként pozicionálva kerül a piacra.

Az igazság az, hogy ezek a kivonatok semmiben nem különböznek a kávéból kivont koffeintől. Nem energiát adnak, hanem a test energia tartalékait képesek kimeríteni teljesen. A szervezetünk igyekszik egyenletes energialeadásra, amit befolyásolni lehet különféle vegyületekkel. Ilyen a koffein is. Nem egészséges, de a mai Ember életmódjába belefér, hogy akkor pörög amikor szükség van rá. A hajnalig tartó munka, vagy az átmulatott éjszaka természetes életmóddá kezd válni és ezt rövid távon támogatja a koffein.

Hosszabb távon kimeríti a szervezet teljes endokrin rendszerét, és súlyos vagy végzetes betegségeket okoz.

Valami javaslat?

Az “energia növelő” alternatívák közül a b-vitaminokat emelném ki első helyen. A valódi energiát hordozó tápanyagokat (cukrok, zsír, proteinek) nem igazán nélkülözi a mai népesség. Sőt, inkább túl sok szénhidrátot és zsírt fogyaszt. Viszont a b-vitaminokból szinte semmit. A megnövekedett szellemi vagy testi terhelés napi b-vitamin pótlást igényel, mert ezek nem raktározódnak túl jól a szervezetben.

Sajnos a b-vitaminok nem finomak. Ezért elsősorban kapszula vagy tabletta formában javaslom, mivel nem gondolom, hogy valaha is sikerül finom energia-italt készíteni ami elegendő b-vitamint is tartalmaz.

ginszeng (ginzeng) a másik általam javasolt természetes alternatíva. A koffeinnel ellentétben nem okoz hangulati hullámzást, hanem éppen ellenkezőleg; kiegyenlíti, harmonizálja a szervezet energia egyensúlyát.

A harmadik dolog, amit minden nekem panaszkodó páciensemnek javaslok, a megnövelt protein fogyasztás. A fehérjék egyenletesebb energiát biztosítanak a szervezet számára a ma közkedvelt szénhidrát és zsír alapú ételeknél. Bárki, aki megpróbál napi 25-30 gramm jó minőségű proteint hozzátenni az étrendjéhez, meg fogja tapasztalni a kiegyenlített energianövekedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top