Bőrünk üzenetei – pikkelysömör

A bőr a maga mintegy 20kg-os súlyával és majd 2 nm-es felületével a legnagyobb szervünk. Bőrünkön a fizikai és pszichés állapotunk kíméletlenül őszintén megmutatja magát. Mutatja, ha szorongásunkban izzadunk, paprikavörös lesz ha dühösek vagyunk, ha szégyenünkben elpirulunk, lúdbőrösek leszünk az izgalom hatására, stb.

A segítségével teszünk szert bizonyos érzelmi benyomásokra, és általa érintkezünk a külvilággal. A bőrbetegségek részben nagy érzelmi hullámzásokra és környezettel szembeni túlérzékenységre, az érzelmek nem megfelelő tudatosulására vezethetők vissza, továbbá a belsőnk állapotáról árulkodnak.

E szervünk lélegezni is segít, a hőháztartásunk fontos szabályozója, hőt tárol és ad le a környezetnek. Fontos kiválasztó szervünk, mert méreganyag kiválasztással segíti a test tisztulását. Mivel ennyire érzékeny szerv, a kezelése is legalább ilyen érzékenységet és körültekintést igényel, legyen szó bármilyen elváltozásról.

Cikksorozatunk nyomán betekintést nyerhet testünk titokzatos világába, mely segíthet megérteni a bőrelváltozások rejtett üzenetét, kezelési módjait. Először is nézzük a sokak által (néha tévesen) emlegetett autoimmun eredetű bőrelváltozásokat, mint a pikkelysömör, az ekcéma és a vitiligo (bőrfestékhiány).

A pikkelysömör

A pikkelysömör, más néven psoriasis esetén a hámsejtek érési folyamata felgyorsul, kb. a felére rövidül. Ezáltal az adott felületen viaszszerű pikkelyképződéssel járó nagymértékű elszarusodás következik be, alatta pedig foltokban begyullad a bőr. A táplálkozás és stressz helyzet erősen befolyásoló tényező. Az első tünetek általában 20-40 éves kor körül jelentkeznek, de kisgyermeknél is előfordulnak. Leggyakrabban a végtagok érintettek, de fejbőrön is megjelenhet. Ritkán, de a kórfolyamat ráhúzódhat az izületekre is.

Lelki szint: A bőr a határ, a kapcsolat, a gyengédség és érintés szerve. Azoknál az érintetteknél alakulhat ki e rettegett betegség, akik lelki határaik védelme érdekében „páncélt” vonnak maguk köré.(karakterpáncél)
Tudat alatti félelem a lelki-érzelmi sérüléstől (kemény külső lágy belsőt takar), szélsőséges elhatárolódás elszigetelődéshez vezet. (semmit nem engedni be és ki)

Feldolgozás – kezelési módok

Megtanulni más módon „védekezni” és megnyílni annak érdekében, hogy ne testi szinten törjön ki e hibás érzelmi hozzáállás. Az elváltozást érdemes holisztikusan kezelni: nem csupán a bőr felületére összpontosítani, hanem a bőrrel összefüggő „társszervek” állapotára is.
A bőrbetegségek kezelésére tett kísérleteknél a fényterápiás alkalmazások váltották be leginkább a hozzájuk fűzött reményeket – pl. a polarizált fény, infravörös (IR) fény, ultraibolya („kvarc”) fény stb. (Már 1903-ban a NOBEL-díjas Niels Finsen is használta az ultraibolya fényt)
Hatékony, mégis egyszerű kezelési gyógymód az orvosi használatban alkalmazott szűkspektrumú UVB kezelés.

Hatásfoka a kisfrekvenciájú magneto-terápiával kombinált eljárással növelhető, illetve tartósabbá tehető. Mivel e betegség végleg nem gyógyítható és előbb utóbb mindig társul hozzá valamilyen más, életminőséget rontó állapot, a tünetmentesítésre mindenképp kísérletet kell tenni. Ehhez nyújt segítséget az újonnan nyílt győri alapítványi rendelő, ahol már elérhető e hatékony gyógymód úgy enyhébb, mint a súlyos psoriasisban szenvedőknek.

Az UVB fényhez a bőr lassan alkalmazkodik , ezzel egy időben egy sor immunológiai folyamat zajlik. A besugárzások időtartamát a kezelések során lassan növelik,az 1 perctől legfeljebb 8-10 percig. Bőrgyógyászati ellenőrzés mellett fájdalommentes és eredményes gyógymódot jelent az autoimmun bőrbetegségben szenvedőknek. Következő cikkünkben a VITILIGO, mint primer bőrfestékhiány és az EKCÉMÁS bőrkiütés okait és lehetséges gyógymódjait ismertetjük.

Orvosi beutalóval érkező betegek az alapítvány költségvetésének terhére vehetik igénybe a kezeléseket.

filiperika1A szerzőről: Filip Erika a Tünetmentesen Alapítvány elnöke maga is megtapasztalva az autoimmun eredetű betegség reménytelenségét és nehézségeit, megkísérli a lehetetlent. Alternatív eszközökkel harcol a „gyógyíthatatlan” ítélet ellen. Több mint egy évtizedes alternatív gyógyászatban eltöltött évei alatt azon dolgozott, hogyan tudna még hatékonyabban a segíteni gyógyulni vágyóknak az egészség megőrzésében illetve helyreállításában. Munkássága kiteljesedni látszik a 2008-ban létrehozott Tünetmentesen Alapítványban, ahol a természetes gyógymódok elkötelezettjeként segít az autoimmun betegségből eredő bőrbetegeknek, és a mozgásszervi elváltozásoktól szenvedőknek. Felkutatta, majd önmagán kísérletezve kidolgozta a sokakat érintő psoriazis (pikkelysömör), primer bőrfestékhiány (vitiligo) ekcéma jellegű bőrelváltozások leghatékonyabb alternatív gyógymódját. Ma már sokaknak segít újra megtalálni az önbecsülésüket,az egészséges léthez való jogát, a testi és lelki fájdalom nélküli életbe vetett hitet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top