A fehérje szelet előnyei

A fehérje szelet előnyei

A fehérje szelet egy gyors és kényelmes módja annak, hogy több fehérjéhez jusson a szervezetünk. Egy ilyen szelet növelheti a fehérjeszintézist, az izomtömeget és a zsírt.

A magas fehérje tartalmú étrend számos egészségügyi előnnyel jár, ennek ellenére nagyon sok helyen, például Amerikában igen alacsony az emberek átlagos fehérje bevitele.

Különböző vizsgálatok során kimutatták, hogy a nagyobb fehérje-felhasználás miatt egy sportolónak körülbelül kétszer annyi fehérjére van szüksége, mint annak, aki nem végez semmi különös aktivitást a napjai során.

Tehát ha rendszeresen sportolsz, akkor fontos, hogy a fehérje beviteled alkalmazkodjon a mozgás során felhasznált fehérje mennyiségéhez.

A fehérje vagy más néven protein szeletek napjainkban egyre népszerűbb módjai a napi fehérjebevitelnek. A szeletek gyártása során leginkább tejsavófehérjéket használnak, bár egyesek kazein fehérjét (tejfehérje) vagy a kettő kombinációját alkalmazzák.

Magas fehérje és rosttartalma miatt a fehérje szeletek nagyétkűek számára kifejezetten jó választást jelenthetnek, hiszen ezek segíthetnek “jól lakni” a szervezetnek nagy étkezések nélkül. Ezáltal tehát segíthet a fogyásban is.

A fehérje hatékonyan növeli az izom méretét, erősségét és gyógyulását is, valamint javítja a sportteljesítményt is.

A fehérje szelet előnyei

A protein szelet segíthet a sovány tömeg növelésében.

Sovány tömegről akkor beszélünk, ha például az izom tömegét kívánjuk növelni. Az izomfehérjeszintézis növelésével a fehérje szeletsegíthet az izomtömeg alakításában.

A fehérje szelet intenzív edzés után javíthatja a regenerálódást.

Ha testet nagy intenzítású edzéssel terheljük, időre van szüksége ahhoz, hogy helyreálljon. Vizsgálatok kimutatták, hogy a fehérje kulcsfontosságú szerepet játszhat a mozgás utáni regenerálódásban.

A protein szelet segíthet a testzsír csökkentésében

Kalóriahiány előidézéséhez növelhetjük az anyagcserét. Ez növelheti a telítettséget, ami megakadályozza az éhséget. A fehérje csökkentheti a ghrelin szintet, ami éhség hormonként is ismert.

A fehérje szelet csökkenti az étvágyat

Egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy a tejsavófehérje kicsi, de jelentős hatást gyakorol a ghrelinre, amit éhínhormonként is ismerhetünk. A ghrelin csökkenti az étvágyat és csökkenti a nassolás iránti vágyat is.

Tanulmányok a fehérje szelet hatékonyságáról

2000-ben végeztek egy tanulmányt, amiben kalóriahiányos étrendet követő, túlsúlyos rendőröket vizsgáltak. A vizsgálat kimutatta, hogy a fehérjét kapó csoport fogyókúra nélkül meg tudta növelni a sovány tömegét, vagyis az izomtömegét. A kontroll csoportnál nem volt megfigyelhető látványos eredmény ezen a téren.

Egy 2001-es tanulmány megállapította, hogy ahhoz, hogy növelni tudjuk az izomtömeget, a fehérjeszintézisnek meg kell haladnia az izom-lebontást. Vagyis több fehérjét kell a szervezetünkbe juttatnunk, mint amennyit a szervezetünk elhasznál.

Egy 2003-as tanulmány szerint a szénhidrátbevitel csökkentése és a növekvő fehérjebevitel esetén a szervezet összetétele javulni fog.

Egy 2004-es tanulmány megállapította, hogy a magas fehérjetartalmú étrend növelheti a telítettséget és segítheti a fogyást.

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a tejsavófehérje jelentős testsúlycsökkenést és jobb testösszetételt eredményez túlsúlyos és elhízott felnőtteknél.

Egy 2013-ban végzett tanulmány megállapította, hogy 20 gramm fehérje elegendő a fehérjeszintézis maximális stimulálásához.

Van Loon 2014-es tanulmánya kimondta, hogy a fehérje fogyasztása „közvetlenül megemeli az izomfehérje szintézist”, ami segíthet a sovány tömeg növekedésében.

Újabb és újabb vizsgálatok mutatják ki, hogy a magas fehérjetartalom megvédheti a sovány tömeget a kalóriahiányos diéta alatt. Emellett pedig segít csökkenteni a zsír tömegét.

2 Replies to “A fehérje szelet előnyei”

 1. Fazekas Sándor szerint:

  Más kutatások szerint pedig a szénhidrát javítja az energiafelhasználást, gyorsítja a zsírok elégetését – sportolóknál. Lásd az Etióp vagy kenyai hósszútávfutókat, akik sok szénhidrátot és minimális fehérjét esznek. http://www.futanet.hu/cikk/a-vilag-legjobb-hosszutavfutoinak-etkezesi-szokasai
  Ha valaki sok fehérjét akar bevinni egyen normális húst, és ne mindenféle kivonatokból előállított ételszerűségeket.

  1. Naturhírek szerint:

   Kedves Fazekas Sándor!
   Miért pont húst egyenek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top
' }); }); }