• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

A magas vérnyomás és a szívroham ellenszere

2008 ápr 14 Szóljon hozzá

Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Csaknem egyidőben közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.

Japánban a Shiga Egyetem kutatói csaknem ötezer, önként jelentkező felnőttet vizsgáltak. A hatalmas tanulmányban nem csak japán, hanem amerikai, angol és kínai személyek is részletesen beszámoltak táplálkozásukról és a kutatók nyolc alkalommal mérték az alanyok vérnyomását. A munkacsoport az adatok értékelése során figyelembe vette a vizsgált személyek életkorát, életmódját is, például azt, hogy dohányoztak-e, vagy volt-e súlytöbbletük. Amikor 14, ilyen szempontot is beszámítottak, kiderült, hogy azok, akik táplálkozásukkal – olajtartalmú salátaöntetek, olajos magvak – sok alfa-linolénsavat fogyasztottak, alacsonyabb vérnyomással éltek, mint azok, akik kevesebbet ettek ebből a tápanyagból.

Az alfa-linolénsav az egyik fontos, többszörösen telítetlen zsírsav és azt már korábban is kimutatták, hogy ha valaki csak olyan ételeket eszik, melyek keveset tartalmaznak ebből a zsírsavból, nagyobb esélye van az életveszélyes szívritmuszavarok megjelenésére, mint annak, aki bőségesen fogyaszt növényi olajokat, szóját, lenolajat vagy diót.

A másik vizsgálatot Hannia Campos vezette, aki az amerikai Harvard Egyetem munkatársa, de a vizsgálat színhelye Costa Rica volt. Csaknem kétezer olyan helyi lakost gyűjtöttek össze, akiknek volt szívrohama és ezeknek a táplálkozási adatait azokéval hasonlították össze, akik hasonló korúak volt, de nem volt infarktusuk.   Ez a munkacsoport is figyelembe vette a vizsgált személyek dohányzási szokásait, testsúlyát, vérnyomását és minden egyéb kockázati tényezőjét és csak azokkal a különbségekkel foglalkozott, melyek az alfa-linolénsav fogyasztásban, a vizsgálati alanyok zsírszövetének összetételében voltak.

Egyértelműen bizonyítani lehetett, hogy akiknek az étrendje gazdag volt alfa-linolénsavat tartalmazó ennivalókban, azok ritkábban kaptak szívinfarktust, mint azok, akik más koszton voltak. Az alfa-linolénsav szívvédő hatásához meglepően kevés ilyen ételre volt szükség: elég volt naponta két teáskanálnyi szója- vagy repceolaj, fél kávéskanálnyi lenmagolaj, vagy három-öt szem dió.

Forrás: MTI

alfa-linolsav szív szívbetegség 2008-04-14
Facebook Pinterest Email PrintTovább
Előző cikk:

A-vitamin

Következő cikk:

Stevia (sztívia)

Hasonló írások

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

A D-vitamin javíthatja a szív- és érrendszer egészségét

A D-vitamin javíthatja a szív- és érrendszer egészségét

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

A helyes táplálkozási szokások segíthetnek a szíved egészségének védelmében. A szív egészségét elősegítő élelmiszerek közé tartozik a spárga ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Mi a kapcsolat a K-vitaminszint és a tüdő egészsége között?

Mi a kapcsolat a K-vitaminszint és a tüdő egészsége között?

Prebiotikumok: Mik a legjobb forrásai és miért hasznosak?

Prebiotikumok: Mik a legjobb forrásai és miért hasznosak?

Az orvosok nem tanulnak növénytermesztést

Az orvosok nem tanulnak növénytermesztést

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Találkoztam valakivel akinek Neuralink van a fejében

Friss hozzászólás

  • Immunerősítő gyógynövények, amikből immunitást fokozó teát készíthetsz

    Baktérium ellen vagy vírus ellen így készítheted fel gyereked szervezetét!

    […] a testhőmérsékleten, még...

  • A fáradtság 10 valószínű oka

    Fáradtság - Ez a 10 legvalószínűbb oka az alacsony energiaszintnek!

    […] forrás: naturhirek.hu […]...

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Vitaminhiány - Te felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod őket?

    […] közül a kálium az, amiből a legnagyobb mennyiségbe...

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Vitaminhiány - Te felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod őket?

    […] az, amiből a legnagyobb mennyiségben k...

  • Fejfájás és légszomj egyidőben

    Vitaminhiány - Te felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod őket?

    […] mennyiségű vas vérszegén...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes