• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
különbség ceylon cassia fahéj

Nem minden fahéj egyforma

2019 jún 22 Szóljon hozzá

A minap kaptam egy olvasói levelet, amiben az “igazi” fahéjról írt egy hölgy. A fahéj népszerű fűszer. Nemcsak ízletes, de van pár lenyűgöző egészségügyi hatása is.

A legtöbb ember viszont nem tudja, hogy valójában két fő fajtája kapható ennek a fűszernek. És ez a két fő fajta nem az “igazi” és a “hamis”, hanem a ceyloni és a kasszia. Utóbbit a köznyelvben kínai fahéjként is ismerik. Mindkettő egészséges, de tartalmaz egy toxint, amely károssá válhat amennyiben nagyon sokat eszik belőle valaki. Ez az írás elmagyarázza a ceyloni és a kasszia fahéj közötti legfontosabb különbségeket.

Mit is hívunk fahéjnak?

A drog a Cinnamomum fa belső kérgéből készült szárítmány. A belső kéreg csíkjait addig szárítjuk, amíg a rudakként vagy tekercsekként ismert formába nem görbülnek. Ezután porrá őrölhetjük vagy alkoholos kivonatot lehet belőle készíteni. 

Ennek a fűszernek az egyedülálló élvezeti tulajdonsága az illóolajokból, különösen a cinnamaldehidből származnak. Ez a vegyület adja a fahéj ízét és aromáját, és számos gyógyhatásáért is felelős.

A drog jelentése: a növény felhasznált része. Az ipari méretű gyógyszergyártás előtt ezek képezték egy patika választékát, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta. A drog kifejezés a német trocken “száraz” szóból került a szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelentett.

Kasszia fahéj

A kasszia a Cinnamomum cassia nevű fa kérge. Néhány írásban Cinnamomum aromaticum néven is hívják. Több alfaj is széles körben elterjedt Kelet- és Dél-Ázsiában, ezért kínai fahéjként is ismert.

Sötétbarna színű, vastagabb rudakká tekeredik össze szárításkor és ezért jobban néz ki, mint a ceyloni fahéj. Talán ennek köszönhető, hogy a legtöbb gyártó és kereskedő a kasszia fotójával reklámozza a ceyloni fahéjat is (mint BioCo vagy Kotányi).

Elterjedtsége miatt olcsó, és ez a világon leggyakrabban fogyasztott típus. Szupermarket polcain található fahéj a szinte kizárólag kasszia. A cikk feletti fotón a baloldali sötétebb rudakról van szó.

A kasszia már régóta használatos a főzésben és a hagyományos kínai orvoslásban is. Olajának 95 százaléka cinnamaldehid. Ez az illóolaj adja a fahéj jellegzetes ízét és illatát.  Ezért a kasszia erősebb illatú mint a ceyloni fahéj, amiben csak 60% körüli a cinnamaldehid tartalom. Ezen tulajdonsága miatt is kedveli a cukrászat és az élelmiszeripar.

Ceyloni fahéj

Ceyloni vagy „valódi fahéj” Sri Lankáról és Indiából származik. A Cinnamomum verum nevű fa belső kérgéből készül. Sárgásbarna színű és szárításkor vékony, lemezes rétegre válik szét. A fenti képen jobbról látható.

A ceylon fahéj kevésbé gyakori, ezért drágább mint a kasszia. Régóta használják ezt is fűszerként. A leggyakoribb Cassia-fajtához képest elég drága. A szakemberek úgy írják le, hogy finomabb és enyhébb édeskés ízű. Desszertek ízesítéséhez előnyösebben alkalmazható.

Az illóolajának mindössze 50–60 százaléka cinnamaldehid, ami viszonylag alacsony a kassziához képest. Ez magyarázza enyhébb aromáját és ízét.

Különbség a gyógyhatásban

Több különböző betegséggel hozták már hírbe a fahéjat, de igazán nagy létszámú, embereken végzett kísérleteket a diabétesz kapcsán publikáltak. 

A vércukorral kapcsolatos klinikai kutatások publikációiban (kilencet találtam) 6 esetben a cassia (kínai) fahéjat használták, 2 esetben nem nevezték meg a publikációban hogy melyiket és 1 esetben ceyloni fahéjat. A közös az volt az eredményekben, hogy kivétel nélkül a vércukorszint jelentős csökkenését okozta napi 1-2 gramm fahéj elfogyasztása. 

Kumarin tartalma miatt fogyasztása nem javasolt korlátlan mennyiségben. Napi 10 gramm felett (elsősorban a kasszia fahéj esetében) már számolnunk kell a kumarin okozta káros mellékhatással egy 80kg testsúlyú ember esetében. Jelenleg a piacon kapható étrendkiegészítő termékek ennek megfelelően vannak összeállítva.

A kumarin egy természetes aromaanyag, ami néhány növényben (pl. borsmenta, levendula), s így több élelmiszerben is megtalálható. A fahéj is tartalmazza jelentős mennyiséget. A kumarin nagyobb mennyiségben bizonyítottan károsítja a májat.

Referencia: NCBI

cukorbetegség fahéj 2019-06-22
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Allergia ellen természetesen

Következő cikk:

Szemünk és látásunk igen fontos. Ez a 8 kiegészítő segíthet megóvni!

Hasonló írások

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A fokhagyma a vércukor és koleszterin szabályozását is segíti

A fokhagyma a vércukor és koleszterin szabályozását is segíti

Ezek a zöld tea egészségügyi előnyei

Ezek a zöld tea egészségügyi előnyei

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat a rejtett éhség miatt?

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte egyre gyakoribbá válik, és kezelésében az étrend kiemelt szerepet játszik. Azonban nemcsak a makrotá ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Szúnyogok: Miért kedvelnek egyes embereket jobban másoknál?

Szúnyogok: Miért kedvelnek egyes embereket jobban másoknál?

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes