Lövöldözős gyógyszer V.

Képzeld el, hogy 18 éves vagy és az országod egy be nem jelentett háborút visel mondjuk Irak vagy Afganisztán ellen, ahová téged is besorolnak. Ahelyett, hogy rockkoncerten ugrálnál vagy egyetemi előadást hallgatnál egy fülledt előadóteremben, azt látod, hogy a legjobb barátaid leszakadt végtagokkal halnak meg melletted, vagy éppen te öltél meg valakit, talán véletlenül.

2011-et írunk és az Afganisztánban meghalt amerikai katonák egy ötöde 18 és 21 éves korú volt.

Például a Pentagon a minap bocsánatot kért amiatt az amerikai katonai szokás miatt, hogy megölt afgán civileket csonkítottak meg és trófeaként ellopták egyes testrészeiket. Az is elképzelhető, hogy éppen azt látod, hogy a szobatársaid ilyesmiket gyűjtenek.

Szóval nem egy lélekemelő helyzet ez semmiképpen és nem csoda, hogy az ott szolgáló katonák 30%-a poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenved.

A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták”, ma már egy valóságshow szereplő is könnyedén megszerezheti.” forrás: webbeteg.hu

A legjelentősebb amerikai orvosi szaklap, a JAMA közölt le a minap egy cikket, ami az amerikai katonák pszichiátriai drogokkal való túladagolását elemzi. Ebben megvizsgáltak a fenti szindrómában szenvedő katonákat és a rutinszerűen adott pszichiátriai szerrel (riszperidon) és placebóval “kezelték” őket.

Az eredmény lenyűgöző:

Nem volt különbség a hatásban. Fél éven át 367 beteg katonát figyeltek meg és a végén mindkét csoportban nagyjából 15 százalékuk állapota javult. Akár gyógyszert kaptak, akár üres tablettákat.

Mellesleg a gyógyszert szedő csoport a következő mellékhatásoknak volt kitéve: zavartság, testmozgás kontrollálásának képtelensége, szívproblémák, szédülés, hányinger és hányás, hasmenés, súlygyarapodás, gyomorfájás, a szorongás és izgatottság, nyugtalanság, látászavarok, vizelési nehézség , szexuális teljesítmény csökkenése, és görcsök.

További információk: JAMA

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top