A nyár forró levegője elszívja az összes energiánkat, ugyanakkor viszont csodálatos gyümölcsökkel adományoz meg minket, ami okot ad a nyár szeretetére.
A mangó, a sárga- és görögdinnye már eljutott az otthonokba, most itt az ideje, hogy a licsi is kövesse őket. A licsi egy puha, fehéres-rózsaszín, pépes gyümölcs, amit a trópusi és szubtrópusi területeken termesztenek, és csak nagyon rövid ideig áll rendelkezésünkre a nyári szezonban.
Ez a lédús és ízletes gyümölcs számos egészségügyi előnyben játszik szerepet az immunrendszer erősítésétől a vérkeringés szabályozásáig.
Simran Saini táplálkozási szakértő szerint:
„A licsi nagy adag C-vitamint tartalmaz, ami segít az immunitásban és megőrzi a bőr egészségét. D-vitaminban is rendkívül gazdag. Nagy víztartalmával nagyszerű gyümölcs, hiszen segít fenntartani a hidratáltságot a meleg hónapokban.”
Íme néhány egyéb egészségügyi előnye, amit az édes íze mellett átélhet:
1. Erősíti az immunrendszert
A C-vitaminban gazdag licsi a napi aszkorbinsav szükségletének több, mint 100%-át tartalmazza egy adagban, ami kivételesen jól működik az immunitás növelésében. A C-vitamin stimulálja a fehérvérsejtek aktivitását, amely védi a szervezetet az idegen anyagokkal szemben.
2. Segíti az emésztést
Ez a gyümölcs tele van tápláló rostokkal. Ezek a rostok szabályozzák a bélmozgást úgy, hogy biztosítják a sima átjutást az emésztőrendszeren keresztül. Ezenkívül csodákat tesz a székrekedés és egyéb hasi problémák esetén. Serkenti továbbá a gyomor és az emésztőrendszer hatékony táplálékfelszívását.
3. Vírusellenes hatás
A licsiben jelenlevő proanthocianidinekről ismert, hogy erős antivirális képességeket kölcsönöznek. A licsiben található tannin A2, segíthet megelőzni a vírusok terjedését.
4. Serkenti a vérkeringést
Magas réztartalma segít a vérkeringés fokozásában. A vashoz hasonlóan a réz felelős a vörösvérsejtek kialakulásáért. A több vörösvérsejt jobb vérkeringést ls a szervek és sejtek jobb oxigenizációját eredményezi.
5. Szabályozza a vérnyomást
A licsi segít a magas vérnyomás csökkentésében a folyadék egyensúlyának fenntartásával. A magas kálium és alacsony nátrium szintje segít szabályozni a vérnyomást. A kálium csökkenti az artériák és az erek összehúzódását, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszerre rakódó stresszt.
6. Jót tesz a bőrnek
A licsi segít harcolni az örögedés jeleivel. Az öregedés egyik fő okai a szabadgyökök és a magas oxidatív stressz. A C-vitaminban gazdag licsi antioxidánsként harcol a szabadgyökök ellen.
7. Segít a fogyásban
A licsi remek élelmi rost forrás, ami nélkülözhetelen a fogyás során. A licsi magas víztartalmú és elhanyagolható a zsírtartalma, ami még tökéletesebb gyümölcsé teszi a fogyókúrázók számára. Alcsony a kalóriatartalma is.
8. Gyulladásgátló hatású
A licsi flavanolban gazdag és ezért rendkívül jó a gyulladások kezelésében és a menstruációs fájdalmak enyhítésében.
9. Erősíti a csontokat
A licsi tele van olyan nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint például a magnézium, a foszfor, a vas, a mangán és a réz. Ezek az ásványok mind elősegítik a kalcium felszívódását a csontokban, ezáltal erőssé és egészségessé téve őket.
Ez az isteni gyümölcs számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, viszont elég magas a cukortartalma, tehát a diabéteszben szenvedőknek érdemes kerülni vagy háziorvossal egyeztetni a fogyasztás előtt. Ha odafigyel a mennyiségre, nem fog problémát okozni.