• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása
Flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása

Flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása

2016 aug 05 Szóljon hozzá

A flavonoid vegyületek - vagy ahogy néha nevezik a bioflavonoidok - állnak a zöldségek és a gyümölcsök karakterisztikus íze és illata mögött. Miattuk különbözik a spenót íze és illata a narancsétól, miattuk piros a paprika és kék az áfonya. De a flavonoidok sokkal többet is jelentenek mint a gyümölcsök színe és zamata - erőteljes gyógyító hatásuk hozzájárul az emberek egészségéhez amennyiben bőségesen fogyaszt belőle.

A növényekben fellelhető vegyületek tárházának jelentős része a flavonoidok. Az eddig felfedezett és meghatározott több mint 4000 fitokémiai anyag (fitokémiai = növény által előállított vegyület) közül mintegy 600-at hívunk flavonoidnak vagy karotinoidnak és közülük mindössze 50 vagy 60 marad aktív azt követően, hogy elfogyasztottuk és járul hozzá az egészségünkhöz. Több közülük aktív és értékes antioxidáns ami következtében pozitív hatásuk van a szív- és érrendszer állapotára valamint rákmegelőző tulajdonságuk is számottevő. Más tagja a csoportnak képes csökkenteni a duzzanatokat, a fájdalmat vagy az allergiás reakciókat. Megint mások a vírusok ellen képesek védelmet nyújtani.

Szent-Györgyi P-vitaminja

Ma sem tudunk még sokat a bioflavonoidokról. Mint számos más dolog az orvoslásban az egyszerű megfigyelés eredménye volt, amikor Szent-Györgyi Albert felfedezte, hogy a citromlé segít a fogínyvérzés megállításában, míg az ugyan abból a citromból nyert és tisztított aszkorbinsav nem. P-vitaminnak nevezte el az anyagot amit a tisztítás során kinyertek a citromléből. “P” mint permeabilitás – az a fizikai tulajdonság, hogy valami mennyire engedi át magán a folyadékokat vagy a gázokat.

Később aztán tudós elmék összeültek és eldöntötték, hogy a flavonoidot nem lehet P-vitaminnak nevezni, mert nem létfontosságú tápanyag – tehát nem lehet vitamin. Ettől azonban nem lett kevésbé fontos az egészség szempontjából és jó, ha legalább azt tudjuk, hogy sokat kell belőle fogyasztani.

Flavonoid komplexek

Minden zöldség és gyümölcs egyszerre számos különféle flavonoidot tartalmaz. Még azt sem könnyű meghatározni, hogy egy brokkoliban található tucatnyi flavonoidból melyik felelős a rákellenes hatásért. A szulforafán? Vagy a quercetin? Vagy éppenséggel a lutein? Hiszen ezek mellett még tartalmaz c-vitamint, krómot, folsavat, bórt és számos más mikrotápanyagot, amik mindegyike rákellenes hatást mutatott a velük végzett kísérletekben. A narancs például több mint 40 flavonoid vegyületet tartalmaz, szinte mindegyiket amelyet név szerint is megemlítünk a flavonoidokról szóló írásainkban. És hogy érdemes legyen tovább olvasni a flavonoidokról szóló cikkeinket: a lekvár, a kávé és a csokoládé is bővelkedik flavonoidokban nem csak a brokkoli.

bioflavonoid flavonoid Szent-Györgyi 2016-08-05
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Lövöldözős gyógyszer VI. – pszichiátria a terror hátterében

Következő cikk:

Kávé a legfőbb antioxidáns forrásunk

Hasonló írások

Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin felfedezése

Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin felfedezése

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka?

Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin felfedezése

Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin felfedezése

Szent-Györgyi Albert munkássága Szent-Györgyi Albert, a magyar származású biokémikus, 1937-ben Nobel-díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes