A kollagén jótékony hatását tanulmány bizonyítja

Kollagén

Az alacsony molekulasúlyú kollagén bevitele javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, ezzel biztosítva a bőr épségét, állítja egy új koreai tanulmány.

A Nutrients magazinban publikált cikk arról ír, hogy napi 1000 mg alacsony molekulasúlyú kollagén peptidek (LMWCP) 12 hétig tartó rendszeres fogyasztása után a középkorú nőknél jelentős javulást fedeztek fel a bőr ráncosodását, hidratáltságát és rugalmasságát illetően.

’’ Az eredményeink kimutatták hogy napi 1000 mg LMWCP fogyasztása 12 héten keresztül (napi egy alkalommal) hatékonyan javította a bőrt egy csapat 40-60 éves nőnél. Jelentősen javítva a bőr hidratáltságát mindössze 6 hét alatt és a bőr ráncosodását és rugalmasságát 12 hét alatt.’’ – írja a koreai Do-Un Kim által vezetett kutató csoport a dél-koreai Newtree Co., Ltd. szépség ipari vállalattól.

’’Habár a tanulmányban csak 40-60 éves nők vettek részt, az eredmények valószínűleg érvényesek férfiak és más korosztályokra számára is.”

Kollagén az átütő siker

Mint az várható volt a 2018-as anaheim-i Expo West-en, a kollagén használata láthatóan növekedett az ételek, italok, diétás étrendkiegészítők és kozmetikai termékek körében. A világszintű kollagén piacot majdnem 4 milliárd dollárra becsülték még 2016-ban, ami 2025-ig előreláthatóan a 6.5 milliárd dollárt is elérheti.

A tanulmány részletei

A tanulmányhoz 64 negyven és hatvan év közötti nőt válogattak be egy kettős vak, véletlenszerű és placebo kezelt kísérletre. A tanulmány során halakból kinyert 1-es típusú kollagén hidrolizátumot használtak. Ez az anyag legalább 15% tripeptid-et tartalmaz. A tripeptidek glicinből (Glyn) és két másik aminosav részecskéből állnak melyek általában prolin (Pro), hidroxiprolin (Hip) vagy alanin (Ala).

Az eredmények azt mutatták, hogy a bőr hidratáltság értéke jelentősen javult 6 hét után a kollagénes csoportban a placebo tesztalanyokéhoz képest és 12 hét után látható javulás történt a bőrráncosodáson is.

’’Megfigyeltük, hogy a kollagén stimulálja a hiarulon-sav képződést a szervezetben.” – nyilatkozta az egyik kutató. ’’A bőr hidratáltságát az befolyásolja, hogy mennyi víz kapcsolódik a hiarulon-sav részecskékhez a hám és irha szövetekben.”

Ami a bőr rugalmasságát illeti a kollagénes csoportban, ott is jelentős javulásokat véltek felfedezni a három hónapos periódus után a placebo alanyokéhoz képest.

A legfontosabb mégis az, hogy semmilyen kedvezőtlen hatást nem figyeltek meg a tesztek során, ami a kollagénhez kapcsolható.

’’ Az eredmények azt mutatják hogy a kollagén használható, mint egészségügyi funkcionális élelmiszer alapanyag a bőr hidtratáltsága, rugalmassága és ránc megelőző hatása érdekében.

 

Nutrients

https://www.nutraingredients.com/Article/2018/07/05/Study-supports-collagen-s-skin-health-benefits-RCT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top
' }); }); }