Hajléktalanokon tesztelték az influenza védőoltását

Három orvos és hat másik egészségügyi alkalmazott ellen folyik rendőrségi vizsgálat, akik lengyelországi Grudziadz városban 350 hajléktalanon végeztek klinikai kísérletet egy gyógyszergyár megbízásából a H5N1 elleni madárinfluenza vakcinával anélkül, hogy tájékoztatták volna őket a valós veszélyekről.

21-en a beoltottak közül életüket vesztették a kísérlet során, ami sokkal nagyobb arány, mint amit az influenza várható halálozási aránya indokolna, amit nyolcra becsülnek a 350-ből.

Ewa Kopacz lengyel egészségügyi miniszter szerint: “Minden orvos közös érdeke, hogy az összes embert megbüntessék, aki felelős az ügyben.” Szerinte, amíg nem tisztázódik az, hogy van e halálesetek és a kísérlet között összefüggés, nem szabad megengedni egyik gyanúsítottnak sem a további praktizálást.

Az ügyész elmondása szerint a résztvevőnek, akiket egy hajléktalan szállón toboroztak 200 és 500 Forint közötti összeget fizettek, hogy egy szezonális influenza elleni védőoltás tesztelésében vegyenek részt. E helyett azonban az 50% feletti halálozási arányáról elhíresült H5N1 vírus oltóanyagát adták be nekik.

A kísérletet finanszírozó Novartis Vaccines nevű gyógyszergyártó cég azt állítja, hogy őt becsapták a kísérletet végző orvosok és nem tájékoztatták a kísérleti alanyok beleegyezési eljárásával kapcsolatban.

Lengyelország globálisan az egészségügyi kutatások egyik központja lett az elmúlt években. Köszönhető ez a jól képzett, de alulfizetett orvosoknak, a nagy lélekszámú populációnak és a jó infrastruktúrának. Ráadásul a rossz életszínvonal miatt könnyen lehet olcsó kísérleti alanyokat toborozni a kísérletekhez.

Monika Stefanczyk, egy vezető gyógyszerészeti piacelemző a szaktanácsadó szerint pár ehhez hasonló eset nem fogja megingatni Lengyelország orvosi kutatási iparát a mostani nagy felháborodás ellenére sem.

Mellesleg Lengyelországban nem ez az első eset, hogy egészségügyi alkalmazottak élnek vissza a rájuk bízott életekkel. 2002-ben mentőorvosokat ítéltek el, mert bebizonyosodott, hogy pácienseket gyilkoltak meg azért, hogy temetkezési vállalkozóktól jutalékot kapjanak.

Bennem pedig csak az a gondolat motoszkál, hogy miért végeznek klinikai kísérletet a H5N1-el, mikor több mint egy éve senki nem látott belőle egyetlen példányt sem. Remélem nem az lesz vele, mint a H1N1 vakcinával, hogy mihelyst elkészül, már egy járvány is kikerekedik egy baranyai iskolában vagy tyúkfarmon.

Forrás: Telegraph

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top