Heti négy tojás elfogyasztása jelentősen csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát egy mostanában végzett vizsgálatban, melyet középkorú és idősebb férfiakkal végeztek.
A tanulmányban, amit 1984 és 1989 között indítottak, 2332 férfi étkezési szokásait vizsgálták meg, akik 42 és 60 éves korúak voltak. Nem kizárólag a tojás volt a vizsgálat célpontja, hanem a mozgás, a testtömeg-index, a dohányzás és a zöldségfogyasztás is. A csapatból a 20 év alatt 432-en lettek cukorbetegek. A végső értékelésből kiderült, hogy azok, akik 4 tojást fogyasztottak átlagosan hetente, 38%-al kisebb eséllyel lettek cukorbetegek a vizsgált időszakban mint azok, akik csak heti egy tojást ettek átlagosan.
Érdekessége a vizsgálatnak, hogy a négynél több tojást fogyasztok esetében már nem lehetett további javulást kimutatni. A vizsgálatot végző Kelet-Finnországi Egyetem orvosa – Dr. Jyrki Virtanen – szerint a négy tojás tűnik optimális heti fogyasztásnak a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
A tojást sokáig úgy kezelte az orvosi és a táplálkozás-tudományi szakma, hogy kerülendő a magas zsír és azon belül is koleszterin tartalma miatt. Évtizedeken át nagyon rossz volt a megítélése, miközben rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz. Kiváló minőségű fehérje, esszenciális zsírsavak, ásványi-anyagok és vitaminok találhatók a tojásban és számos vizsgálat mutatta ki gyulladáscsökkentő hatását is.
Forrás: The American Journal of Clinical Nutrition
[cm_ad_changer campaign_id=”2″]