Think different!

A tömött bevásárlókocsival a Tescoból kifelé masírozó velem egykorúnak tűnő, de konzervatívabban öltözködő férfival egy vonalban megszólalt az ajtóba épített biztonsági rendszer szirénája és villogni kezdtek a piros fények tőle jobbra és balra egyaránt.

Mivel pár méterrel mögötte én is arrafelé mentem, azt tanácsoltam neki, hogy nyugodtan menjen tovább, amennyiben nem lopott semmit, de az illető zavartan megállt és bevárta a rövidesen megérkező marcona biztonságiakat. Én még egyszer invitáltam, de nem mert elindulni, hanem zavartan végigvárta, mire a biztonsági kopaszok végigkatatták az összes zacskót és dobozt amit vett, beleértve a személyes dolgait tartalmazó szatyrot is. Magára hagytam, mert rájöttem, hogy nem segíthetek neki, de Önnek megpróbálok. Itt és most. Ez az én 2009-es jókívánságom Önnek.

Talán egy éve futottam én is lesre az OBI nevű barkácsáruház kijáratánál és mivel nem álltam meg a sziréna hangjára, az autómnál ért utol a kocogásban nem túl jeles biztonsági őr. Arra próbált rávenni először határozottan, majd egyre bizonytalanabbul, végül kérlelve, hogy menjek vissza vele a boltba, ahol megvizsgálná, hogy miért indult el a riasztó, amikor átmentem a kapun. Mivel erre nem voltam hajlandó és kinevettem végül feladta és nem tudom, milyen prémiummegvonásban részesült, de visszakullogott a posztjára.

Csengő = etetés

Emberek! A csengő és a sziréna nem az Önök problémája! Az a Tesco vagy az OBI vagy bármelyik pavlovi reflexeken alapuló üzletmenetet folytató cég problémája. Feltéve, hogy nem csentek el semmit, bár ezt nem is feltételezem az én olvasóimról.

Pavlov kísérleti állatai arra voltak kondicionálva, hogy ha megszólal a csengő, etetés következik. A mai Vásárlók arra vannak kondicionálva, hogy álljanak meg, ha megszólal mellettük egy csengő és várják meg a biztonsági őrt, aki meg arra van kondicionálva, hogy egy kicsit felgyorsuljon, ha meghallja ugyanezt a csengőt. Mindössze ennyit változott a pszichiátria 1905 óta.

A hatvanas évek óta viszonylagos rendszerességgel lefolytatott Milgram kísérletek szerint egyre romló, de igen magas arányban az emberek azt csinálják, amit mondanak nekik. Ez tulajdonképpen a “birkaság” mérésére használt tudományos módszer. Míg a hatvanas években 100 emberből nagyjából hatvan azonnal hajlandó volt fájdalmas áramütésben részesíteni a rábízott “tanulót” amikor erre utasították, ez az arány 2008-ra elérte a 70%-ot. Nem vicc. Ma Magyarországon 100 emberből 70 ha egy számára hiteles ember utasítja  nem átall 300 voltos áramütést adni akár a barátjának is, némi bűntudat mellett. Azt mondja, hogy Ön nem? Tegyen próbát!

Szerintem fontos részletinformáció, hogy a kísérletben résztvevők úgy látták, hogy ténylegesen fájdalmat okoznak az üveg túloldalán ülőnek, mivel a felbérelt színészek remekül adják a látszólagos fájdalmat.

Miért hajlamosak az emberek a “birkaságra”

Mi az igazi oka annak, hogy az emberek azt csinálják, amit mondanak nekik, pedig tudják, hogy nem kellene? Az, a bámulatos ezekkel a kísérletekkel, hogy az emberek megdöbbentő szolgálatkészséggel mérnek 150 volt fölötti áram ütéseket olyan áldozatokra, akik fájdalmukban vonaglanak és sikítanak és könyörögnek nekik, hogy hagyják abba. Pedig semmi más okuk nincs, mint a szóbeli utasítás, amit a kísérlet vezetőjétől kaptak. Ez elegendő ahhoz, hogy nagy fájdalmat és kínokat okozzanak egy másik emberi lénynek.

