Ismerje meg a paleo táplálkozást!

Paleo

A paleolit táplálkozás az ún. diszkordancia-hipotézisen alapul, amely szerint vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozási szokásaitól és rengeteg testmozgással járó életmódjától való eltávolodásunk okozta a modern civilizációs betegségek népességszintű elterjedését. 

A paleolit étrend alapját lényegében a sovány húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a “jótékony” zsírok képezik. A paleolit étrend gazdag jó minőségű fehérjékben, Omega-3 és egyszeresen telítetlen zsírsavakban, élelmi rostban, káliumban, vitaminokban és fitotápanyagokban, mérsékelt mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat. 

A paleolit táplálkozás az, amelyhez genetikai programunk évmilliók alatt alkalmazkodott, és az ettől való párezer évvel ezelőtti eltávolodásunk (párezer év evolúciós léptékkel nézve mindössze egy szempillantás) és áttérésünk korunk “modern” élelmiszereire az oka a 21. század tömegeket sújtó egészségügyi problémáinak. 

Az evolúciós, vagy paleolit orvoslás betegségelmélete alapvetően megújítja a betegségek szemléletét. A civilizációs betegségek egyenként is levezethetők a nyugati életmód négy nagy kockázati faktorából, a fénykerülésből, a szénhidrátalapú táplálkozásból, az idegen fehérjék fogyasztásából és a túlzott higiéniából. Erről szól Szendi Gábor Paleolit táplálkozás és korunk betegségei és a Paleolit szakácskönyv II. betegségekről szóló fejezetei. Az evolúciós orvoslás elveinek alkalmazása nem kíván egészségügyi befektetéseket, nem kíván költséges eszközöket, csupán ésszerűen megalapozott életmódváltást.

De megfogalmazódott az a hipotézis is, hogy a vadászó-gyűjtögető étrend irányába tett változások jó hatással vannak az egészségre, különösen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. A paleolit étrend jó hatással van az egészséges szervezetre is. Egy 21 napos  vizsgálat szerint, melyben 14 egészséges nőt és férfit vizsgáltak kidült, hogy a résztvevők három hét alatt átlagosan 2,3 kg-ot fogytak, testtömeg indexük 0,8-al csökkent, derékbőségük 1,5 cm-el lett kisebb, és az inzulinrezisztencia is csökkent.

Forrás: Tények-tévhitek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top