Herpesz – bevált módszerek

Az ajakherpeszről tudunk két megingathatatlan igazságot. Az első, ám tudományosan nem igazolt dolog, hogy mindig egy fontos esemény előtti napon jelenik meg és a mérete éppen addigra lesz egy lavór mérete mire indulnánk otthonról. A másik, semmivel nem hasznosabb tudás: a herpeszt az 1-es típusú herpeszvírus okozza. Ezen bölcsességeken túl már általában csak ötletelgetést hallunk akkor is, ha szakembereket (orvost vagy természetgyógyászt) kérdezünk a lehetséges terápiáról vagy a megelőzésről. Ennek ellenére van pár olyan dolog, amit érdemes tudnunk, hogy ritkábban alakuljon ki az ajkunkon lövészárok méretű seb.

Smink – nem használ

Ne próbálja sminkkel eltakarni a kialakult hólyagokat vagy sebet. Ez elnyújtja a gyógyulást a szokásos 7 napról a duplájára. A tiszta vazelin ellenben segíti a gyógyulást és megakadályozza a másodlagos bakteriális fertőzés kialakulását is.

Fertőtlenítés – nem használ

A tanácsokban sokszor elhangzik, hogy a herpesz rendkívül fertőző és akinek herpesze van, kerülje a testi kapcsolatot (csókolózás) és fertőtlenítsen mindent ami hozzáért (kezét, fogkefét, stb…). Ezeknek a tanácsoknak annyi értéke van mint egy éppen lángoló, égő lakásba tűzjelző készüléket szerelni. A fertőzés általában gyerekkorban megtörténik. Amikor a seb megjelenik az ajkakon, a fertőzés már 20 éve megtörtént és 1-2 napja aktiválódott a 20 éve bennünk élő vírus.

Amúgy sem gusztusos egy herpeszes ajkat csókolgatni vagy tovább fertőzni vele nemi szerveket. Talán emiatt ez felesleges tanácsnak tűnik.

A herpesz vírussal együtt élünk. Így van ez évmilliók óta. Ha ezt el tudjuk fogadni, könnyebb dolgunk lesz vele.

Életmód – használ

A bennünk élő, ám szunnyadó vírusok mindig hirtelen, gyakran percek alatt képesek aktivizálódni. Ennek mindig van egy kiváltó oka. Megfigyelések szerint két fő csoportba sorolható a kiváltó ok. Az első a test vagy a lélek kimerültsége vagy stressznek kitett állapota. Minél gyakrabban hanyagoljuk el a testünket, minél rosszabb minőségű az étrendünk, minél hiányosabb a vitamin ellátottságunk, minél ritkábban szívunk friss levegőt, minél vérszegényebbek vagyunk, minél több stressznek van kitéve az immunrendszerünk, annál könnyebb dolga van a herpesz vírusnak. És az is megfigyelhető, hogy lelki stressz esetén, főleg ha az tartósan fennáll, a herpesz kialakulása gyakoribb.

A második csoportba azok a dolgok tartoznak, amik az ajkunkhoz érve azonnali aktiválódást okoznak. Egy fogorvosi eszköz, egy gyümölcs héján található apró szennyeződés vagy allergén vagy erős ultraibolya sugárzás azonnali herpesz vírus aktiválódást képes kiváltani.

Ha a két csoportból csak az egyik van jelen, akkor valószínű, ha mindkettő, akkor szinte biztos, hogy rövidesen fájó ajkunkat fogunk nyalogatni.

Gyógynövények – használ

Van pár fitoterápiás készítmény ami képes csökkenteni a herpeszvírus aktivizálódási képességét. Ezek alkalmankénti használata segíthet csökkenteni a rendszerességét a sebek megjelenésének. Az édesgyökér az első ami tudományosan igazoltan csökkenti az ajakherpesz kialakulásának esélyét. Hasonlóan az orbáncfű, a zsálya, a kasvirág, a citromfű, a levendula és a kurkuma is vizsgálatokban bizonyult hatékonynak.

Fontos, hogy ezek általában veszély vagy mellékhatás nélkül alkalmazhatók egészséges emberek esetében, de a citromfű kivételével mindegyik képes jelentősen befolyásolni egyes gyógyszerek hatását. Figyelemmel fogyassza őket és nem árt tájékoztatni erről az orvosát aki a gyógyszert felírta.

Cink és C-vitamin – használ

Az immunrendszer erősítésére és a száj baktérium flórájának féken tartására egyaránt alkalmas a cink rágótabletta. Amikor kialakult az ajkán egy herpesz, sokat segíthet napi 2-3 cink rágótabletta elszopogatása. Amíg a fémes íz a szájban marad, ne együnk vagy igyunk semmit vízen kívül a nagyobb hatékonyság érdekében. Ez akár egy-két órát is jelent alkalmanként. Napi bőséges mennyiségű c-vitamin is segíthet az immunrendszer támogatásában és a herpesszel együtt járó nyirokcsomó megnagyobbodás kezelésében.

Jégkocka – nem ront a gyógyuláson és kellemes

Nagymamák jótanácsai közt találkoztam a “jégkockával herpeszt gyógyítani” módszerrel. Miközben a jégkockának semmi köze nincs a vírushoz, tényleg képes enyhíteni az égő, fájdalmas tüneteket, hidratálja a kiszáradt ajkat és általában elviselhetőbbé teszi a beteg napjait, ami ettől érvényes terápiának tekinthető. Ha teheti és szeretné, hűtse fájó, herpeszes ajkait tiszta jégkockával. Nem ront a gyógyulás esélyein, és enyhíti a szenvedést.

A fentieken kívül vagy két tucat “jótanácsot” vizsgáltam meg és egyikről sem találtam sem tapasztalati, sem tudományos igazolást.

Forrás: Vitamintanácsadó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top