Mára a chia mag vált az egyik legnépszerűbb superfooddá. Számos kutatás kimutatta, hogy ezek az apró magok óriási egészségjavító hatással rendelkeznek.
A növény eredetileg Mexikóból származik, ahol a magokat gyógyító tulajdonsága és magas tápértéke miatt nagy becsben tartották. A chia mag a testre energetizáló hatással bír, mivel rengeteg tápanyagot tartalmaz. Régen az azték harcosok ették ezeket az apró magokat, hogy nőveljék az állóképességüket és teljesítményűket. Egy evőkanál chia mag akár 24 órán keresztül ébren tartotta őket. Maga a chia szó a maja nyelvben erőt, energiát jelent, ami nem meglepő hisz hatalmas a tápértéke a chia magnak. A maják még a „futók élelmiszerének” is hívták, mivel a futóik és a harcosaik használták terjesítményük és állóképességük nővelésére, versenyek és harcok közben.
A chia mag elkészítése rendkívül sokoldalú és egyszerű. Használhatjuk lekvárokba, turmixokba, süteményekbe is. A semleges íze miatt az étel ízét sem változtatja meg.
A mai kutatások is kimutatták, hogy a chia mag rengeteg előnnyel rendelkezik. Többek között támogatja a szív- és emésztőrendszert, segít erősebbé tenni a csontozatot, izomzatot és hozzájárul a bőr egészségéhez csökkentve az öregedés jeleit. Mindezeken kívül még a cukorbetegséggel szemben is gyógyító hatása bír.
Chia mag tápérték táblázat (1):
- Elemi rost (11g – 42% NRV)
- Fehérje (4,4g – 9% NRV)
- Omega-3 zsírsav (4915 mg)
- Omega-6 zsírsav (1620mg)
- Kalcium (77mg – 18% NRV)
- Réz (0,1mg – 3% NRV)
- Foszfor (265mg – 27% NRV)
- Kálium (44,8mg – 1% NRV)
- Cink (1,0 mg – 7% NRV)
A chia mag létfontosságú zsírsavakat – alfa-linolénsavat és linolsavat – tartalmaz. Gazdag antioxidánsokban, vitaminokban (A, B, E, D), ásványi anyagokban (vas, jód, magnézium, mangán) niacinban és tiaminban. A chia mag a világ ma ismert legjobb omega-3 forrása. Előnyös hatását még annak is köszönheti, hogy rendkívül gazdag rostokban, ami az egészséges bél- és emésztőrendszer működését segíti.
Forrás: Draxe.com