A finomított lisztek
Hogy a liszt fehér legyen és más egyéb ok miatt egy úgynevezett “lisztkezelő szert”, klór-dioxidot (E 926) használnak a gyártás során. Ez egy szörnyen veszélyes és mérgező anyag, ami csak nyomokban marad ugyan a lisztben, de ez a mennyiség sem használ senkinek.
Ráadásul a magas glikémiás index miatt a liszt és a liszttel készült ételek hirtelen emlik meg a vércukor szintet, ami szintén segít a rák terjedésének.
Pattogatott kukorica
Annak is a mikrohullámú sütőben pattogtatott kényelmes változata. A Wikipedia szerint a popcorn zacskója amiben a mikrohullámú sütőbe tesszük belül be van vonva teflonnal amibek rögzítéséhez használt anyag a perfluoroktánsav (PFOA). Tanulmányok kimutatták, hogy ez a vegyi anyag felelős a meddőségért és jelentősen növeli a vesekárosodás kockázatát valamint húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és hererák kockázatát. További adatok erről: cancer.org
Persze a mozi előtt vásárolt popkorn sem teljesen biztonságos. A vajas változat előállítása során használt diacetil nevű anyag az egyik leginkább rákkeltő dolog amit belélegezhetünk. Ismerek olyan élelmiszer ipari céget ahol betiltották a használatát, mert a vele dolgozók között a tüdőrák nagyon gyakorivá vált.
Mesterséges édesítőszerek
Nem csak az a baj vele, hogy a bomlástermékeivel kapcsolatban egyre több tanulmány mutatja kia rákkeltő és neurotoxikus hatást, de még az a vicces dolog is kiderült, hogy a hízásra hajlamos személyek esetén nem jár súlycsökkenéssel ha aszpartammal édesítik az ételeiket.
A természetes édesítőszerek közül a stevia az egyetlen általam ismert alternatívája az aszpartamnak és az aceszulfámnak.
Alkohol
Már napi egy ital 30 százalékkal növelte meg egy tanulmány szerint a menopauzát követően a mellrák előfordulását. Ez újdonság, miközben a dohányzás után a második helyen szerepel a gége-, nyelőcső-, máj- és vastagbél-rák esetében az alkohol fogyasztás.
Cukor és üdítő italok
Sokan azt hiszik, hogy csak a cukor legrosszabb, miközben a fruktóz az, amit legkönnyebben metabolizálnak a rákos sejtek. A fruktóz pedig olcsóbb mint a cukor, ezért nagyon sok üdítőital, dzsúsz, szószok, fagylaltok, és sütemények kedvelt alkotóeleme.
Nátrium nitrit
Legyen ipari, legyen házi, a pácolt, füstölt és egyéb tartós ételek tartalmazanak egy adalékot ami minden mennyiségben rákkeltő. A nátrium nitrit azért kerül bele a konzervekbe és a szalámikba éppen úgy, mint az összes füstölt húsételbe, mert tartóssá és szép színűvé varázsolja.
Mivel a házi disznóöléskor is nitrites pác-sót vásárolnak az önjelölt böllérek, semmivel nem egészségesebb a “házi” sonka.
Chips, ropi, és egyén sós snack
Hasonló ok miatt nem ajánlom, mint a füstölt húsételeket. Ezek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert, elhízáshoz vezetnek, és gyulladásos állapotokat idéznek elő, de az emésztés során keletkező nitrozamin hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához is.
Zsírszegény, kalóriaszegény, …szegény
Sajnos mivel egyes ártalmasnak kikiáltott ételösszetevő jelentősen hozzájárul annak ízéhez, ha azt eltávolítjuk belőle, kell valamit beletenni amitől mégis kívánatos lesz.
Az ételszínezékek, ízfokozók koránt sem veszélytelenek és gyakran több kárt okoznak mint az eredetileg eltávolított zsír vagy bármi amitől féltünk.
GMO
A génmódosítás rákkeltő hatásáról eddig semmiféle tanulmány nem látott napvilágot. Az aggodalmon és a feltételezéseken kívül nincs semmi bizonyíték arra, hogy hosszú távon ezek bajt okoznának. Gyakorlatilag mi vagyunk a kísérleti egerek. 20-30 év múlva meg fogjuk tudni mondani mit okozott a génmódosított növények vagy állatok fogyasztása.