• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

A D-vitamin duplájára növelheti a vastagbél daganat túlélési esélyét

2012 dec 13 Szóljon hozzá

A vér magasabb átlagos D-vitamin szintje megduplázhatja a vastagbél és végbél rákos betegek túlélési esélyét, mondja egy közelmúltban a Harvardon végzett tanulmány publikációja.

Hazánkban a kolorektális rák (vastag- és végbélrák) a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, és az ilyen eredetű halálozások második leggyakoribb oka. Előfordulásának gyakorisága 40 éves kor táján kezd növekedni, 60-75 éves kor között tetőzik. A vastagbélrák nőknél, míg a végbélrák férfiaknál gyakoribb. A daganat növekedése során megtámadja a bélfalat, illetve a közeli nyirokcsomókat is. Mivel a vastagbélből és a végbél nagy részéből a vér a májba kerül, a kolorektális rák a közeli nyirokcsomók után a májra is átterjed, áttétet képez.

Azoknak az embereknek, akiknek a vérében az átlagos 25-hydroxy-D-vitamin (25-(OH)D) – a D-vitamin nem aktív, tárolható formája – magas volt, a rákkal összefüggésbe hozható halálozási aránya mindössze fele volt azokénak, akiknek a vérében alacsonyabb volt a mérhető D-vitamin szint, írta a British Journal of Cancer című lap. A kutatók szerint “tovább kell vizsgálni a jelenség mögött meghúzódó tényleges folyamatot, de az eredmények magukért beszélnek.”

A D-vitamin rákellenes hatásának kutatása a negyvenes évekig nyúlik vissza, amikor Frank Apperly bizonyítottnak látta, hogy a “napsugárzásnak rákellenes hatása van”.

2007-ben az American Journal of Preventive Medicine című lap írt egy cikket, ami szerint a magasabb 25(OH)D szint a vérban csökkenti a gyomorrák rizikóját. A cikkben Edward Gorham a California Egyetemről azt írta: “… a metaanalízis során azt találtuk, hogy a vérben mért 34ng/ml szintig felemelt 25-hydroxy D-vitamin mintegy felére csökkentette a gyomorrák kialakulásának esélyét.”

A mostani tanulmány 1017 korábban vastag- és végbélrákkal diagnosztizált beteg sorsát analizálta és jutott a fenti eredményre. Érdekes végig gondolni, hogy e filléres anyag, mint a D-vitamin csupán azért nem jut elegendő mennyiségben a szervezetünkben, mert nem tartózkodunk elég időt a napon és emellett az étrendi kiegészítés is meg van nehezítve azáltal, hogy a szükséges napi mennyiségnek csupán negyedét-ötödét tartalmazzák a legjobb multivitaminok is.
Miközben évente 363000 új esetet diagnosztizálnak csupán Európában és ennek háromszorosát világszerte. Közülük évente 492000-en halnak meg közvetlenül a rák miatt.

A D-vitaminról

A D-Vitamin két biológiailag inaktív “elő-anyagból” állhat elő: a D3, vagy más néven a kolekalciferol, és a D2, vagyis az ergokalciferol is megfelelő forrás. Az előzőt a bőrünk állítja elő megfelelő mennyiségű UVB sugárzás (290 to 320 nm) hatására, és azt állítják róla, hogy jobban bioaktív.
Bár a napsütés magában elég lenne ahhoz, hogy a testünk megtermelje a számára szükséges D-vitamin mennyiséget, az életmódunk miatt ez szinte sosem jön létre. Napközben fedett helyeken tartózkodunk, amikor pedig napfényre jutunk, napvédő krémekkel akadályozzuk meg a test természetes D-vitamin termelését. A téli hónapokról pedig nem is kell említést tennünk. Ilyenkor csupán étrendi kiegészítésből származó D-vitamin bevitelre számíthatunk.

A felnőttkorra krónikussá váló D-vitamin hiány pedig számos betegség okozója. Ide sorolják mostanában csontritkulást, az izomsorvadást, gyakori rákfajtákat, autoimmun betegséget, valamint pár fertőző és a keringési rendszert érintő kórt. Számos eredmény igazolta, hogy a D-vitamin ellátottság arányban van néhány rákos daganat és az I-es típusú cukorbetegség előfordulási valószínűségével is.

Forrás: British Journal of Cancer 101.szám, “Prospective study of predictors of
vitamin D status and survival in patients with colorectal cancer”

d-vitamin rák vastagbélrák 2012-12-13
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Ön mivel issza a kávéját?

Következő cikk:

Mitől betegek gyermekeink?

Hasonló írások

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Tavaszi fáradtság: Mi okozza, és hogyan küzdhetjük le?

Tavaszi fáradtság: Mi okozza, és hogyan küzdhetjük le?

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Miért vagy fáradt állandóan? – A rejtett tápanyaghiányok nyomában

Észrevetted már, hogy bármennyit alszol, reggel mégis úgy érzed, mintha rád zuhant volna a hétfő? Kávéval indul a nap, és úgy is folytatódik ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes