Fake news – álhírek

Az emberek öntudatlanul hamis emlékeket gyártanak álhírek olvasása után. Különösen akkor, ha ez az álhír a nézeteikkel megegyező tartalmú volt.
A közelmúltban Írországban végeztek egy kísérletet 3140 szavazásra jogosult állampolgár bevonásával. A szavazás egyébként az ottani abortusztörvénnyel volt kapcsolatos, de ez szinte mindegy is.

A résztvevőknek el kellett olvasniuk hat hírt, majd rövidesen megkérdezték őket, hogy fel tudnak e idézni valami konkrét dolgot az olvasott eseményekkel kapcsolatban amit maguk is megtapasztaltak. Megdöbbentő eredmények születtek. Annak ellenére, hogy a hat hírből kettő kitalált dolog volt, minden második ember “emlékezett” olyan eseményre ezekkel kapcsolatban, ami soha nem történt meg és legtöbbjük gazdag részleteket is el tudott mondani ezekkel kapcsolatban.

A legérdekesebb az volt, hogy miután megtudták, hogy melyek voltak a hamis hírek, még ezt követően is a legtöbb résztvevő képtelen volt az “emlékeit” újraértelmezni és olyan részletekről is beszéltek, amiket az elolvasott cikk nem is tartalmazott.

Nem mellesleg a “memóriájuk” akként torzított, hogy milyen volt az eredeti politikai nézetük vagy elköteleződésük.

Ennek fényében érdemes a politikai vagy egyéb propaganda hatását felbecsülni. Ugyanis ez azt is jelenti, hogy e cikket olvasók fele olyan “tények” alapján választ, amik csak az ő elméjében léteznek a valóságban nem.

ref: Science Daily

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top