Jóga – Miért is tesz igazán jót számodra?

Jóga

A jóga eredetileg jóval több volt, mint egy tanítási módszer. Sokkal inkább egyfajta választott életmódot jelentett. Az ember elkötelezte magát egy olyan életmód és kultúra mellett, amely túlmutatott a meditációs technikákon. Magába foglalta az egészséges táplálkozást, fürdési szokásokat, a szociális interakciókat és a munkát is.

Filozófiája az egészség és a jólét fizikai kultúrájában gyökerezik.

Minden jóga ászanának (jógapóznak) saját neve van. Ezek mind tartalmaznak álló pozíciókat, ülő pózban történő csavarásokat, hátrahajlásokat, egyensúlyozó kartartásokat, oldaltartásokat és core izmok, vagyis a tartásért felelős izmok erősítésére szolgáló mozdulatokat. A lefelé néző kutya póz például megnyugtatja az agyat, energizálja a testet, támogatja az emésztést, erősíti a lábakat és a karokat, és rendszeresen végezve csökkenti a magas vérnyomást. A jóga gyakorlása során a legtöbb ászanánál érezhetőek ezek a jótékony hatások, azonban a rendszeres edzés sokkal több előnnyel jár, mint hinné.

Íme 8 ok, amiért mindenkinek érdemes jógázni

1, A jóga csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot

Néhány jóga technika olyan meditációs módszereket tartalmaz, amelyek arra ösztönzik az elmét, hogy kizárólag a légzésre fókuszáljon, ezáltal pedig megszüntesse a folyamatosan kavargó gondolatokat a fejben. Enyhítik a stresszt és segítenek abban, hogy nyugodtabbnak érezze magát. A légzéstechnikák gyakorlása a jóga és meditáció során növelheti az agy oxigénszintjét, és hozzájárulhat, hogy mindennapjait tartalmasabban és boldogabban élje.

2, Növeli az önbizalmat 

A felemelő spirituális értékekek mellett a meditáció gyakorlása megnövelheti önbizalmat. A folyamat úgy működik, hogy az elme, azaz a tudat segítségével elengedi a felgyülemlett feszültséget. Ezáltal jobban fogja érezni magát a testében és magabiztosabbá válik. Szorongás nélkül képes lesz kapcsolatba lépni önmagával. A változásokat érezni fogja abban is, hogyan érzékel másokat, segíteni fogják Önt kapcsolatainak alakulásában, együttérző képessége javulni fog, tudatosssága megnő.

3, Csökkenti a sérülések kockázatát

Az olyan edzések, mint például a futás, gyors és erőteljes mozgást követelnek, ami azt jelenti, hogy az erőfeszítés maximális, így nagyobb a sérülés és izomfeszültség kockázata. Gyakran előfordul, hogy ezek a megerőltető edzések csak egy-egy izomcsoportnál fejtik ki hatásukat. A jóga ezzel szemben éppen az egyensúly megteremtésére fókuszál az izomcsoportok edzésében is.

4, A jóga segít a fogyásban

A túlsúlyos lehet egy jel, ami arra utal, hogy a mindennapi életében nincsenek egyensúlyban a dolgok. A nagymértékű súlygyarapodás oka legtöbbször a túlzott stressz. A jóga gyakorlása lehetővé teszi a mély-relaxációt, segíti a stressz megszűnését és beindítja a természetes fogyást

5, Növeli a rugalmasságot

Az emberek gyakran mondják, hogy nem elég hajlékonyak a jógázáshoz, ezért a legtöbben ki sem próbálják. Az igazság az, hogy egyáltalán nem számít, ki, mennyire hajlékony. Hiszen a jóga ászanák lényege pont az, hogy biztonságosan nyújtsák az izmokat, és ösztönözzék az embert a további gyakorlásokra. Ezen felül a jóga olyan lágy szöveteket is megnyújt a testben, mint a szalagok és az inak. Ezzel is növelve az ember mozgástartományát az izületekben is, mely által még szabadabbá válik a mozgás.

6, Javítja az izomtónust és izomerő

Sok jóga ászanának igen nagymértékű és mély hatása van a felsőtest izmaira. Például a lefelé néző kutya, a felfelé néző kutya vagy a deszkatartás mindegyike a core izmok erősítésére összpontosít. Az álló ászanák a láb felső izmait és a hát alsó izmait edzik. Lényegében bármelyik póz erősíti a test egy adott területét, ha megfelelő módon gyakorol anélkül, hogy túlságosan megerőltetné, megfeszítené izmait.

7, Tudatosabb légzés és alacsonyabb vérnyomás

Ha tudatosan gyakorolja a jógát, a rendszeresen végzett mélylégzés eredményeképpen a tüdőkapacitása megnő, javul a légzés. A megnövekedett tüdőkapacitás által pedig növekedni fog az állóképessége és a kitartása is. A meditáció és a nyugtató jóga ászanák lelassítják a pulzust, így csökkentik a vérnyomást. A jóga rendszeres gyakorlásával összefüggésben áll az immunrendszer erősödése, valamint a koleszterinszint csökkenése is.

8, A jóga javítja a testtartást

A rendszeres jógázás segítségével ideális testsúly tartható fenn, hajlékonyabbá válik a test, javul az izomtónus, és az izomerő. Meg fogja látni azt is, hogy testtartása javulni fog. A has – és hátizmok megerősödésével enyhülni fognak esetlegesen meglévő fájdalmai, képes lesz megfelelő testtartásban ülni és állni, a testedzés során pedig elkerülheti majd a sérüléseket.

A jóga szépsége éppen abban rejlik, hogy gyakorlatilag bárhol gyakorolható akár egyedül, akár más jógarajongókkal közösen.

Forrás: https://www.healthandfitnesstravel.com/blog/why-is-yoga-so-good-for-you

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top