Az ember pusztítja el a méheket?

Mi történne Önnel, ha megetetném valami mérgező anyaggal, de csak annyit adnék belőle, ami még éppen nem öli meg. Mondjuk az “egészségügyi határérték” alatt egy picivel? Jó esetben semmi. Ez alapján állapítják megy egy növényvédő szer vagy más néven rovarirtó biztonsági határértékeit.

De mi van, ha ezután még 56 másik rovarirtó szert is beadok Önnek és egyik sem éri el az “egészségügyi határérték” felső szintjét?  Az, ami az európai méhekkel történik manapság:  megbetegszenek és végül elpusztulnak.

Tomasz Kiljanek vezetésével egy lengyel kutatócsoport 57 különböző rovarirtót mutatott ki befogott házi-méhek szervezetéből vett szövetmintákból és ezek közül 56 engedélyezett az Európai Unió területén, csak egy nem. A kutatók szerint ezek a rovarirtó szerek bár elvileg úgy lettek kifejlesztve, hogy ne a méheket pusztítsák el, és erre tesztelve is voltak, soha senki nem vizsgálta, hogy az 57 együtt ilyen kockázatot jelent a méhekre. Pedig a házi-méhek ma már komolyan betegek. Egyre gyakrabban fordul elő az úgynevezett kaptárelhagyás, amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken. További vizsgálatokat fognak végezni annak megállapítására, hogy milyen mértékben okozhatja ezt a méhekben felhalmozódó növényvédőszer.

Valószínűleg éppen olyan mértékben, mint ahogy a közelmúltban ezt embereken is vizsgálták. A számos együtt jelen lévő méreganyag hatásában összeadódhat és beteggé tehet embert, állatot egyaránt.

Valahol olvastam, hogy ha valami miatt eltűnnének a méhek a Földről, az emberek mindössze 2 évvel élnék túl a méheket. A növények 80%-ának beporzása nélkül – amit a méhek végeznek – éhen hal az emberiség.

Ref.: phys.org

[cm_ad_changer campaign_id=”2″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top