• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása
Flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása

Flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása

2016 aug 05 Szóljon hozzá

A flavonoid vegyületek – vagy ahogy néha nevezik a bioflavonoidok – állnak a zöldségek és a gyümölcsök karakterisztikus íze és illata mögött. Miattuk különbözik a spenót íze és illata a narancsétól, miattuk piros a paprika és kék az áfonya. De a flavonoidok sokkal többet is jelentenek mint a gyümölcsök színe és zamata – erőteljes gyógyító hatásuk hozzájárul az emberek egészségéhez amennyiben bőségesen fogyaszt belőle.

A növényekben fellelhető vegyületek tárházának jelentős része a flavonoidok. Az eddig felfedezett és meghatározott több mint 4000 fitokémiai anyag (fitokémiai = növény által előállított vegyület) közül mintegy 600-at hívunk flavonoidnak vagy karotinoidnak és közülük mindössze 50 vagy 60 marad aktív azt követően, hogy elfogyasztottuk és járul hozzá az egészségünkhöz. Több közülük aktív és értékes antioxidáns ami következtében pozitív hatásuk van a szív- és érrendszer állapotára valamint rákmegelőző tulajdonságuk is számottevő. Más tagja a csoportnak képes csökkenteni a duzzanatokat, a fájdalmat vagy az allergiás reakciókat. Megint mások a vírusok ellen képesek védelmet nyújtani.

Szent-Györgyi P-vitaminja

Ma sem tudunk még sokat a bioflavonoidokról. Mint számos más dolog az orvoslásban az egyszerű megfigyelés eredménye volt, amikor Szent-Györgyi Albert felfedezte, hogy a citromlé segít a fogínyvérzés megállításában, míg az ugyan abból a citromból nyert és tisztított aszkorbinsav nem. P-vitaminnak nevezte el az anyagot amit a tisztítás során kinyertek a citromléből. “P” mint permeabilitás – az a fizikai tulajdonság, hogy valami mennyire engedi át magán a folyadékokat vagy a gázokat.

Később aztán tudós elmék összeültek és eldöntötték, hogy a flavonoidot nem lehet P-vitaminnak nevezni, mert nem létfontosságú tápanyag – tehát nem lehet vitamin. Ettől azonban nem lett kevésbé fontos az egészség szempontjából és jó, ha legalább azt tudjuk, hogy sokat kell belőle fogyasztani.

Flavonoid komplexek

Minden zöldség és gyümölcs egyszerre számos különféle flavonoidot tartalmaz. Még azt sem könnyű meghatározni, hogy egy brokkoliban található tucatnyi flavonoidból melyik felelős a rákellenes hatásért. A szulforafán? Vagy a quercetin? Vagy éppenséggel a lutein? Hiszen ezek mellett még tartalmaz c-vitamint, krómot, folsavat, bórt és számos más mikrotápanyagot, amik mindegyike rákellenes hatást mutatott a velük végzett kísérletekben. A narancs például több mint 40 flavonoid vegyületet tartalmaz, szinte mindegyiket amelyet név szerint is megemlítünk a flavonoidokról szóló írásainkban. És hogy érdemes legyen tovább olvasni a flavonoidokról szóló cikkeinket: a lekvár, a kávé és a csokoládé is bővelkedik flavonoidokban nem csak a brokkoli.

Forrás: Vitaminbiblia

bioflavonoid flavonoid Szent-Györgyi 2016-08-05
Facebook Pinterest Email PrintTovább
Előző cikk:

Lövöldözős gyógyszer VI. – pszichiátria a terror hátterében

Következő cikk:

Kávé a legfőbb antioxidáns forrásunk

Hasonló írások

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka?

Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka?

Szent-Györgyi Albert születésnapjára

Szent-Györgyi Albert születésnapjára

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

A bioflavonoidok, más néven flavonoidok, olyan növényi alapú vegyületek, amelyek jótékony hatással lehetnek az emberi egészségre. A bioflavo ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Melyek a legjobb élelmiszerek a szív egészségének megőrzéséhez?

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Mi a kapcsolat a K-vitaminszint és a tüdő egészsége között?

Mi a kapcsolat a K-vitaminszint és a tüdő egészsége között?

Prebiotikumok: Mik a legjobb forrásai és miért hasznosak?

Prebiotikumok: Mik a legjobb forrásai és miért hasznosak?

Az orvosok nem tanulnak növénytermesztést

Az orvosok nem tanulnak növénytermesztést

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Találkoztam valakivel akinek Neuralink van a fejében

Friss hozzászólás

  • Immunerősítő gyógynövények, amikből immunitást fokozó teát készíthetsz

    Baktérium ellen vagy vírus ellen így készítheted fel gyereked szervezetét!

    […] a testhőmérsékleten, még...

  • A fáradtság 10 valószínű oka

    Fáradtság - Ez a 10 legvalószínűbb oka az alacsony energiaszintnek!

    […] forrás: naturhirek.hu […]...

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Vitaminhiány - Te felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod őket?

    […] közül a kálium az, amiből a legnagyobb mennyiségbe...

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Vitaminhiány - Te felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod őket?

    […] az, amiből a legnagyobb mennyiségben k...

  • Fejfájás és légszomj egyidőben

    Vitaminhiány - Te felismered ezeket a tüneteket, ha meglátod őket?

    […] mennyiségű vas vérszegén...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes