40 millió japán költözhet rövidesen – de hova?

Még a helyi viszonyokhoz edződött orosz diplomatákat is meglepte a hír, hogy a Kreml tárgyalásba kezdett Japánnal a 150 éve vitatott Kuril-szigetek átadásáról.

A sok éves háborúskodásra talán az hoz végleges megoldást, hogy 40 millió japán lakost kell rövidesen kitelepíteni a Fukusimai erőmű várható összeomlása és a kiszabaduló mérhetetlen nagyságú radioaktív sugárzás miatt. A japán kormányzat reális esélyként kezeli a kényszerevakuálást a legtöbb városból, köztük Tokióból is.

The European Union Times cikke két lehetséges forgatókönyvet is vázol. Ebből az egyik az emberek áttelepítése a lakatlannak minősülő Kuril szigetekre, a másik a Kínában az elmúlt 10 évben felépített szellemvárosok 64 millió érintetlen lakása. Kína éveken át azzal oldotta meg a gazdasági növekedéssel kapcsolatos problémáit, hogy ingatlanokat épített, akár kellett, akár nem. 20 olyan nagyváros van Kína szerte, ahol egyetlen ember sem él, pedig még a boltokban a polcok is be vannak építve.

Bármelyik forgatókönyv is lép életbe, a probléma nagyobb lesz, mint amivel az emberiség valaha találkozott. Az, hogy eddig még soha nem kellett 40 millió embert elköltöztetni rövid időn belül, csupán a technikai kérdés. Az idő rövid lesz. Van olyan szakértő vélemény, ami szerint a 4-es reaktor sérült épületében található 1535 üzemanyagrúd várható elszabadulása az összes környező reaktorban lévő fűtőelemre és a mindössze 50 méterre található közös medencében tárolt 6375 elhasznált fűtőelemre végzetes hatással lesz. Ez több száz tonna túlmelegedő és végső soron felrobbanó nukleáris anyagot jelent, ami soha nem látott katasztrófát jelent az egész Föld élővilága számára.

Nagy titokzatoskodás van a médiában a fukusimai balesettel kapcsolatban. Miközben a helyzet semmit nem javult az elmúlt egy év alatt, a hírekből kikerült és az emberek azt gondolják, hogy a probléma megoldódott.

A következő műholdról készült felvételsorozat azt mutatja, hogy az elmúlt egy év alatt hogyan terjedt szét a sugárzás a Csendes-óceán vizében. Ha a felvétel közben a forrást figyeljük, jól látható, hogy egyáltalán nem csökken a kibocsátás intenzitása, sőt növekszik. Ez azt jelenti, hogy az erőmű mentésének során a tenger vizébe eresztik a szennyezett vizet. Amennyiben mégsem robban fel a reaktor addig, két-három éven belül a világ összes felszíni vize radioaktív lesz.

Figyelmeztette Önt erre valaki? Fel van erre készülve?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top