A kemoterápia és az agysejtek

Egereken végzett kísérletek szerint bizonyos kemoterápia gyógyszerek nemcsak a daganatot, hanem az agy sejtjeit is elpusztítják. Ez arra figyelmezteti az orvosokat, hogy olyan szereket alkalmazzanak, amelyeknek valamennyi lehetséges hatását tisztázta már az orvostudomány.

A rák gyógyításában elterjedten alkalmazott kemoterápiás (gyógyszeres) és sugárkezelések utóhatásait az onkológusok rendszeresen kutatják és ellenőrzik. Külön figyelmet fordítanak a gyermekkorúakra, mert a még fejlődő szervezetet ért behatások olyan, csak később jelentkező problémákat is okozhatnak, amelyek a felnőtteket már nem fenyegetik.

kemoterápia agyA Journal of Biology szakfolyóirat legutóbbi számában két, egymástól függetlenül dolgozó kutatócsoport is közzétette negatív aggályait.

Az amerikai Rochester Egyetemen dolgozó Jörg Dietrich és kollegái kísérleti egereken azt konstatálták, hogy egyes, a rákos sejteket elpusztítani hivatott kemoterápiás gyógyszerek jobban hatnak az agysejtekre, mint a rákos daganat sejtjeire, azaz: a daganat sejtjeit is kiirtják, de gyorsabban pusztítják az agysejteket. Különösen veszélyeztetik közülük az oligodendrozit (idegeket támasztó, kromatinban gazdag) típusúakat. Egyelőre csak az egereken végzett kísérletekben tapasztaltakról számolhattak be, a vizsgálati módszereket embereken egyelőre nem alkalmazhatják.

A buffalo-i egyetemen kutató Patricia Duffner pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az agy és az agyvelődaganatok besugárzással történő kiirtásával – a kemoterápiáknál feltételezetthez hasonló káros jelenségek miatt – már fel is hagytak.

Egybehangzó véleményük, hogy az eddiginél sokkal alaposabban kell feltárni nemcsak az új, de a már alkalmazott rákterápiák mellék- és utóhatásait is, különösen, amikor gyermekek kezeléséről döntenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top