A D-vitamin ismét diabétesz ellenes hatást mutatott

A vér magasabb d-vitamin szintje csökkentheti a cukorbetegség kialakulását egy friss Spanyolországi vizsgálat szerint. Ez a friss eredmény pontosan illeszkedik azon tudományos vizsgálatok közé, ami igazolta a d-vitamin anti-diabetikus hatását.

Persze a vizsgálat nem volt szörnyen tudományos. Kerítettek 1226 embert (961 élte túl a 10 évet ameddig a vizsgálat tartott) és  folyamatosan mérték a vérük d-vitamin szintjét. Aztán ketté választották aszerint, hogy az eredmény 18.5ng/mL alatt vagy felett volt. Hogy miért pont ezt az értéket választották, nem tudom. Egy egészséges ember vérének d-vitamin szintje ennek háromszorosa. Tulajdonképpen d-vitamin-hiányos embereket vizsgáltak. A nagyon hiányost hasonlították össze a vészesen hiányossal.

Ennek ellenére azt találták, hogy annak a csoportnak, akinek a vérében 18.5ng/mL felett volt a d-vitamin szintje, 8%-al kevesebb lett a cukorbeteg. Volt pár résztvevő, akik vérében 30ng/mL felett volt a vér d-vitamin szintje. Ezek közt egyetlen cukorbeteg sem lett a 10 év alatt.

A vizsgálat értékelésében kijelentették, hogy nem ok-okozati összefüggést találtak, csak szoros összefüggést, de az eredmény meggyőző és tovább kell a vizsgálatokat végezni.

Hasonló vizsgálatok hasonló eredménnyel zárulnak. Például tavaly nyáron a Tufts Egyetem kutatói publikáltak egy eredményt, miszerint napi 2000NE d-vitamin fogyasztása egy éven át 25%-al emelte meg a béta-sejtek (az inzulin termeléséért felelősek) kapacitását.
más vizsgálatok azt mutatták, hogy nem csak a 2-es típusú diabétesz ellen hatékony a d-vitamin, de az 1-es típus is kisebb arányban alakul ki megfelelő d-vitamin ellátottság mellett és egyes rákfajták ellen is hatékony ez a tápanyag.

Forrás: Clinical Nutririon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top