5 év alatt 10-et fiatalodni?

Szenzációként jelent meg a minap a hírekben, hogy a világon először sikerült egy kaliforniai kutatócsoportnak fiatalabbá tenni sejteket. Mindezt nem valami új csodagyógyszerrel, hanem egyszerűen egészséges étrenddel, lelki gyakorlatokkal és ésszerű mozgásterápiával.

A neves The Lancet Oncology orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban 35 prosztatarákos férfit vizsgáltak meg, majd kétfelé osztották őket. Az első 10 fős csapat esetében változtattak az életmódjukon: vegetáriánus étrendre váltottak, tartották magukat az előírt mozgásmennyiséghez, illetve a stresszoldó gyakorlatokat végeztek.

A vizsgálat kimutatta, hogy sejtjeik 10%-al fiatalodtak 5 év alatt, míg a kutatásban résztvevő másik 25 személynél, akitől nem kértek életmódváltást, a sejtek három százalékkal öregedtek a vizsgálat időtartama során.

Programozott sejthalál

Az öregedés be van programozva majdnem minden élőlénybe a gének szintjén. Egy biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ez alól csak az osztódással szaporodó egysejtűek vannak felmentve.

A kromoszómák végén található telomer egy olyan szakasz a DNS számára, ami nem tartalmaz információt a sejt megújulásával kapcsolatban és minden osztódást követően rövidül valamennyire. A telomer akadályozza meg, hogy sejtosztódáskor sérüljön a gén által hordozott hasznos információ. Egy ember esetében, átlagos életmód mellett nagyjából 50 osztódás mehet végbe anélkül, hogy a telomer teljesen elfogyna. Az öregedés során a telomerek rövidülnek és azt okozza a sejteknek, hogy felhagynak az osztódással és elpusztulnak. Gyakorlatilag ez az oka a testünk természetes öregedésének.

Azt tudtuk eddig is, hogy a folyamat életmódtól függően lassabb vagy gyorsabb, de esetünkben a kutatók azt találták, hogy fel lehet tartóztatni, és vissza is lehet fordítani. A Kalifornia Egyetem Dean Ornish vezette orvoscsoportja szerint megfelelő életmóddal meghosszabbíthatók a telomerek.

5 év alatt 10-et fiatalodni?

A vizsgálat elején, majd öt év elteltével is megmérték a telomerek hosszát mind a 35 résztvevőnél. Annál a tíz férfinál, aki rendes életmódváltásra adta a fejét, a telomer hossza jelentősen, átlagosan tíz százalékkal nőtt. Ezzel szemben a kutatásban résztvevő másik 25 személynél, akik élték tovább megszokott életüket, a telomerek hossza három százalékkal csökkent. Korábban soha nem sikerült in vivo kísérletben telomert hosszabbítani. Főleg nem életmód változtatással.

A kutatást vezető doki elmondta az újságnak, hogy a viszonylag alacsony létszámú kutatás eredményei túlmutathatnak a rákos férfiak körén. Ha nagy létszámú, kontrollcsoportos vizsgálatok is alátámasztják a mostani felfedezést, az azt jelenti, hogy az átfogó életmódváltás jelentősen csökkentheti sok betegség kockázatát és az idő előtti elhalálozást.

Miért érzem azt, hogy ez csak egy orvosnak újdonság?

Forrás: The Lancet Oncology

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top