Ettünk falombot, eperfalombot…

Az úttörőtáborban nem sejtettem, hogy egyszer még le fogom írni a kedvenc nótánk kezdősorát. Ami miatt most mégis megteszem nem más, minthogy a az eperfa levele az egyik legjobb gyógynövény cukorbetegek számára. Így nyer 35 év távlatából értelmet a dal és jelent reményt azoknak, akik a gyógyszeres kezelés helyett a természetes megoldásokat részesítik előnyben.

Miközben járványszerűen terjed, a diabéteszre nincs igazán megnyugtató megoldása az orvoslásnak. Nem is lehet, mert minden ellenkező próbálkozásra fittyet hányva a cukorbetegség megmaradt életmódbetegség lenni és a gyógyszeres megoldások legalább annyi problémát okoznak, mint megoldást.

Az evést követő hirtelen vércukor emelkedést a cukorbetegek esetében rövidesen egy meredek vércukor csökkenés követi és ha ez tartósan fennálló helyzetté válik, a szövődmények meg fogják keseríteni a beteg életét. Pedig az egész egy marék cukorral kezdődött. Megoldásként 2-3 vényköteles gyógyszer egyidejű szedését tanácsolják általában, ami viszont könnyen okoz súlygyarapodást. A megnövekedett testsúly rontja a cukorbetegséget, … folytassam?

Évek óta folyik a természetes megoldások keresése és ennek a munkának az eredményeként került képbe az eperfa levele. Ugyanis ennek kivonatát hatékonynak találták a 2. típusú diabétesz esetén a vércukorszint stabilizálásában. Egy vizsgálatban az eperfa levelének hatóanyaga lecsökkentette az evés utáni vércukorszint “tüske” magasságát átlagosan 44%-al. Egy másik vizsgálatban 25%-al csökkentette az étkezés közben elfogyasztott szénhidrátok felszívódását.

Márpedig ha az elfogyasztott szénhidrátok és cukrok kisebb mértékben szívódnak fel, az reményt jelenthet a cukorbetegek számára, mivel a várható szövődmények esélye csökken ez által.

0 hozzászólás ehhez: “Ettünk falombot, eperfalombot…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top