Napjainkban az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy egészséges életmódot kell folytatniuk. Ez gyakran azt jelenti, hogy tudatosan jobb választásokat hoznak a nap folyamán.
A helyes táplálkozásról rengeteg mindent elmondtak már a különféle szakértők, a nem alátámasztott állításoktól egészen a bizonyított tényekig. A kettő között nagyon nehezen tudunk különbséget tenni.
Cikkünkben 7 olyan tényt olvashat, amiket kutatások támasztanak alá.
1. Néhány zsír jó zsír
Míg a telített- és a transzzsírokat korlátozni/elkerülni kell, a telítetlen zsírok (többszörösen vagy egyszeresen telítettek) fontos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintet, miközben növelik a „jó” HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintjét. Az egyik módja a jó zsír bevitelének, ha a főzéshez canola olajat használ, ami tökéletes megoldás sütéshez és salátákhoz is.
2. Az étkezési magvak táplálóak
Egyetlen evőkanálnyi chia mag fogyasztása biztosítja a naponta szükséges kalcium, magnézium, vas, esszenciális zsírsav és antioxidáns 19%-át.
A lenmagok omega-3 és omega-6 zsírsavakban rendkívül gazdagok, valamint rengeteg B1, B2 és B6 vitamint tartalmaznak. Mindemellett sok más tápanyag is megtalálható bennük, amik segítik növelni az energiát és serkentik az ideg- és immunrendszer működését is.
A sütőmagok, melyeket általában az étkezés előtt pörkölnek, kiváló forrást jelentek a cink, a réz és a szelén számára. Két evőkanál tökmag tartalmazza a naponta szükséges magnézium 25%-át, és rengeteg ásványi anyagot, amik kulcsszerepet játszanak körülbelül 300 anyagcsere-reakcióban.
3. A fehérjék építőelemek
A fehérjék fontos részét képezik az emberi test minden egyes sejtjének és létfontosságú szerepet játszanak a sejtek kialakulásában és javításában. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy a napi kalóriabevitelének 10-35%-át fehérje tegye ki. A tojás, a sovány hús, a bab, a tej, a dió és a lencse mind rendkívül jó fehérjeforrás.
4. Egyen 5 féle zöldséget és gyümölcsöt minden nap
Bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek szüksége van napi 5 adag zöldségre és gyümölcsre. Ez az 5 adag körülbelül 400 gramm legyen naponta. A mindennapi problémáktól, mint a székrekedés és az emésztési zavarok a komolyabb betegségekig, például a szívbetegségek és a rák a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával megakadályozhatóak.
5. A diófélék tele vannak egészséges zsírokkal és energiával
A diófélék telítetlen („jó”) zsírokban gazdagok. A dió, a földimogyoró és a mandula gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint rostokban, amik segítik az emésztést. Ne feledje azonban, hogy a diófélék sok kalóriát tartalmaznak: 10 darab mandula 85 kalória, míg 10 darab kesudió 95 kalóriát tesz ki, ezért érdemes őket mérsékelten fogyasztani.
6. Egészséges egész gabonák
A barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta és kenyér tápanyagokaban gazdagok, mivel oldhatalan rostot tartalmaznak, ami segíti azok felszívódását a belekben. A rostok miatt hamarabb érzi telítettnek magát, így a fogyást is segítheti ezek fogyasztása.
7. Az éhség lehet szomjúság is
Ha azt érzi, hogy éhes, előfordulhat, hogy szervezetének csupán folyadékra van szüksége. Naponta 6-8 pohár vizet fogyasztva segíheti szervezetét hidratáltan tartani.