Miért mond nemet egyre több ember a H1N1 védőoltásra?

Miközben a gyártó pereket helyezett kilátásba azokkal szemben, akik nyilvánosan kétségbe merik vonni a vakcinájuk biztonságát, az ANTSz pedig honlapján adóforintokból reklámozza őket, az derült ki felmérésekből, hogy a vártnál nagyságrendekkel kevesebben igénylik az oltást. Ez aggodalomra adhatna okot, ha nem lenne mindegy, hogy eladják a vakcinát vagy sem. Hiszen ki van fizetve. Most azt hallottam, hogy az EU szerint a vakcinával rendelkező szerencsés országoknak humanitárius segítségként adniuk kellene azoknak az országoknak, akiknek nincs. Hogy ott is beindulhasson az üzlet és lehessen reklámozni a betegséget. Egy ampullát ezen a módon többször is el lehet majd adni? A magyar adófizetők pénzén előállították, majd humanitárius okból átadjuk mondjuk Szlovákiának, ahol ismét el lehet adni?

Amíg az egészségpolitika kitalálja, hogyan szabaduljunk meg a vakcináktól, már amennyiben nem igénylik a magyarok, eszembe jutott egy vicc, amit a Kossuth Rádióban hallottam és még ma is fent van a rádió honlapján: Falus doktor nyilatkozta, hogy “ az oltás egyébként nem létező mellékhatásai sokkal kisebb veszélyt jelentenek a kismamákra, mint az influenza maga”. Ez a mondat javítás nélkül félóránként lement a múlt héten a hírekben. Csak nekem tűnik fel az ellentmondás abban, hogy ha valami nincs is, az hogy lehet kisebb vagy nagyobb valaminél?

Lássuk, mi az öt legfőbb oka, ami miatt nem adatják be maguknak a gondolkodó emberek az oltást:

 1. A H1N1 új influenza (leánykori nevén sertésinfluenza) járvány veszélyes és halálos.
  A valóságban, bár a H1N1 fertőzési aránya magas, a halálozási aránya rendkívül alacsony. Valójában, nem magasabb, mint egy normális, idényjellegű influenzának.
 2. A vakcina megvéd a fertőzéstől
  A gyártói adatokon kívül nem jelent meg egyetlen tudományos publikáció sem az oltás hatékonyságáról. Nem is vizsgálta senki, hogy a valódi vírussal szemben ad e bármi védettséget a vakcina. A beoltott emberekben kifejlődő antitestek jelenléte nem jelenti azt, hogy nem fognak megbetegedni. Az így fabrikált immunrendszer hatékonyságát úgy lehetne vizsgálni, hogy az önkénteseket, akiken kipróbálták az oltást, meg is kellene fertőzni a tényleges vírussal, de ezt etikai okokból nem végzik el.
 3. A vakcina tökéletesen biztonságos, még gyerekek számára is.
  Ez a legnevetségesebb kijelentés. Anélkül nevezni valamit biztonságosnak, hogy nem vizsgáltuk a hosszabb távú hatásokat, merész dolog. Számos orvos adott hangot az elmúlt hetekben aggodalmának, a teljes sejtes oltások problémájának. Miközben eddig ez tiltott eljárás volt 3 éves kor alatt, most csecsemőknek, sőt várandós kismamáknak is ajánlják.
 4. Nincs semmi más védekezési mód, csupán a védőoltás.
  Ez egyenesen hazugság. A cél: minél több védőoltás eladása. Számos gyógynövény létezik, ami még a kereskedelemben kapható mennyiségben is alkalmas az influenza kivédésére, talán nagyobb arányban, mint a védőoltás. A gyömbér, a ginzeng, az astragalus, a bíbor-kasvirág, vagy a napfényből ingyen nyerhető d-vitamin és a cink messze biztonságosabb ellenszere a vírusos megfázásoknak.
 5. Ha nem adatod be magadnak az oltást, másokat veszélyeztetsz.
  Ez ostobaság. Gondoljunk csak bele abba, hogy az eddigi fertőzöttek családtagjai sem kapták meg a fertőzést, miközben egy lakásban éltek és egy tálból cseresznyéztek az áldozatokkal. A helyzet éppen az ellenkezője annak, amit a propaganda állít. Aki megveszi és beadatja magának, az pénzügyileg is támogatja a vakcinaipart és azt éri el, hogy a mostani mizéria kimerülése után ennek sablonján ki fognak találni egy új, még veszélyesebb vírust, ami ellen újra el lehet adni egy védőoltást és ezt akár kétévente el lehet majd játszani a félművelt emberekkel.

Abban reménykedni, hogy egészségesek maradunk azáltal, hogy pénzt adunk egy oltóanyaggyártónak éppen olyan ostobaság, mint pénzt küldeni egy fegyvergyártónak azért, hogy támogassuk a világbékét.

Persze más lenne a helyzet, ha tényleg háború lenne. Amennyiben valaki állig felfegyverkezve sorakozna határainkon, én is szívesen adnám a pénzem fegyverekre, ha nem jutna jobb az eszembe. Ha egy tényleg járványos fertőzésre alkalmas vírus ellen kellene védekezni, talán lenne értelme a lakosság oltásának. De jelenleg nincs járvány, úgy tűnik lassan egy év alatt sem sikerült ezt elintézni.

Akkor mi ellen is hadakozunk?

És a végére még egy cikk: talán az első áldozata a nem létező mellékhatásoknak? Csak az olvassa el, aki még nem adatta be magának…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top