A kísérletet a világ számos pontján, több kultúrában is lefolytatták, de alig volt eltérés az eredményekben. Sokáig azt próbálták bizonyítani, hogy a kísérlet hibás, mivel az emberek nem hitték el az eredményt. Gondolom most, hogy Ön olvassa, azt hiszi, hogy Ön nem tenné meg, de nyugodjon meg: 10 olvasóból 7 megtenné, ha én kérném rá. Azt hiszem, szembe kell néznünk a valósággal, miszerint fajtól, vallástól, bőrszíntől, neveltetéstől és képzettségtől függetlenül, ha az embert ésszerűtlen dologra utasítják, megteszi még akkor is, ha tudja, hogy ezzel fájdalmat okoz egy másik lénynek.

Amennyiben megkérdeznénk egy pszichológust vagy pszichiátert (fehérköpenyes, furcsa tekintetű fickó) valószínűleg számtalan tudományosnak tűnő indokot kapnánk a jelenségre, de a magyarázat egészen egyszerű: neveltetés.

Az iskolában kezdődik

A mai társadalomban arra nevelik az embereket, hogy ne legyenek saját gondolataik a dolgokról. Kezdődik az óvodában, ahol megbüntetik, ha kilép a sorból, folytatódik az iskolában, ahol be kell magolnia, mit gondolt a költő, miközben a versét írta – legalábbis a tankönyvszerkesztők szerint – és mire az egyetemre kerül, már teljesen leszokott arról, hogy megkérdőjelezzen számára értelmetlennek tűnő dolgokat. Bemagol bármit, amit elé tesznek és minél pontosabban adja vissza, annál jobb jegyet kap az indexébe, annál jobb állást kínálnak neki vagy annál többször nyer a kvízjátékokban.

Ennek eredményeként egy átlagos középiskolás, mikor kikerül a suliból képtelen elolvasni az Egri csillagokat vagy megírni egy ilyen cikket mint ez, de pontosan tudja, hogy amit mondanak neki azt meg kell tennie, mert különben megbüntetik. És ez fokozódik az egyetemeken és főiskolákon. Ha nem hiszi, olvasson el egy mostanában megjelenő, orvos által írt egészségügyi témájú könyvet. Rémes.

Aki kevesebb iskolapadot látott, annak sincs könnyebb dolga. Amikor hazaér és bekapcsolja a televízióját, elindul az átnevelése és másnap pontosan azt fogja csinálni, amit a reklámokban mondtak neki.
A minap hallgattam annak az embernek az előadását, aki pár hét leforgása alatt kiütötte a magyar piacról a hypo-t, ami addig piacvezető volt. Mindössze a nevét és a csomagolását változtatta meg, felemelte az árát négyszeresére és az ebből befolyó 300%-os plusz bevételt reklámkampányba forgatta. Csupán pár ezerszer kellett elmondani a népnek, hogy a clorox nem roncsolja a ruhát ellentétben a hypo-val, és mára már mindenki “tudja”. Az pedig nem tűnik fel elsőre, hogy a palackban ugyanaz az anyag van. És az egész átnevelést a “birka” nép fizette ki.

Csak a művészeti iskolák és az elméleti tudományok képzésével foglalkozó intézetek bátorítanak szabad gondolkodásra, és nem véletlen, hogy innen kerül ki a ma még épelméjűnek mondható emberek legtöbbje. Persze ez általánosítás és mindig lesznek kivételek, de a tendencia jól megfigyelhető.

Egyetért? Tiltakozik? Olvasson tovább…

Ha most éppen ott tart, hogy én őrültem meg és mindenki más normális, akkor elnézését kérem. A Natúr Hírek Magazin olvasói valószínűleg az a 30%, akik a Milgram kísérletben megtagadták volna azt, hogy fájdalmat okozzanak a rosszul válaszoló tanulónak. Viszont van egy rossz hírem is. Itt él körülöttünk a maradék 70% és ők gondolkodás nélkül követni fognak bármilyen eszement utasítást, amit kapnak, bárkitől. Azon kívül, hogy műanyag mikulásokkal aggatják tele a napokban az erkélyeiket, más őrültségekre is rá lehet őket beszélni:

