Mi lenne ha az orvosok autószerelők lennének?

Nagyon érdekes dolog történt ma velem. Az autómnál kisebb problémát észleltem. Mivel nem találtam egyetlen szerelőt sem, úgy döntöttem, hogy elviszem egy orvoshoz. Szóval elvittem, mert arra gondoltam, hogy ha az orvosok értenek az emberi anatómiához, akkor azt is ki tudják találni, hogy mi lehet az autóm baja.

Nagyon sok újat tanultam a járművek egészségéről, amiről eddig nem is álmodtam.

Amikor megérkeztünk az orvosi rendelőbe, ezt mondtam:

– Tudja Doki, a motor nagyon hangos, és világít az olaj lámpa is. Talán nincs benne olaj?

– Nem, nem, nem. (Meghallgatta egy sztetoszkóppal.) A motornak hyperphagiája van. Ez egy olyan betegség amiről még csak nem is hallottunk ezelőtt, jellemzői a sok felesleges zaj és a túlzott súrlódás a motorban. Ez  a betegség egyre gyakoribb lesz. Így szólt az orvos:

– Mike, az egyetlen dolog amit most tehetsz – mivel még nem tudjuk, hogy mi okozza a betegséget és keressük a megoldást – amíg rájövünk, hogy mi okozza, addig minden nap tegyél a benzintartályba egyet ezekből a pirulákból. Ez egy zajcsökkentő, ez majd megoldja a nagy részét a problémáidnak, így nem lesz többé motor hyperphagiád.

– Rendben mennyibe fog kerülni? – kérdeztem,mire ő azt felelte:

– Csak két- vagy háromezer naponta. De lehet,hogy a biztosítód kifizeti.

– Szóval a tablettát beteszem a benzintartályba és elnyomja a zajt, de nem fogja eldugítani? Nincsen valamilyen rossz hatása az autóra? 

– Nem, nem hinném. A hatóság is jóváhagyta. Több tízezer ember használja probléma nélkül. A gyártó biztosított minket arról,hogy a termék tökéletesen biztonságos.

– Rendben, elmondanám a következő problémát. Nézze, Doki a hátsólámpák kiégtek, sőt egy még a fényszórók közül is. Na most, ha éjjel vezetek nem égnek azok a lámpáim, amiknek égniük kéne. Ez biztonsági kérdés, szerintem valami baj van az elektronikus rendszerrel. Talán egy biztosíték kiégett.

Megvizsgálta és azt mondta:

– Oh, nem, nem, nem. Nem csak erről van szó. Elektro-degenerációs betegsége van a kocsinak.

Nem hittem a fülemnek, még soha nem hallottam az elektro-degenerációs betegségről. EDD-nek hívta.

– Valószínűleg soha nem tud teljesen kigyógyulni az elektro-degenerációs betegségből. Csak néhány gyógyszerünk van ami enyhíteni tudja a tüneteket. 

Az orvos adott pár pirulát amit a tartályba kell tennem, ezek majd lassítják a betegség lefolyását.

– És mi van ezzel? Biztonságos? – kérdeztem.

– Oh, persze, teljesen biztonságos, rengeteg ember használja őket. Klinikailag bizonyított,hogy lassítja az EDD lefolyási idejét. Menj, használd, jobb lesz. – mondta.

– Mennyibe kerül? -kérdeztem.

– Csak ötezer naponta, nem nagy ügy. A biztosítód ezért is fizetni fog. Ezenkívül azt is elmondta, hogy figyeljek az autóra, mert az EDD gyógyszer mellékhatásai lehetnek kontrollálhatatlan sávváltások vagy más jármű viselkedési zavarok.

Ez már teljesen lenyűgözött. Annyi új dolgot tanultam a kocsik egészségéről, amiről eddig fogalmam sem volt. Egyre izgalmasabb lesz, igaz? Úgy döntöttem, elmondom egy másik gondomat is.

Mivel pénzt szeretnék megtakarítani, egyszer diesel-t teszek az autóba, amikor a repülőtérre megyek ott repülőknek való üzemanyaggal tankolok, mert néhány barátomnak köszönhetően olcsóbban juthatok hozzá. Elmondtam,hogy tulajdonképpen mindig olyannal tankolok amim éppen van. Néha talán kerozinnal vagy lámpaolajjal. Alkalmanként egy kis diesellel vagy csak öntök bele egy kevés alkoholt vagy amit csak találok. Ez a legegyszerűbb módja a tankolásnak, nekem sokkal kényelmesebb, hogy mindig azt öntök bele ami éppen akad. Mondtam a dokimnak:

– Gondolkodtam azon, hogy lehet, hogy ez okozza a motor furcsa hangját, illetve, hogy emiatt vannak teljesítménnyel kapcsolatos gondjai, néha nem akar elindulni. A motor néha túlhevül, máskor egyszerűen nem csinál semmit,olyan mintha kimerült lenne.

Az orvos így válaszolt:

– Mike, álljunk meg egy percre. Nincs semmilyen összefüggés az üzemanyag minősége és az autó teljesítménye között. Nincs tudományos bizonyíték ami ezt alátámasztaná. A lényeg az, hogy heti háromszor bármilyen üzemanyaggal töltse fel az  üzemanyagtartályt. Ez minden, amit tennie kell. Csak három kiegyensúlyozott tankolásra van szükség és minden rendben lesz.

