E-vitaminnal a szív egészségéért

Egy új véletlen-kettősvak kísérletben kimutatták, hogy a természetes E-vitamin bizonyos mennyiségben fogyasztva jelentős mértékben csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását és az ebből következő elhalálozást nők körében.

Utána olvastam ennek a kísérletnek és találtam benne néhány megdöbbentő dolgot.Akik régebb óta olvassák az írásaimat, talán emlékeznek arra, hogy a közelmúltban dr. Lakos András hisztériakeltő cikkére reagáltam a szokottnál élesebben. Akkor is arra a következtetésre jutottam, hogy nem korrekt, hogy hírbe hozzuk az E-vitamint a miatt, amit a szintetikus változata okozott a betegnek, de ez a mostani cikk és a tálalása még ennél is tovább megy. Azt csak feltételezem, hogy dr. Lakos nem tudja vagy nem akarja megkülönböztetni a természetes E-vitamin a szintetikustól, de amit a mostani cikkben olvastam, az már túlmutat a „nemtudomság” keretein.

Röviden az eredmény: 1450 nő esetén 13%-al csökkent a halálos vagy komoly szívbetegségek száma, 22%-al az infarktus és 27%-al a stroke (gutaütés) előfordulása. Ez utóbbi C-vitaminnal kombinálva 31%-ig is emelkedett. A kutatást végző orvosok azt írják a publikáció összefoglalásában, idézem: „nem volt általános hatása az aszkorbinsavnak, az e-vitaminnak vagy a béta-karotinnak a nagy rizikójú nők csoportjában”.

És ennyi. Ez olvasható az interneten száz helyen megjelent összefoglalóban (abstract). Ha ezt meglátja Gombos Edina, holnap az összes vezető médiában ez a mondat fog szerepelni. És ezt a kutatásvezető orvos mondta ki!!!! Ez a komplett meghazudtolása azoknak a tényeknek, amik a saját kutatásának eredményei. Nem hiszem el, hogy véletlen, hogy azoknak az eredményét is belekalkulálták a végkövetkeztetésbe, akik azt hitték, hogy E-vitamint kapnak, miközben placebóval etették őket éveken át. Ha valakinek nem lenne tiszta, miről beszélek, ez egy valódi, kettős vak kísérlet volt. Sem a beteg, sem az orvosa nem tudta, hogy tényleg E-vitamint kap, vagy csupán repceolajat. Azok a betegek, akik ténylegesen természetes d-alfa tokoferol tartalmú E-vitamint kaptak látványosan jobb eredményt értek el, amit az első ábra mutatja. (sajnos a teljes, ábrákban gazdag változatért fizetned kell)

Tehát feltehetjük a kérdést, miért kell a sorok között olvasnunk, és miért nem lehet elmondani az embereknek, hogy a természetes E-vitamin jelentős mértékben járul hozzá a szív és érrendszer egészségéhez, míg szintetikus változatai nem.

Hát, én elmondhatom. Engem nem fizet senki az ellenkezőjéért.

Ezért álljon itt a valóság: a kutatásban kétnaponta 600NE d-alfa-tokoferol természetes E-vitamint használtak. Zsír-oldékony vitamin lévén ez az adagolási mód teljesen rendben van. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy hazánkban szinte az összes vitamin gyártó a szintetikus, hatástalan dl-alfa-tokoferolt teszi a termékébe. Ezt vagy feltüntetik, vagy nem a dobozon. Három termék gyártóját vagy forgalmazóját hívtam fel telefonon, amelyiken nem szerepelt a dobozon a hatóanyag, és mindhárom esetén szintetikus változat volt a kapszulában.
Valószínűleg még ennél is jobb eredményt lehetne elérni azzal, ha nem csupán a d-alfa, hanem az összes természetes e-vitamin formátumot (d-béta, d-gamma, d-delta) adnák, de erről nem szólt ez a kutatás.

Szólt viszont az aszkorbinsav (c-vitamin) szinergiájáról. Ez kimutatható, de nem volt jelentős. Mitől is lett volna jelentős? Napi 500mg-ot kapott a kezelt csoport, a placebo csoport semennyit. Amellett, hogy ha én beteg lennék, nem szeretnék egy vitamin kísérletben a placebo csoportba kerülni, ez a fél gramm nem sok, annak fényében, hogy szív- és érrendszeri betegeknek 3-8gramm a napi ajánlott mennyiség.

Referenciák:

  • Rath M, Niedzwiecki A. Nutritional Supplement Program Halts Progression of Early Coronary Atherosclerosis Documented by Ultrafast Computed Tomography. Journal of Applied Nutrition. 1996; 48
  • Salonen JT, Nyyssonen K, Salonen R, Lakka HM, Kaikkonen J, PorkkalaSarataho E, Voutilainen S, Lakka TA, Rissanen T, Leskinen L, Tuomainen TP, Valkonen VP, Ristonmaa U, Poulsen HE. Antioxidant Supplementation in Atherosclerosis Prevention (ASAP) study: a randomized trial of the effect of vitamins E and C on 3year progression of carotid atherosclerosis. J Intern Med. 2000 Nov.
  • Brown DJ, Goodman J. A review of vitamins A, C, and E and their relationship to cardiovascular disease. Clin Excell Nurse Pract. 1998 Jan.

Amikor pedig megnéztem, hogy béta-karotinként mit használtak, megint arra gondoltam, hogy nem teljesen korrekt ez a csapat. És ezzel a kijelentéssel nagyon visszafogtam magam.

A németek imádnak mindent laboratóriumban előállítani. Valamiért ez jellemző rájuk. Miközben béta-karotint akár fűből vagy algából is lehetne kinyerni, mennyivel szuperebb dolog terpentinből. Azt hiszitek viccelek? Ha valaki letölti ezt a dokumentumot, az 5. oldalon kap egy részletes leírást arról, hogyan kell vitamint előállítani acetonból meg formaldehidből akár otthon a garázsban. Üdvözlet az élelmiszeripar szép új világában.

Ezek után ugye nem lepődtök meg, ha kiderül, hogy a fent boncolgatott emberkísérletben a BASF német cég által gyártott szintetikus béta-karotint (Lurotin) használták. Abból viszont jó sokat, napi 50mg-ot. Ez a mestermű nem csak kórházi emberkísérletek eszköze. A legtöbb Európában gyártott olcsó multivitamin készítménynek ez az alapanyaga, és az élelmiszeriparban is E-160 kóddal feltüntetve kellemes színt kölcsönöz mindennek.

Most látom, hová jutottunk, pedig milyen lelkesen üdvözöltem az első bekezdésben, hogy végre valaki rájött, hogy a természetes E-vitamin gyógyítja a szívet és a keringési rendszert.

Kérem, hogy ez legyen a hír! Mert ez a lényeg.

Természetes E-vitamin szerezni nem nagy ördöngösség. Én napi 400NE alatti mennyiségnek nem látom értelmét. És nézd meg a dobozát! Ha nem az szerepel rajta, hogy d-alfa, hanem az, hogy dl-alfa (milyen kis eltérés a névben), vagy nem szerepel rajta semmi, akkor ne vedd meg. Ez a kis eltérés a névben két teljesen eltérő dolgot takar.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top