Tilos lesz a buszmegállókban enni

A kormány egészségügyi szakbizottsága elfogadta a DIBKI javaslatát, hogy az aluljárókra tervezett étkezési tilalmat a felszíni tömegközlekedési megállókra is terjesszék ki, ezzel elkerülve, hogy elhízzanak a várakozó utasok.

A fővárosi szakbizottság szerdán tárgyalta a fővárosi aluljárókban bevezetendő evési tilalomról szóló javaslatot, amelyről csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés. A bizottság az ülésen megtárgyalta és elfogadta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület javaslatát, ami szerint a tilalmat ki kell terjeszteni a busz- és villamosmegállókra is.

A döntés hátterében az alig egy hónapja érvénybe lépett dohányzási tilalom és annak gyors, látványos eredményei állnak. Kiderült, hogy a tilalom bevezetését követő egy hónap alatt 113%-al csökkent a tüdőrákos megbetegedések száma a buszmegállókban.

Mivel hazánkban a második helyen áll a halálokok között az elhízásból származó szív- és érrendszeri megbetegedések, emiatt ésszerű dolog a fenti szigorítás – mondta el lapunk kérdésére Dr. Zámbófi Győző a DIBKI elnöke. Számításaik szerint napi 800000 utassal és fejenként egy szendviccsel számolva naponta fél milliárd kalóriával ennének kevesebbet a pestiek, ami megfelel 60 millió tonna, a testükben lerakódott zsírszövetnek.

A jogszabályt a főváros közegészségéről szóló rendeletbe illesztik bele. A tilalom megszegői 30 ezer forintig terjedő bírságot kapnak és egy hónapra eltiltják őket a cukrászdák látogatásától. Jó hír a szabadban evőknek, hogy nem számít tiltott helynek a 600 méternél magasabban fekvő buszmegállók területe. Itt továbbra is lehet szendvicset enni vagy szalonnát sütni, amennyiben valaki gyalog ment oda fel.

Mint legveszélyeztetettebb helyek, az aluljárók mindenképpen a rendelet hatálya alá fognak tartózni. Az evési tilalom alá eső aluljárók listáján szerepel többek között a Flórián tér, az Astoria, a Nyugati tér, a Kálvin tér, a Blaha Lujza tér, a Boráros tér vagy az Örs vezér tere.

Egy másik előterjesztésben tárgyal a közgyűlés az ellenőrzést megkönnyítő fejlesztésről: a fővárosi aluljárókat összesen 3721 darab kamerával szerelik fel a következő hónapokban. A közvetített adatokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság rögzíti és kezeli. A bekamerázás bruttó beruházási költsége 7483 millió forint.

A rendelet április elsején szivárgott ki és várhatóan a jövő év azonos napján fog hatályba lépni.

[cm_ad_changer campaign_id=”2″]

  1 Reply to “Tilos lesz a buszmegállókban enni”

  1. nyuc szerint:

   Dögöljön éhen az, aki ezt kitalálta és essen össze végkimerülésben úgy, mint a dolgozó nők, akik a három műszak mellett tanulnak HITELBŐL, és még mellékállásuk is van, hogy megélhessenek és törleszthessenek, de amint tehetik, takarodhassanak el ebből a rohadék mocskos szemétláda országból!

   Mikor az ember az egyik munkahelyéről siet a másikra és épp hogy az a kevéske ideje van “ebédelni”, még azt is tiltsák már meg! Mert otthon, az egyetlen egy szabad napjukon örül, ha a házimunkára van EREJE az embernek, meg megfőzni, egy hétre… hétköznap meg épp beesik az ágyba és imádkozik, hogy a sok munkahelyi stressztől ne kapjon stroke-ot…

   Van ezer és ezer problémája mindenkinek, és még ez a hülyeség is…
   Bravó!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  scroll to top