– Nagyon jó érzés ezt tudni, mert azt hittem,hogy minden autóhoz különböző üzemanyag szükséges. Olyan ami az adott motornak megfelel. Jó, hogy megtudtam, hogy igazából bármit használhatsz üzemanyagnak. Így eldöntöttem,hogy abbahagyom a jó minőségű benzin használatát, és inkább zsírral töltöm meg a tankot. Hosszútávon ezzel egy csomó pénzt megtakaríthatok. Nagyon jó, hogy eljöttem ehhez az orvoshoz, különben a jövőben rendes benzint kéne tankolnom. Most tényleg spórolhatok néhány dolcsit úgy, hogy azzal tankolok, amivel akarok.

Végül, mielőtt elmentem volna, mondtam a dokinak, hogy jövő héten elviszem a kocsit a közeli szerelőhöz. Némi karbantartást akar rajta végezni. Kitakarítja a motort, olajat cserél, megolajozza a csapágyakat, csak ilyen általános dolgok.

– Ne vesztegesd erre a pénzed – mondta – ezek a szerelők csak szédítenek, ráveszik az embereket, hogy mindig visszatérjenek hozzájuk olajért. 

Én erről nem is tudtam. Azt hiszem évekig bedőltem ennek, észre sem vettem, hogy a megoldás itt van a doki rendelőjében, ha bármi baj van a kocsival, csak eljövök hozzá, ad pár gyógyszert amit bedobok a tankba és minden rendben lesz.

Ne dőljenek be az autószerelőknek

Szóval, ez egy figyelmeztetés mindenkinek, ha úgy akarsz vigyázni az autódra, hogy olajat cseréltetsz benne vagy a hűtővizet nézeted meg, akkor csak át fognak vágni. Ezek  a szerelők kihasználják a naivitásod és elveszik a pénzed. Az orvosod jobban tudja. Ha nem tudsz meg időben egy adott kocsi-betegséget, lehet, hogy sokkal rosszabb lesz. Nem akarhatod, hogy így járj, mert a végén még motorátültetésre vagy ilyesmire lesz szükség. Az pedig nagyon nagyon drága lenne. Ne hagyd, hogy így történjen. Biztos nem akarod, hogy megemeljék az autóbiztosítási díjadat.

El kéne menned még ma az orvosodhoz, hogy diagnosztizálni tudja az autód lehetséges betegségeit. Bizonyosodj meg arról, hogy pontosan mi a probléma. Sokkal jobb ha korán kiderül. Soha ne vidd alternatív autószerelők boltjaiba, hiába ígérik, hogy megakadályozzák a betegségek kialakulását. Például van “gyógymódjuk” a motor zajára, ez olyan, mintha “gyógymódjuk” lenne a csonttörés zajára. Nincs ilyen gyógymód, most már tudom, mert elmondta az orvos. Szerencsére olyan országban élünk ahol ezt megpróbálják jobban szabályozni, különben ez itt a “vadnyugat” lenne. Például egy srác mehet és csak úgy nyithat egy ilyen autós boltot és elkezdhet olajat árulni. Érted? Ez egyszerűen elviselhetetlen. El tudod képzelni milyen veszélyes is lehet a motorolaj?

Szerencsére néhány orvos összeáll és megalapítják az Amerikai Autók Egészségéért Alapítványt és nagyon szigorú szabályokat fognak hozni az ilyen szélhámos ténykedések ellen. Hála nekünk, elkezdték felkeresni a szélhámos cégeket; úgy nevezett “olaj-cserélőket” és szigorúan lépnek fel ellenük. Olyan emberekre van szükség akik szakképzetten tudnak dolgozni az autódon. Szükségük lesz érvényes diplomára egy elismert személygépkocsi-egészség iskolából, különben nem tudnád, hogy bízhatsz-e bennük. A kormány mindig a legjobbat akarja mindenkinek. Akkor most miért tennének keresztbe az embereknek? Ők a mi jólétünket helyezik előtérbe ezért kellene rájuk hallgatnunk, így meg tudnának védeni minket a gátlástalan “autószerelőktől” vagy minek hívják magukat.

Csak meg akartam osztani ezt veletek. Remélem, hogy elmondod a barátaidnak is, mert ez egy világméretű átverés. Ez az egész világon így megy. Győződj meg arról,hogy ezt az információt megosztod az összes emberrel a világon: El kell vinniük az autóikat egy orvoshoz, hogy kiderítsék mi a valós gond és megkapják a megfelelő kezelést az autóik számára. Minden más csak pénzpocsékolás, nekem elhihetitek.

Teljesen lenyűgözött, azt hiszem jövő héten visszamegyek és megkérdezem az orvost a pázsitom állapotáról is, mert ha ennyit tud az autókról, akkor fogadni merek tud valamit a pázsitokról is. Van egy  pázsit felügyelő cég, akik felszámították az udvarom öntözését is. Szóval el fogok menni a dokihoz ezzel a pázsit kérdéssel, majd elmondom, hogy mit tanácsolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top