A nátha gyógyítható 1 nap alatt?

A két-három óránként elszopogatott cink rágótabletta látványosan csökkentheti a megfázás és a nátha időtartamát. Az általánosan elfogadott 4-7 nap helyett egyetlen nap alatt képes a tünetek eltüntetésére és egy általában jobb közérzet megteremtésére.

Kinek nem dugult még be az orra? Ki nem érezte úgy, hogy feszül a feje, lüktet, majd kiesik a szeme, kellemetlenül kapar a torka? Ki nem használt el napi tíz csomag zsebkendőt, fújta az orrát egész nap, nem érezte a szagokat, nem élvezte az ételek ízét? És eközben nem számíthatunk mások együttérzésére, hisz nem is vagyunk betegek: ez csak egy közönséges nátha! Szinte mindenki találkozik évente egy alkalommal a náthával. A nátha nem tévesztendő össze az influenzával és a szénanáthával. A nátha egy kicsit más.

A legtöbben azt gondolják, hogy a náthát a mezítláb szaladgálás vagy a hideg okozza. Nem öltöznek elég melegen, eláznak az esőben, huzat éri őket, akkor másnapra biztosan tüsszögve, rekedten ébrednek. Sok embernél ez valóban így van, de legalább ennyinél ez nem igaz. A náthát mindig vírus okozza, ám az, hogy a szervezet ellen tud-e állni támadásuknak, sok mindentől függ. Függ a vírusok számától, fertőzőképességüktől, bizonyos meteorológiai tényezőktől és attól, hogy milyen testi-lelki állapotban vagyunk a fertőzés pillanatában. A lehűlés csökkentheti a szervezet ellenálló képességét, ily módon valóban hozzájárulhat a nátha kifejlődéséhez.

A nátha elvileg nem gyógyítható. Vírus okozza, tehát az antibiotikumok nem segítenek, sőt, a feleslegesen szedett antibiotikum megzavarja a szervezet természetesen meglévő védekező képességét. Az elmúlt években egyre több nátha elleni “gyógyszer” tört be a piacra, pirulák, pezsgőtabletták, vízben oldódó porok. Ezek többnyire paracetamolt és pszeudo- efedrint tartalmaznak. Az első széles körben alkalmazott láz-, fájdalomcsillapító, a másik éröszszehúzó hatású. Ezek bár enyhítik a tüneteket, de nem gyógyítják a betegséget. Szalicilszármazékokat ráadásul nem adhatunk vírusbeteg kisgyerekeknek, mert mellékesen súlyos betegséget, ún., Reye-szindrómát válthatnak ki.

A cink rágótabletta

A cink antivirális hatása közismert és számos kutatási adat alátámasztotta már. Ennek ismeretében nem, meglepő, hogy egy kutatás szerint a nyálkahártyán át felszívódó cink látványosan lerövidíti a nátha egyébként nagyjából 7 napos gyógyulási idejét.

George A. Eby: HANDBOOK FOR CURING THE COMMON COLD The Zinc Lozenge Story című könyvében 52, a boltokban kapható cink tartalmú készítményt vizsgált meg olyan szempontból, milyen mértékben hatnak a közönséges nátha tüneteire. Miközben átlagban felére rövidítette le a cink rágótabletta a betegség idejét, a legjobbnak minősülő termék egyetlen nap alatt volt képes gyógyítani a náthát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top