Koszmó

A csecsemők és a kisgyerekek fejbőrén megjelenő igen gyakori tünet. Bár nem kellemes, gyakorlatilag veszélytelen bőrirritáció.

A faggyúmirigyek olajos állagú váladékának (faggyú, sebum) túlzott termelődése váltja ki. Ez zsírszerű lerakódást hoz létre a fejbőrön. Esetenként a koszmó túlterjedhet a fejbőrön faggyúfolyásos bőrgyulladássá alakulva. Az ekcéma előjele is lehet. Habár a szülők első reakciója a kérdéses terület eltakarása, a csúnya látvány miatt, ez a legrosszabb, amit tehetnek.

Amikor a gyermek kimelegszik és izzadni kezd, az súlyosbíthatja a koszmó állapotát. Tartózkodni kell a sapka használatától, a gyermek feje legyen födetlen, és érje a szabad levegő, amikor csak lehet. Sosem szabad felpiszkálni vagy erőteljesen dörzsölni az érintett területen a lerakódást, mivel ez fájdalmat, vérzést, sőt akár a fejbőr elfertőződését is okozhatja. A fellazult, pikkelyes terület bármely részét puha pamaccsal/ecsettel szabad tisztítani. Legjobb békén hagyni a koszmót, és ha nem súlyos, hagyni, hogy magától megszűnjön. A koszmó nem az elégtelen higiénia jele, ezért kerülendő a gyermek hajának gyakori mosása, mivel ez súlyosbíthatja az állapotot.

A koszmó orvosi szaknyelvben használt másik megfelelője a dermatitis seborrhoica capitis. A Pytirosporum ovale, egy sarjadzó gombafaj, általában megtalálható a bőrön, koszmó esetén sokszor megfigyelhető e gombafaj túlzott növekedése. A faggyúmirigyek fokozott aktivitásával is összefüggésben áll, és családi halmozódást mutat. Gyakrabban fordul elő hideg, száraz időben. Többnyire önállóan jelentkezik, bár egyéb betegségek mellett is felléphet. Ilyenek lehetnek a cink- vagy a B-vitamin hiány, illetve azok a betegségek, amelyek csökkentik a szervezet természetes védekező képességét a fertőzésekkel szemben.

A koszmó kezelése

Csecsemők esetében koszmó általában önmagától elmúlik 1-8 hónapon belül. Elsőként választandó kezelés a korpa gyenge, gyógyszermentes samponnal történő eltávolítása. Gyermekeknél nem lehet kátrányalapú (antiseborrhoeás) samponokat használni, mivel azok túl erősek. Az olajos korpa eltávolításához elengedhetetlen a bőr gyengéd dörzsölése. A koszmó gyakran a csecsemők koponyájának puha pontján jelenik meg, mivel a szülők nem merik megérinteni ezt a területet. Amennyiben az anya tartózkodik a allergén ételektől és a telített zsíroktól a szoptatás alatt, az segíthet. Szintén nem célszerű tehéntejet vagy származékait adni a babának.

Felnőttek esetén A- E- és D-vitamin pótlás valamint napozás vagy hiányában szolárium és minél több idő a szabad levegőn, sokat javít az állapoton.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top