A C-vitamin egy erős antioxidáns, ami felel az immunrendszer egészségéért, az agy egészségi állapotáért és a bőr, valamint az érrendszer egészségéért is. Mivel vízben oldódó vitamin, ezért a szervezet nem tárolja el hosszú ideig, azaz nagyon fontos a rendszeres pótlása.
Nézzünk meg pár élelmiszert, amelyek segítenek a rendszeres C-vitamin pótlásban:
Acerola cseresznye
A számok nem hazudnak, az acerola az egyik legjobb C-vitamin forrás. Ez kapható nyers, püré, por és étrend-kiegészítő formában is.
Guava
Tápanyagtartalma elég magas, ezért célszerű beiktatni a mindennapokban. A C-vitamin mellett jelentős mennyiségben megtalálható benne a kálium, mangán, folsav és a rost is.
Paprika
Nem véletlen, hogy a paprika is nagyon jó C-vitamin forrás, hiszen Szent-Györgyi Albert is ebből a zöldségből építette fel a kutatását. Megtalálható zöld, piros, narancssárga vagy sárga színekben is. Válogasson kedvére közülük.
Kiwi
Amellett, hogy magas a C-vitamin tartalma még finom is. Használja turmixokba, joghurtokba vagy nyers formában.Tartalmaz flavonoidokat és káliumot is, amelyek szintén nélkülözhetetlenek a szervezet számára.
Kelkáposzta
Szinte az összes sötétzöld leveles zöldség tartalmazza a C-vitamint, azonban a kelkáposzta messze a legjobb megoldás.
Papaya
Egy fontos enzim, valamint kiváló C-és A-vitamin forrás is. Étkezés után segíti az emésztést.
Figyelem! A C-vitamin nem tűri a hőt, ezért feltétlen nyersen fogyassza őket, akár önmagába, turmixokba vagy joghurtokhoz hozzáadva. Keresse meg a kedvencét és fogyassza mindennap!