Erős kapcsolat van a krónikus gyulladás és a nem fertőző betegségek, például a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák kialakulása között. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy az étrend gyulladást válthat ki vagy csillapíthat a szervezetben, ami befolyásolja a betegségek kockázatát. Ebben a cikkben a gyulladáscsökkentő diéta hatékonyságát és azok lehetséges előnyeit tárjuk fel. Eloszlatjuk a közkeletű mítoszokat is.
A gyulladáscsökkentő étrend gazdag olyan élelmiszerekben, amelyek egészségjavító antioxidánsokat, polifenolokat, immunerősítő vegyületeket tartalmaznak, amelyek képesek leküzdeni a gyulladásokat.
A gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre és fertőzésekre. A szakértők azonban a tartós és krónikus gyulladást az inzulinrezisztenciával, valamint a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és sok más krónikus betegség kialakulásának fokozott kockázatával kapcsolják össze.
A gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek közé tartoznak, de nem kizárólagosan:
- gyógynövények és fűszerek, például a kurkuma, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a bors és a rozmaring
- gyümölcs, köztük: ananász, papaya, mangó, bogyók, acerola cseresznye
- zöldségek, például: sárgarépa, sütőtök, zöld leveles zöldségek és cukkini
- borsó és bab, például: csicseriborsó, lencse és fekete szemű borsó
- olajos hal és más omega-3 források, beleértve a szardíniát, lazacot, makrélát, heringet és a halolajat
- tejtermékek, például joghurt
- teljes kiőrlésű gabonák, például kukorica, kukoricaliszt és teljes kiőrlésű tészta, kenyér és rizs
Hogyan működik a gyulladáscsökkentő diéta?
Kutatások szerint számos élelmiszer okoz gyulladást a szervezetben, köztük a magasan finomított szénhidrátok és hozzáadott cukrok, a vörös húsok, a transz- és telített zsírok, valamint a só.
Noha nincs jól meghatározott gyulladáscsökkentő étrend. Széles körű ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerekből többet, illetve kevesebbet fogyasszunk a szervezetben fellépő gyulladások kezelésére.
A gyulladáscsökkentő diéta célja a gyulladáskeltő élelmiszerek kiiktatása. Valamint ezek táplálkozási szempontból megfelelő élelmiszerekkel, valamint gyógynövényekkel és fűszerekkel való helyettesítése, amelyek magas gyulladáscsökkentő vegyületeket, például C-vitamint tartalmaznak.
Például a finomított liszt, az előfőzött ételekből származó túlzott só és a cukros italok kerülése, valamint a gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák napi bevitelének növelése az általános ajánlások közé tartozik.
A gyulladáscsökkentő étrend támogatja a bélrendszer egészségét is. Az immunsejtek 70-80 százaléka a bélben található. Így a bélrendszer egészségének optimalizálása elengedhetetlen az immunrendszer egészségének előmozdításához és a krónikus gyulladások megszüntetéséhez.
Célszerű minden nap prebiotikumban és probiotikumban gazdag ételeket fogyasztani, például hüvelyeseket és joghurtot.
A gyulladáscsökkentő diéta megkezdéséhez a következő tippeket javasolják:
- Cseréld le a cukorral édesített italokat, például az üdítőket és a sűrített gyümölcsleveket sima vagy gyümölcsös vízzel.
- Növeld a rostbevitelt, fogyassz naponta több teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.
- Egyél zsíros halat hetente kétszer, például szardíniát és lazacot.
- Az egészséges zsírokért fogyassz több diót, magvakat, dióvajat, avokádót és olívaolajat.
- Fogyassz gyógynövényeket és fűszereket.
- Igyál gyógyteákat, például gyömbért, fokhagymát, fahéjat vagy rozmaringot.
A gyulladáscsökkentő diéta lehetséges előnyei
Alacsonyabb a betegségek kockázata
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a stroke a vezető halálokok és rokkantsági okok között szerepel az Egyesült Államokban.
A kutatások azt mutatják, hogy a gyulladáscsökkentő diéta csökkenti a gyulladás markereit, mutatóit a szervezetben és a krónikus betegségek kockázatát.
Egy 2016-os felülvizsgálat során megállapították, hogy a mediterrán étrend 20 százalékkal csökkentette a C-reaktív fehérjét – ez a teszt a szervezet gyulladását jelzi. Továbbá 30 százalékkal csökkentette a szívbetegségek általános kockázatát.
A kutatók azt sugallják, hogy ez az étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az érfalak gyulladását, és megőrzi egészségüket és ellenálló képességüket.
A mediterrán étrend betartása szintén csökkentheti az ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) kialakulásának kockázatát, bár további vizsgálatokra van szükség ennek az előnynek a feltárásához.
Kevésbé súlyos tünetek
A krónikus betegségek tünetei, például az izomfájdalom, a duzzadt ízületek, a bőrviszketés, a fáradtság és a hangulati ingadozások legyengíthetik az embert és befolyásolhatják az egyén életminőségét és komfortérzetét.
A gyulladáscsökkentő étrend hatásait vizsgálva a pikkelysömörben, a krónikus tüdőbetegségben és a depresszióban szenvedő egyéneknél bizonyos tünetek és az életminőség javulását fedezték fel.
Ez azt jelenti, hogy a krónikus betegségben szenvedők számára a gyulladáscsökkentő diéta elősegítheti a tünetek hatékonyabb kezelését és a jobb életminőséget.
Ezenkívül más kutatások megjegyzik, hogy a gyulladáscsökkentő étrend csökkentheti a krónikus állapot okozta fáradtságot.
Ahelyett azonban, hogy egyetlen tápanyagra koncentrálnának, az embereknek rostban, teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, zöldségben és omega-3 zsírokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet kellene követniük a fáradtság kezeléséhez.
A gyulladáscsökkentő diéta hátrányai
Nem tud betegségeket gyógyítani
Számos egészséggel kapcsolatos webhely kínálja a „legjobb” gyulladáscsökkentő étrendet az olyan állapotok „gyógyítására”, mint a fibromyalgia, a sclerosis multiplex és az ízületi gyulladás.
Míg a gyulladáscsökkentő étrend hatékonyan csökkenti a gyulladást és javítja a tüneteket, túlzás azt állítani, hogy az autoimmun és krónikus betegségek gyógymódja lenne.
A gyulladáscsökkentő diéta a megfelelő orvosi, egészségügyi kezelés támogatására, nem pedig annak helyettesítésére.
Életmód szokások
A gyulladások kialakulásában az életmódbeli szokások is szerepet játszanak.
A kutatások összefüggésbe hozták a rossz alvást, a fizikai aktivitás hiányát és a pszichológiai stresszt a fokozott gyulladással, a gyengült immunitással és a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával.
Amellett, hogy az étrended gyulladáscsökkentő ételekkel töltöd fel, támogasd a gyulladás csökkentését az alábbiakkal:
- törekedj a 7-9 óra megszakítás nélküli alvásra
- heti 150 perces edzés, beleértve a kardió-, ellenállás- és egyensúlyi edzéseket
- próbáld kezelni a stresszt
Forrás: www.medicalnewstoday.com