Egy felmérés szerint a 18 év feletti felnőttek 25%-a szenved krónikus ízületi problémákkal. A krónikusan sajgó térd, könyök és derék ugyanannyi gondoskodást igényelnek, mint az immunrendszerünk. Jó hír viszont, hogy vannak ételek, amelyek javítják az ízületek egészségét.
Bogyós gyümölcsök
Az élénk, sötét színű gyümölcsök, amelyek rendkívűl táplálóak, antioxidáns hatású összetevőkkel is rendelkeznek. Gyulladásgátló tulajdonságának köszönhető, hogy megelőzik a gyulladt, fájdalmas ízületeket. Különösen a cseresznye mutat elképesztő eredményt a hirtelen fellépő krónikus fájdalom esetében.
Hal
Egyes halak kiváló omega-3 zsírsav források. Az omega-3 zsírsavak nemcsak segítenek megelőzni a gyulladást, de javítják a már kialakult betegséggel küzdők állapotát és lelassítják az ízületek további kopását is. Egyre több egészségügyi szakértő javasolja, hogy heti két alkalommal fogyasszunk halat. Kiváló omega-3 forrás a makréla, tonhal, hering és a lazac. De omega-3 fogyasztható kapszulás változatban is.
Citrusfélék
Néhány citrusféle: grapefruit, narancs, pomelo, mandarin, lime és citrom. Eltekintve attól, hogy magas a C-vitamin tartalmuk, gazdag kálium, folsav, kalcium, niacin, magnézium, réz, foszfor, tiamin és B6-vitaminban is. Ezek együtt támogatják az egészséget és segítik az ízületi gyulladás és fájdalom csökkentését.
Mandula
A mandula omega-3-ban gazdag, ami segít csökkenteni a gyulladást. Antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, különösen magas E-vitamin tartalma védi a testet a sérülésektől. Az E-vitamin jól ismert antioxidáns, amely tulajdonsága alkalmassá teszi a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítésére.
Kókuszolaj
Ismert gyógyászati előnyök között szerepel a kókuszolaj is, mely egy kiváló tápanyag, különösen akkor, ha az a cél, hogy javítsuk az ízületek egészségét. Segít csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. A kókuszolaj alkalmazható helyileg, vagy belsőleg is.
Banán
A banán kiváló kálium forrás, amely támogatja az ízületek egészségét. Ismert, hogy a kálium-hiány az egyik fő oka az ízületi gyulladásnak, így a banán fogyasztásával csökkenthető a kálium hiánya és ezzel javul az ízületek egészsége is.
Csipkebogyó
A csipkebogyó a gyepűrózsa (vadrózsa) bogyója jelentős mértékben enyhíti az ízületi gyulladást. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin.
A legjobb a csipkebogyó és a többi tápanyag hatékonysága mellett az, hogy recept nélkül elérhető bárki számára, miközben semmi mellékhatással nem kell számolni, ami nem mondható el a fájdalomcsillapítókról.
Forrás: Naturalnews