Hogyan került arzén az ásványvizekbe?

A fenti címmel jelent meg az IPM magazin szeptemberi számában egy szerkesztőségi levél. A levélnek az apropóját egy szintén a magazinban korábban megjelent cikk adta. Idén márciusban a lap több mérési eredményt tárt olvasói elé, amiből leginkább az Auchan, de több más hazai márka, jött ki rosszul. 

Hogy a cikk megjelenése és a mérsékelt sajtóvisszhang eredménye mi lett, azon csodálkozni fognak. Nem az történt ugyanis, hogy az ÁNTSz kommandósai bezáratták volna a termelő céget és bíróság elé rángatták volna a képviselőiket, hanem szépen csendben a termékek lekerültek a polcról, majd pár hete változatlan címkével visszakerültek. Az ÁNTSz éppen vezetőváltással és a H1N1 vakcinák eladásával volt elfoglalva. Nem volt idejük az arzénos ásványvizekkel foglalkozni.

Jobb híján a magazin munkatársai kezdtek magán nyomozásba és kiderítették, hogyan kerülhet arzén a palackba.

Az Auchan felelősségtudata

Bár a mérési eredmények már februárban az Auchan kezében voltak, a terméket május elején vették csak le a polcokról. Gyakorlatilag három hónapon át szabadon forgalmazhatták az egészségügyi határértéket több mint kétszeresen meghaladó mennyiségben arzénnal szennyezett csapvizüket ásványvízként. A dolog üzleti szempontból érdekes. Ugyanis a mérések szerinti 20-24 mikrógramm arzén egy liter vízben több mint ami az ország nagyobbik részén a csapból folyik. Az egészségtudatos kismamák, akik gyermeküknek a csapvíz helyett ásványvíznek hívott palackozott terméket vettek, tudattalanul, de mérgezték magukat és csecsemőiket.

Hogy nem indultak perek ezrei az Auchan ellen emiatt? Magam sem értem. Dokumentumokkal igazolható a tudatos vevő mérgezés és sem a fogyasztóvédelmi hatóság, sem magánszemélyek nem perelték a boltot. Pedig ha mindenki aki ebből a löttyből vásárolt csak egy-két milliós kártérítést követelne kimutathatóan megromlott egészségi állapota miatt, örökre eltüntethetnénk a céget az országból. Az arzén könnyen kimutatható akár egyetlen hajszálból.

E helyett az Auchan Magyarország Kft. jó hírének megsértése miatt megtette a megfelelő jogi lépéseket az IPM magazinnal szemben, derül ki sajtóközleményükből.

Ceglédi csapvíz a palackban

Azt mindenki tudja, hogy az Alföldön a kutak vize arzénnal szennyezett. Sok helyen a csapvíz is arzénos. A lap munkatársai kiderítették, hogy az Auchan palackjaiba egy ceglédi cég, név szerint a Germán Zrt. kútjaiból került a víz. A cég nem csak az Auchant látja el, hanem több márkanéven gyárt palackozott vizet.

A ceglédi közüzemi vízmű elküldte a lap kérésére a 11 használatban lévő ceglédi kút vízének mért arzén tartalmát, amit ők rendesen összekevernek, mielőtt a ceglédi háztartások csapjaiba juttatják, hogy átlagban a megengedett határérték alá kerüljön a csapból folyó víz arzén szennyezettsége.

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az ÁNTSz szerint a kívánatos érték NULLA!

A legszennyezettebb ötös számú kútban pedig 19!

A térkép szerint ez a szennyezett kút éppen a Germán Zrt. telephelyének közelében található. Ha a cég nem az egyébként a tulajdonában lévő mélyfúrású kutak egyikéből nyeri a vizet, hanem a csapból, akkor szinte azonnal világossá válik, hogyan kerülhetett éppen ennyi arzén az Auchan palackjaiba.

Csapvizet eladni ásványvíz áráért jó üzlet

Az eset nem lenne példa nélküli. Talán nem mindenki emlékszik arra, hogy két éve a Pepsi leányvállalata, az Aquafina ásványvizeket forgalmazó cég a palackok címkéin beismerte, hogy egyszerű csapvizet árusítanak. Teljesen természetes ez egy multinacionális részvénytársaság esetén. Ha én részvényes lennék, én is ezt várnám el. A különbség csupán annyi, hogy a Pepsi termékében nem volt mérgező nehézfém szennyezés. Az Auchan Super Aqua palackjaiban igen.

Megnéztem a Magyar Ásványvíz Szövetség honlapját. Egyetlen sort sem ír az esetről. Az ÁNTSz honlapján, a Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján, az Auchan honlapján, sehol. A Visegrádi Ásványvíz honlapján azonban a nyitó oldalon van a közlemény, amiben arról tájékoztatják a fogyasztókat, hogy a bolti polcokon találttal ellentétben az általuk megvizsgáltatott vízben alacsonyabb a fluor tartalom. Persze joggal merül fel a kérdés, melyik mérésnek higgyünk. Annak, amit a polcról levett mintából egy független labor végzett, vagy abban, amit a cég maga küldött be egy laborba.

Hol tartunk most?

Az Auchan tagad és ellenlépésekkel fenyegetőzik.

Ellenük az IPM büntető feljelentést tett a BRFK-n.

A Visegrádi ásványvíz esetében a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy ez a víz gyermekek és csecsemők számára mérgezésveszélyes – áll a közleményben.

Ezért a cég a törvény szerint a palackokra köteles lenne ráírni, hogy a terméke ennek a korosztályoknak nem ajánlott. Megnéztem – nincs rajta. A tulajdonos ugyanis fellebbezett.

Igyunk magyar vizet

Az IPM cikkéből az is kiderül, hogy az elmúlt években ügyesen privatizáltuk a magyar vizet. A palackozott vizekből csupán a Szentkirályi és az Emese maradt magyar kézben. Az összes többit valamelyik multinacionális cég (Pepsi, Coca-Cola, Danone) megvette és jelenleg a fentieket alapul véve ötszázszoros áron kínálják például a ceglédi csapvizet palackokba töltve. A folyamat nem állt meg. A budapesti csapvíz több mint 25%-a szintén külföldi tulajdonban van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top