  • Sztrájkokkal fogják megbénítani a gazdaságot, ha nem kapják meg a megszokott juttatásaikat, bárki is utasítsa erre őket
  • Hangosan tapsolnak minden olyan törvény és jogszabály megjelenésekor, ami csorbítja a szabadság-jogaikat.
  • Sorban állnak a kötelező védőoltásokért, miközben aggódnak a c-vitamin mellékhatásai miatt.
  • Mindig van otthon a fiókban fájdalomcsillapító, de hetek óta nem ettek egészséges ételt.
  • Megszavazzák a heroin legalizálását, de tiltólistára juttatják a steviát vagy az orbáncfüvet.
  • Magyar katonákat küldenek Irakba mert félnek a terrorizmustól.
  • Utálkozó leveleket küldenek nekem, amikor elolvasták ezt az írást…

És még sorolhatnánk reggelig, de gondolom Ön is látott már olyat, hogy valaki a beépített utasítások alapján döntött. Ez egyfajta hipnózis vagy “birkaság”. Az intelligencia nem számít. Csak a rossz válasz sebességét határozza meg. Akinek 150 feletti, az éppen úgy rossz választ fog adni, mint akinek 85, csupán gyorsabban.

A “birkaság” tesztje Irakban

Ugye emlékszik a hírekre, amikor lerohantuk Irakot? Ugye volt szó atombombáról, vegyi fegyverekről, terrorveszélyről, tömegpusztító gyárakról, stb… A 70% lelkesen követelte a megszállást és a bűnösök elfogását.

Eltelt pár hónap és nem találtunk semmit.

Eltelt több mint egy év, és mivel még mindig nem találtunk semmit, megjelentek a szalagcímek, hogy “Nem találtunk semmit”.

No, de gondoljon csak bele … mit kerestünk? Egy bőröndöt egy amibe befér egy hidrogénbomba? Egy ampullát, amibe belefér ezermilliárd halálos vírus? Legalább egy fényképet egy laboratóriumról vagy egy baghdadi garázsról, amit bemutathatott volna a CIA, hogy MEGVAN AMIT KERESTÜNK!!!? Ugye? Egy ilyen nagyságrendű dolgot kellett volna felmutatni és már csendben is lettünk volna mi, a 30%.

De nem találtak semmit. Sőt még csak nem is hazudtak valamit, hogy találtak. Mert nem is akarták.

Ez egy kísérlet volt arra, hogy mekkora a tömeg “birkasága”. Azt hivatott bemutatni, hogy akár egy országot is meg lehet szállni anélkül, hogy a 70%, a választópolgárok nagyobbik tömege azt mondaná, hogy “meztelen a király”.

Hölgyeim és Uraim! Önök éppen most vezettek 300 voltos feszültséget az iraki népbe.

A kísérlet a várt eredményt hozta, éppen úgy, mint a Milgram kísérletek. Látványosan bebizonyították azt, hogy a hatalmas többség birka módon elfogadja amit mondanak neki és helyesli vagy meg van róla győződve, hogy nem tehet ellene semmit. Aztán amikor az ellenkezőjét mondják neki, akkor meg arról lesz meggyőződve.

Ön most éppen mit gondol? Volt tömegpusztító fegyver Irakban vagy nem? Melyik a jobb miniszterelnök? A szocialista vagy a polgári?

Amennyiben Ön nem így gondolkodik, tekintse szerencsésnek magát: a 30 százalékba tartozik.

És ez fejleszthető. Például innentől ne álljon meg ha megszólal a csengő a szupermarket ajtajában. Nyugodtan sétáljon tovább, és ne foglalkozzon a szirénákkal. Ha mégis elkapják, használjon bátran trágár kifejezéseket vérmérséklete szerint vagy akár a középső ujjának nemzetközileg elismert használata is megengedett. 1905-ben Pavlov azt is leírta, hogy a feltételes-ingerek megszűnnek, ha nem kapnak megerősítést. Az egész Tesco-s szirénás mogorva rendszer csupán azért működik, mert mi működésben tartjuk azzal, hogy megállunk. Ha nem állnánk meg, megszűnne működni és kénytelenek lennének morogva leszerelni.

És amennyiben még nem tette meg, olvassa el Julius Andan: A világ a színfalak mögött című, a minap megjelent könyvet. Persze csak ha Ön nem a 70%-ba tartozik. Amennyiben igen, akkor nem fogja élvezni.

Ez az újévi jókívánságom: Gondolkodjon másképp 2009-től.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top