Omega-3 hatása a bébik agyának és látásának fejlődésére

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megerősítette, hogy az omega-3 zsírsavak, név szerint a DHA (dokozahexaénsav) és az ALA (alfa linolsav) hasznos lehet az újszülöttek szemének és kognitív funkcióinak kifejlődése szempontjából.

Márciusában még ugyanez a hivatal visszautasította a Merck Selbstmedikation GmbH ilyen irányú javaslatát mondván: nem szükséges a DHA és az ALA étrendi kiegészítése, mert a kiegyensúlyozott étrend azt biztosítja. Ezt általánosítva igaznak tartották az anyatejjel táplált csecsemők esetén is.

“A DHA-nak strukturális és funkcionális szerepe van az agy és a retina kifejlődésében és a kismama DHA fogyasztása hozzájárulhat a szem korai kifejlődéséhez és az agy normális kognitív fejlődéséhez”, írta dr. Juliane Kleiner, az EFSA táplálkozási szakértője. Azt is hozzá teszi viszont, hogy: “Nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozólag, hogy az omega-3 étrendi kiegészítése hozzájárulna a csecsemők egészségesebb agyi és szemfejlődéséhez”.

Kiegészíteni vagy nem kiegészíteni?

Peter van Doorn az Európai Étrendkiegészítő Gyártók Szövetségének elnöke nem érti, miért koncentrál a hivatal kizárólag a DHA kiegészítéssel kapcsolatos vizsgálatokra, és miért nem veszi figyelembe a javaslat beterjesztőinek teljes dokumentációját. Szerinte a hivatal fontos kutatási eredményeket hagyott figyelmen kívül és szándékosan késlelteti a bizonyítékok nyilvánosságra kerülését. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy számos EU tagállam élelmiszerbiztonsági hivatala saját hatáskörben engedélyezte a DHA és az EPA (eikozapentaénsav) zsírsavakkal kapcsolatos egészségre vonatkozó állításokat.

A hivatal most részben engedett, de még mindig nem fogalmazott meg konkrét ajánlást a mennyiségekkel kapcsolatban. Mit tehet ilyen esetben egy kismama? Amíg a vita eldől, érdemes az alapján mérlegelni, hogy miközben semmi ismert mellékhatása nincs a telítetlen zsírsavak fogyasztásának, a hasznának mértékén vitatkozni nem érdemes. Hasznosabb dolog nagy mennyiségben fogyasztani. Magyarországon a Vitaking választékában van kimondottan gyerekeknek tervezett, megemelt DHA tartalmú omega-3 készítmény. Kapszuláját felszúrva a tartalmát bele lehet csepegtetni minden bébiételbe is. A szoptatott csecsemők esetén természetesen a kismamának kell sok DHA-t tartalmazó halolajat fogyasztani.

 

Forrás: Nutraingredients

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top