E-vitamin és a tüdőrák

Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínűségét. Ezt mutatja a Texasi Egyetem M.D. Anderson rákkutató központjának kutatói által publikált tanulmány, ami az International Journal of Cancer legutóbbi számában jelent meg, és 1088 tüdőrákos valamint 1414 egészséges ember bevonásával végzett kísérlet eredményét mutatja be. A résztvevők e legkülönfélébb életmódot élik, beleértve a dohányzást is. Az átlagos életkoruk 61 év volt az egészséges csoportban és 62 a tüdőrákos csoportban.

Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét csoportban négy változat található meg az étrendünkben, amiket rendre alfa-, béta-, gamma- és delta előtaggal jelölnek. Ebben a tanulmányban a kutatók a különféle étrendi tokoferol formákat vizsgálták, külön a négy lehetséges csoportra.

Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy a különféle (alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol) formák és a tüdőrák kialalkulásának valószínűségét vizsgálták volna. írják a kutatók.

A kutatók a résztvevőket két csoportra osztották aszerint, mennyi tokoferolt fogyasztottak, majd a csoportokat négyfelé, a négy vegyületnek megfelelően. Ezután megvizsgálták a tüdőrák előfordulási arányát a csoportok között.

Azok közt, akik a legtöbb tokoferolt fogyasztották, 55%-al volt kisebb a tüdőrák előfordulási aránya, mint abban a csoportban, akik a legkevesebbet fogyasztották. A két csoport napi átlagos fogyasztása 13mg és 6,7mg között volt. Nem volt senki, aki ennél többet vagy kevesebbet evett volna.

Az alfa-tokoferol csoportban 53% volt a különbség a legtöbbet és a legkevesebbet fogyasztók közt, akik minimum 4,1 és maximum 7,7mg-ot ettek átlagosan naponta az E-vitamin ezen formájából.

Az egyéb formáknak (béta-, gamma, és delta-tokoferol) már nem volt jelentős hatása a tüdőrák előfordulási arányra.

Bár láthatóan már ilyen kis mennyiség is jelentős javulást képes okozni valakinek az egészségében, a valóságban érdemes ennél fogyasztani az E-vitamint.A magyar piacon kapható kapszulák általában 400NE (270mg) tokoferolt tartalmaznak, ami bőségesnek mondható, de figyeljen rá, hogy a patikákban előszeretettel adják a szintetikus dl-alfa-tokoferol változatot, aminek semmi érdemleges haszna nincs a szervezetben.

Úgy találtuk, hogy közvetlen kapcsolat van az étrendben található alfa-tokoferol mennyiségének és a tüdőrák előfordulási arányának, de az egyéb tokoferol formák esetén nem tudtunk kimutatni kapcsolatot. – írták a kutatók.

Az európai diéta jellemzően az alfa-tokoferol formájú E-vitamint tartalmazza, míg az átlagos amerikai nagyobb mennyiségben a gamma-tokoferolt. A különféle vitamin kapszulák jellemzően az alfa-tokoferolt tartalmazzák.

A kutatás célja az volt, hogy kiderítse, az E-vitamin melyik formái, vagy csupán az alfa-tokoferol okozza a tüdőrák csökkent előfordulási arányát.

“Adataink segítséget nyújthatnak további kutatások alapjaiként, az E-vitamin és egyéb rák formák kapcsolatában.” – írták a kutatók.

A jelentős E-vitamint tartalmazó ételek: asparagus, avokádó, sóska, spenót, magvak, olíva és minden magcsíra. A legtöbb hidegen sajtol olaj szintén gazdag ebben a tápanyagban.

Ez a tanulmány nem az első, ami az E-vitamin és a rák kapcsolatát célozta meg. Az E-vitamin jól ismert antioxidáns, amely tulajdonsága alkalmassá teszi a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítésére. Ezek az elektromosan töltött részecskék, amik iparosodott társadalmunkben mindinkább körülvesznek minket, nagyban felelősek a sejtek olyan sérüléséért, ami káros sejtburjánzáshoz, végső soron a ráknak nevezett betegséghez vezetnek idősebb korban.

A kutatók az is sugallták, hogy az E-vitamin az időskorral együtt járó egyébb betegségek esetén is hatékony. Azok az idősek, akiknek vérében több vitamin mérhető, jobb fizikai állapotban vannak. Egy korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy akik zsírosabb ételek fogyasztása közben E-vitamin kapszulát is fogyasztanak, megállíthatják az idős korban fellépő memória zavarokat.

A tüdőrák a világon a leggyakrabban előforduló ráktípus. Egyedül ez több halálért felelős, mint az összes többi rákfajta együttvéve. A nyugati világban ugyan “csak” a második, de gyorsasága és lefolyása miatt a legfélelmetesebb betegségként tartják számon. Mindössze a diagnosztizált betegek 25%-a éli túl az első évet azután, hogy diagnosztizálták nála a betegséget.

Az E-vitamin filléres tápanyag. Nincs értelme kihagyni az étrendünkből.

forrás: NaturalNews

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top