• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Az Omega-3 zsírsavak serkenthetik a középkorúak agyát

Az Omega-3 zsírsavak serkenthetik a középkorúak agyát

Újabb tanulmány készült az Omega-3 zsírsavak előnyeiről

2022 okt 18 Szóljon hozzá

Az Omega-3 zsírsavak számos előnnyel rendelkeznek és fontos szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és a kognitív működésben is.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy összefüggés lehet az omega-3 fogyasztása és a középkorú emberek agyműködésének fokozódása között.

Egy vizsgálat során a középkorú emberek vérének omega-3 szintjét elemezték, valamint felmérték a gondolkodási képességeiket és megvizsgálták az MRI-felvételeiket, hogy kiderüljön, van-e különbség a magasabb és az alacsonyabb omega-3 szinttel rendelkezők között.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia folyóiratában megjelent legújabb tanulmány szerint azok a középkorúak, akiknek magasabb az omega-3 szintje, előnyben vannak azokkal szemben, akik kevés omega-3 zsírsavat fogyasztanak.

Fontos tudnivalók az Omega-3 zsírsavakról

Az Omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak, amik a szervezet számos alapvető funkciójára vannak jótékony hatással. Amellett, hogy szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és a kognitív működésben, az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán részét is képezik és befolyásolják a sejtek működését.

Stuart Phillips professzor megjegyezte, hogy „Különösen az omega-3 zsírsavak vagy a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak azok, amiket esszenciális zsíroknak nevezünk. Szükségünk van rájuk az étrendünkben, mert a szervezetünk nem tudja előállítani őket.”

Az Országos Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) háromféle Omega-3 zsírsavat sorol fel: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).

Ezekhez hozzájuthatunk omega-3-kiegészítők fogyasztásával, de számos élelmiszerben is megtalálhatóak. Jó forrás lehet a hal (például a lazac és a tonhal), valamint a különböző magvak és diófélék (például chia mag, lenmag, dió).

Az Omega-3 zsírsavak hatásainak tanulmányozása

A kutatók összesen 2183 férfit és nőt vizsgáltak, akiknek az átlagéletkora 46 év volt. Kizárták a résztvevők közül azokat az embereket, akiknek demenciája volt vagy akiknek a kórtörténetében szerepelt a szélütés.

A kutatók vérminták segítségével elemezték az egyes résztvevők zsírsavösszetételét. A résztvevők beleegyeztek abba is, hogy az agyukat MRI-technológiával vizsgálják.

A kutatókat az agyban, leginkább a hippokampuszban jelen lévő szürke- és fehérállomány mennyisége érdekelte. A hippokampusz szerepet játszik a tanulásban és a memóriában, és a térfogatának csökkenése lehetséges demenciára utalhat.

A résztvevők neurológiai vizsgálaton is átestek. A tesztek az alanyok absztrakt gondolkodását, feldolgozási sebességét, végrehajtó funkcióját és késleltetett epizodikus memóriáját mérték.

Az Omega-3 zsírsavak és az agy egészsége

A kutatók a résztvevők körülbelül 25 százalékát az alacsony csoportba sorolta, az ő vérükben 4% alá esett az omega-3 zsírsavak szintje. A csoport omega-3 szintjének átlaga 3,4% volt.

A többi résztvevő a magas csoportba került, az ő átlaguk 5,2% volt.

A vérminták, az MRI eredmények és a neurológiai értékelések összehasonlítása után a kutatók megfigyelték, hogy a magas omega-3 szinttel rendelkezők nagyobb szürkeállomány-térfogattal, jobb olvasási pontszámmal és valamivel magasabb logikai érvelési pontszámmal rendelkeztek.

Ezzel szemben az alacsony csoportba tartozók kisebb valószínűséggel rendelkeznek főiskolai végzettséggel, több közöttük a dohányzó és nagyobb eséllyel cukorbetegek, mint a magas szinttel rendelkezők.

„Ezeket az eredményeket további kutatásokkal kell megerősíteni. De izgalmas, hogy az omega-3 zsírsavak szintje szerepet játszhatnak a kognitív ellenálló képesség javításában, még a középkorúak esetében is” – mondta a tanulmány szerzője, Prof. Claudia L. Satizabal, Ph.D.

Étrend és az agy egészsége

A szerzők megjegyezték, hogy más kutatók is végeztek hasonló vizsgálatokat idősebb populációkon, de úgy gondolják, hogy látni kell, milyen hatással vannak az omega-3 zsírsavak a középkorúakra, mivel a kognitív hanyatlás általában már ebben a korban elkezdődik.

A szerzők szerint „Az egyik fő kihívás néhány ilyen vizsgálat esetében az lehet, hogy az étrendi beavatkozásokat talán túl későn hajtják végre ahhoz, hogy a tüneteket mutató résztvevőknél jelentős javulást érjenek el, mivel a kognitív elváltozások az előző 15-20 év során alakultak ki”.

„Étrendünk javítása az agyunk egészségének javításának egyik módja. Ha az emberek javítani tudnák a kognitív rugalmasságukat és potenciálisan elhárítanák a demenciát az étrendjük néhány egyszerű változtatásával, az nagy hatással lehetne a közegészségügyre.” – Prof. Satizabal

Dr. Natalie King, idegtudós, aki nem vett részt a tanulmányban, a Medical News Today-nek a következőket mondta:

„Minden, amit teszünk és fogyasztunk, hatással van az agyunkra, és számos tanulmány készült, amelyek rávilágítanak arra, hogy az ételek és italok milyen hatással vannak az agy általános egészségére és működésére.”

„Különösen az omega-3 zsírsavakról derült ki, hogy jótékony hatással vannak a mentális funkciók javítására, valamint az általános jóléti-terv támogatására. Ha figyelembe vesszük az olyan betegségeket, mint a hangulatzavarok és más, a tanulást és a memóriát befolyásoló betegségek” – folytatta Dr. King.

Dr. King megjegyezte, hogy bár ezen a területen további kutatásokra van szükség, „az omega-3 zsírsavak mérsékelt fogyasztása valószínűleg kulcsfontosságú, és egyidejűleg óvatos mértékletességre van szükség más molekulákkal (pl. telített zsírokkal és erősen feldolgozott élelmiszerekkel) ahhoz, hogy elérjük a kívánt pozitív hatást”.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

agy agyműködés omega-3 zsírsavak 2022-10-18
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Hogyan válassz vitaminokat a gyerekeknek?

Következő cikk:

Mennyi fehérjére van szükség az izomépítéshez?

Hasonló írások

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők szerepe és jelentősége

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők szerepe és jelentősége

Tavaszi fáradtság: Mi okozza, és hogyan küzdhetjük le?

Tavaszi fáradtság: Mi okozza, és hogyan küzdhetjük le?

Az öregedés lassítható az Omega-3 és a testmozgás segítségével

Az öregedés lassítható az Omega-3 és a testmozgás segítségével

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők szerepe és jelentősége

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők szerepe és jelentősége

Az idegrendszer az emberi test egyik legösszetettebb és legfontosabb rendszere, amely felelős az érzékelésért, a mozgásért, a gondolkodásért ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes