A H1N1 megszokta a Tamiflu ízét

Kanadában első alkalommal regisztráltak a Tamiflu nevű vírusellenes szerre rezisztens új típusú H1N1 vírust egy férfinál, aki megelőzésként szedte a gyógyszert. Ez nem az első ismert eset. Világszerte eddig 5 ilyen fertőzést találtak.

Röviden: a H1N1, az összes hasonló influenzavírusra jellemzően “megtanult védekezni” a gyógyszergyárak ellen. Miközben a WHO Euró milliárdokat költ az adónkból Tamiflu vásárlásra, a szemtelen vírus nem átallott hozzászoknia szerhez és ellenállóvá tenni magát. A 60 éves quebeci férfi azért szedte aTamiflut, mert fia elkapta a influenza vírusát és arra gondolt, hogy ő majd nem kapja el.

A kanadai Közegészségügyi Intézet szóvivője elmondta: úgy tűnik, az ellenálló törzs nem terjedt tovább, az eset egyedi. A szóvivő ezt nem tudom mire alapozza, mivel ha jól tudjuk a svájci Roche gyógyszergyár csupán egy év alatt 4 milliárd pirulát gyárt ebből a szerből és az orvosok pedig el is adják nekünk. Rövidesen minden H1N1 vírus hozzá fgo szokni a gondolathoz, hogy együtt kell élnie a Tamifluval.

A Tamiflu megelőzésként történő szedése segíti a rezisztens vírusok kifejlődését.

Az új influenzavírus áprilisi felbukkanása óta a most bejelentett kanadai eset az ötödik, amikor Tamiflunak ellenálló vírust találtak. Dániában, Hongkongban és Japánban mutattak ki egy-egy esetet korábban, e hét kedden pedig Japán jelentett be egy újabb rezisztens vírust a GenBank elnevezésű nyílt hozzáférésű víruskönyvtár adatai szerint.

Miért van szükség a H1N1 havonkénti feltűnésére?

A svájci Roche gyógyszergyár, a Tamiflu gyártója, csütörtökön 5,213 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett az első félévről . 11 százalékkal többet a tavalyi első félévi 4,713 milliárdnál. Az elemzők csak 4,7 milliárdot vártak az első félévről.
A Tamiflu forgalma, 1,01 milliárd svájci frank világszerte, 203 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit. A Tamiflu-forgalom felét állami megrendelők hozták. Különösen nagy volt a növekedés a második negyedévben: 609 millió svájci frankért adtak el Tamiflut, a tavalyi második negyedévi 49 millió helyett. Egész évre legkevesebb 2 milliárd svájci frank bevételt várnak a Tamifluból a cégnél.

Akinek van kedve szorozza be a fenti számokat 180-al. Ennyibe kerül ma egy svájci frank.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top