A sugárkezelés megnöveli a mellrák esélyét

Azok a fiatal nők akik sugárkezelést kapnak a mellrákműtét után, látványosan gyakrabban lesznek a későbbiekben ismét rákosak a másik mellükben, mint azok a sorstársaik, akik nem kaptak kezelést.

A meghökkentő eredmény a Journal of Clinical Oncology című szakmai lapban jelent meg és több mint 7000 holland nő vizsgálati eredményeire alapozzák. 1970 és 1986 közötti kezelések adatait vizsgálták meg ilyen szempontból és az összes vizsgált személy 71 évesnél fiatalabb volt.

A vizsgálatban résztvevők esetében annak valószínűsége, hogy a másik mellben is kialakul daganat (kontralaterális mellrák) gyakran háromszor, négyszer nagyobb volt azoknál, akik sugárkezelést kaptak, mint az új eseteknél. A szórás abból adódott, hogy vizsgálatban egyéb rizikó faktorokra is figyelemmel voltak, mint például családi fogékonyság, sugárkezelés vagy kemoterápia.

A rotterdami Erasmus Egészségügyi Központban oyan nőket figyeltek meg, akik sugárkezelést kaptak azt követően, hogy a mellüket műtötték vagy eltávolították. Azt találták, hogy a 45 év alatti hölgyeknél 50%-al nagyobb volt az esély a kollaterális mellrák kialakulására, amennyiben sugárkezelést kaptak a műtétet követően. Amennyiben nem csupán a műtött eseteket vették figyelembe, akkor 9% volt a növekedés.

A fiatalabb eseteknél (35 év alatti korosztály) még magasabb, 78%-os volt a növekedés, ami a sugárkezeléssel függött össze. A 45 és 71 éves korosztály esetén nem volt kimutatható növekedés a sugárterápiát követően. Azoknál a fiatal nőknél, ahol a családi vonalon a szülők és nagyszülők is mellrákosak voltak, a növekedés mintegy 350%-os volt!

A sugárterápiát előszeretettel alkalmazzák “kiegészítő” kezelésként a mellrák műtéteket követően. Ezt azzal magyarázzák, hogy ezzel elpusztítanak még megmaradt rákos szöveteket. Leggyakrabban az 5cm-t meghaladó méretű daganatok esetén és az áttétek lehetőségének esetén javasolják.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy egyes kemoterápiás készítmények (cyclophosphamide, fluorouracil és methotrexate) szintén megnövelik a másik mellben való daganat kialakulását, de csak a kezelést követő ötödik év után. A kezelést követő első öt évben nem volt kimutatható a növekedés. Ez az első tanulmány, ami kimutatta, hogy a rák elleni terápia maga megnöveli a rák újbóli kialalkulásának esélyét.

A tanulmány szerzője Maartje J. Hooning szerint az eredményeket minél előbb alkalmazni kellene a rákkezelésben.

forrás: Journal of Clinical Oncology Online: Maartje J. Hooning, Ph.D., department of medical oncology, Erasmus Medical Center, Daniel den Hoed Cancer Center, Rotterdam, the Netherlands; Jay Brooks, M.D., chairman, hematology/oncology, Ochsner Health System, Baton Rouge, La.

[wysija_form id=”4″]

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top