Drogtársadalom kialakulóban

A héten több droggal kapcsolatos cikket olvastam – valahogy. Az első a HVG hazai droghelyzetről szóló furcsa hangvételű címlapsztorija volt, a második a Time magazin pesszimista összefoglalása az amerikai helyzetről. Ez utóbbi az orvosok által felírt drogok nézőpontjából vizsgálta a problémát.

És ez volt az, ami egy Orwell-i társadalom kialakulásának utolsó szakaszát mutatta be. Csak érdekességként emelem ki, hogy miközben az összes egyéb betegség esetén több a beteg, mint az arra a betegségre gyógyszert fogyasztó ember, a depresszió és az antidepresszánsok esetében fordított a helyzet. Többen szednek antidepresszánst, mint ahány diagnosztizált beteg létezik. Miért alakulhatott ez ki?

Keep walking

Az emberek ma nem a testi, hanem a szociális problémáikat kezelik vegyszerekkel, nyúlnak gyógyszerekhez és drogokhoz. Ez merészen hangzik, de a mértéke olyan, hogy szintű, hogy már észre sem vesszük. Ez a természetes és az elvárt.

  • Ráncosodik az arcbőre? Kenje, injekciózza, savazza és a kollégái újra csodálattal fogják nézni.
  • Elviselhetetlen a munkája? Irány este sörözni a haverokkal és levezetni a napi stresszt.
  • Tönkre van az emésztése, mert a főnöke egy barom? Dulcolax, Rennie, Medrol, valami, bármi ami enyhíti az érzeteket és egy nappal odább tolja a problémát.
  • Nem ön nyerte a trafikpályázatot hanem a konkurencia? “Keep walking” igyon egy Johnnie Walkert és pályázzon újra.
  • Ötkor fejfájással indul haza az irodából, mert egész nap egy monitort bámult? Egy Aspirin, Panadol, Algoflex, stb… biztosan enyhülést okoz másnap ötig.

A gyógyszeripar csupán egy meglévő társadalmi igényt elégít ki akkor amikor minden tünetre gyárt egy pirulát és a bevételének javát elkölti a reklámozására.

Az antidepresszáns nőknek való?

Két és félszer több nő szed antidepresszánst, mint férfi – derül ki a kutatásból több más érdekes aránytalanság mellett. Erre például nem jöttem rá miért van így. Talán a férfiak isznak több Johnnie Walkert?

Az már elgondolkodtatóbb, hogy a 40-60 éves korosztály harmada szed valamilyen antidepresszánst, a harmaduk több mint 10 éve és már a 12-17 éves korosztályban is jelentős (2,8% és 4,6%) a fogyasztók aránya, ahol szintén a lányok vezetnek.

Hatékonyabb mint az antidepresszáns

Miért szednek az emberek antidepresszánsokat amikor tudják, hogy életveszélyes mellékhatásaik vannak? Tényleg, rá van írva a dobozára. Megnöveli az öngyilkossági hajlamot 400%-al!

Miért szedik, ha mindenki – beleértve az orvost is aki felírja – tudja, hogy a placebo éppen olyan hatékony, mint a gyógyszer amit erre a “betegségre” gyártottak.

És furcsa, hogy miközben van számtalan természetes gyógymódja a depressziónak, ezek esélyt sem kapnak a mai háziorvosi gyakorlatban. Tapasztalatból mondom, hogy a hozzám forduló betegek felének írja fel a háziorvos az antidepresszánst anélkül, hogy akár egy gyenge próbálkozást tenne a természetes gyógymódokkal.

Mire gondolok? Van négy olyan dolog, ami klinikailag igazoltan hatékony a depresszió esetében és semmi káros mellékhatása sincs:

1. Vissza a természetbe

A szabad levegőn, a természetben eltöltött minden perc enyhíti a depressziót. Ez nem volt hihető néhány brit kutatónak és nem átallották ezt kutatásokkal igazolni. A napfény, a színek harmóniája, a magasabb oxigéntartalma a levegőnek, a természet egyéb finom rezgései, mind együttesen gyógyítólag hatnak a depresszióra. 
Amikor depressziós emberekkel találkozom, minden alkalommal az derül ki, hogy egy irodában vagy egy pincében dolgoznak egész nap és soha életükben nem vágtak még ki egy fát vagy gyalogoltak mezitláb egy patakmederben.

2. Izomláz

Annak ellenére, hogy minden orvos most fel fog hördülni, azt kell mondanom, hogy aki naponta egy órát mozgással tölt, nincs szüksége semmi antidepresszánsra. Annak aki napi egy órát TV nézéssel tölt, annak van. Hogy Önnek nincs napi egy órája mozogni? Mennyit néz TV-t naponta? Hetente?
Az izmok szándékos megterhelése olyan hormonális folyamatokat indít be a szervezetben amiket még nem sikerült gyógyszerrel helyettesíteni és a gyógyhatása felbecsülhetetlen.

3. Omega-3 olaj és magnézium

A liszt és cukor alapú étrend, amin a depressziósok élnek nagyban felelős az állapotukért. Talán ez a legismertebb adat az orvosok közt is, mégsem használják rutinszerűen. A nyers, omega-3 olajakban gazdag étrend magában képes eltüntetni a depressziót az esetek felében. A chia mag kitűnő omega-3 és magnézium forrás, sok egyéb ásvány és mikro-tápanyag mellett. Napi 1-2 evőkanál nyersen, frissen facsart gyümölcs levében remek gyógyszer.

4. Célok, célkitűzések

Kevés depressziósabb dolog van a világon mint célok nélkül élni napról napra. Vagy minden reggel azzal a “céllal” felkelni, hogy “csak a mai napot vagy ezt a hetet vészeljem át”.
Egy jó és nem jelentéktelen cél úgy söpri el a depressziót, mint hurrikán a trágyaszagot. Persze ehhez pontosan meg kell érteni mi egy “nagy cél”. Ez nem lehet az, hogy “ha jó idő lesz, elmegyek sétálni szombaton”. Ez ugyan cél, de nincs benne kihívás. A “megírom életem első könyvét a zoknihorgolásról” már sokkal jobb célnak tűnik számomra. A “megtanulok egy hónap alatt 100 mondatot spanyolul” pedig feleslegessé teszi a xanaxot legalább egy hónapra.

A fenti 4 együtt érvényes terápia azoknak, akik unják az antidepresszánsok mellékhatásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top