Szexuális erőszak a kiskunhalasi pszichiátrián

Azon gondolkodtam, hogy vajon van e pszichiátriai besorolása annak a kényszernek, amikor valaki szexuális perverzióra kényszerít magatehetetlen embereket. Úgy gondolom, hogy ha a kávé iránti rajongásnak van, akkor ennek is lennie kell.

A közelmúltban egy pszichiátriai intézet több alkalmazottja betegeket kényszerített szexuális játékokra, volt, akit annyira megvertek, hogy imádkoztak azért, éljék túl a reggelt – állítja két ápolónő, akik feljelentették kollégáikat. A botrány ez év januárjában robbant ki és máig egy háromfelvonásos drámává dagadt és most mondom, lesz negyedik is.

Verték és megalázták a kiskunhalasi pszichiátriai otthon betegeit egyes alkalmazottak. Volt, akit szexuális játékokra kényszerítettek. Ezt állította az intézet egyik volt és most is ott dolgozó munkatársa. Azt mondják, előfordult, hogy valaki még dicsekedett is a tettével. Az ügyben akkoriban nyomozás és belső vizsgálat indult.

“A szexuális dolgokkal kapcsolatban showműsorszerűen buzdították őket főként férfi ápoltat férfi ápolttal való együttlétre” – mondta az otthon egyik volt dolgozója. Egy másik még ott dolgozó ápolónő pedig azt mondta, hogy egyik alkalommal, amikor ment dolgozni, hívták a kollégái, hogy mutatnak neki valamit. Akkor látta, hogy két beteg orálisan elégíti ki egymást. Egy másik eset kapcsán pedig azt mesélte, hogy szabadság után visszament dolgozni és az egyik kollégája azzal fogadta, hogy az előző este úgy megverték az egyik lakót, hogy azon imádkoztak, hogy érje meg a nappalt, mert különben baj lesz.

A két ápolónő állítása szerint a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában, a zárt osztályon történtek ezek. Azt kérték, hogy a nevük ne kerüljön nyilvánosságra, de azt vállalták, hogy elmondják, néhány kollégájuk milyen kegyetlenül bánt a betegekkel. A két ápolónő azt állítja, az otthon igazgatónőjének hónapokkal ezelőtt szóltak, hogy mi történik az ön- és közveszélyes embereket kezelő osztályon, de nem változott semmi. Végül feljelentést tettek az ügyészségen. Az ügyben nyomozás indult. 

Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője azt mondta, hogy az ilyen jellegű cselekményeknek a bizonyítása mindig nagyon nehéz. Ezek a múltban történtek és utólag kell bizonyítékokat találni és ráadásul olyan embereket bántalmaztak, akiknek komoly személyiségtorzulása, egyéb betegségei vannak.

Úgy tudjuk, az eset kirobbanása óta több ápolót áthelyeztek másik osztályra és a zárt osztályon biztonsági kamerákat szereltek fel. Az ügyészségi feljelentés után belső vizsgálat indult az otthonban. Amíg ez le nem zárul az igazgató nem akar nyilatkozni. Telefonon annyit mondott, hogy az eddig meghallgatott dolgozók mindegyike tagadja, hogy ilyen brutális dolgok történtek volna az intézeten belül.

2010 Február

Elkészült a kiskunhalasi pszichiátriai intézet belső jelentése, de a megalázott betegek ügyében tett megállapításokat titkolják. A rendőrség ettől függetlenül nyomoz az ügyben.

Szemérem elleni erőszak miatt nyomozást rendeltek el a Kiskunhalasi Pszichiátriai Intézetben, mert fölmerült annak gyanúja, hogy az ott ápolt, magatehetetlen betegek sérelmére szexuális erőszakot követtek el. Az ügyész azt is hozzátette: erős a gyanú arra is, hogy a betegeket meg is ütötték.

Az eset még január végén robbant ki, amikor két ápolónő feljelentést tett kollegáik ellen. Elmondásuk szerint az alkalmazottak többször szexuális játékokra kényszerítették, megalázták és verték a zárt osztályon ápolt betegeket, férfi ápoltakat férfi ápoltakkal való együttlétre buzdítottak.

Az eseteket jelezték az otthon igazgatónőjének, aki belső vizsgálatot indított, de az ügyben más előrelépés nem történt. Ezért döntöttek úgy, hogy az ügyészséghez és a sajtóhoz is fordulnak.

A nyomozás folyamatban van, lezárultáig legalább két hónap telik el, amelyet az ügyész még két hónappal meghosszabbíthat. “Négy hónapon belül szerintem sokkal tisztábban fogunk látni” – mondta Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész.

A belső vizsgálatot  is bekérik, de konkrétumokat egyelőre maga az ügyész sem tud. “Hallottam arról, hogy készült ilyen jelentés, de az események jellege és a személyek érintettsége miatt ehhez nem fűzök nagy reményeket.”

A Bács-Kiskun megyei rendőrség szóvívője, Mihályné Bornemissza Eleonóra kérdésünkre elmondta, hogy hivatalból ők sem kapják meg a belső vizsgálat eredményét, egyelőre várnak rá, hogy az igazgatónő ezt rendelkezésükre bocsássa. A kihallgatások megkezdődtek, a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

“A mai napon idézték be azt a két hölgyet, akik a bejelentést megtették, az eljárás során tanúként hallgatják meg őket. Bízunk benne, hogy az eljárás nagyobb léptekkel fog haladni ezután.”

Próbáltuk elérni az otthon igazgatónőjét, Simon Ilonát, ám ő nem tudott rendelkezésünkre állni. Az otthon betegeinek jogi képviselője, Petrich István úgy nyilatkozott: bár rendszeresen jár a betegekhez, fogadóóráin nem tapasztalt olyan jeleket, melyek ilyen eseményekre utaltak volna.

2010 Április

Őrizetbe vették a kiskunhalasi elmegyógyintézet két ápolóját. Az egyik férfi ellen gondozás alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt indítottak nyomozást. A másik ellen pedig különös kegyetlenséggel elkövetett könnyű testi sértés a gyanú, amit a férfi akarat nyilvánításra képtelen személy ellen követett el.

Az ügyet még februárban robbantotta ki a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának egyik dolgozója és egy ápolónő, akit nem sokkal korábban bocsátottak el.

Azt állították, hogy verték és megalázták a betegeket. Úgy fogalmaztak, hogy “a szexuális dolgokkal kapcsolatban showműsorszerűen buzdították őket főként férfi ápoltat férfi ápolttal való együttlétre”.

Egyikük azt is mesélte, hogy egyik alkalommal, amikor ment dolgozni, hívták a kollégái, hogy mutatnak neki valamit. Akkor látta, hogy két beteg orálisan elégíti ki egymást.

A két ápolónő azt állítja, az intézmény igazgatójának mondták, hogy mi történik az ön- és közveszélyes embereket kezelő osztályon, de csupán annyi változott, hogy több ápolót áthelyeztek másik osztályra és a zárt osztályon biztonsági kamerákat szereltek fel. Végül feljelentést tettek az ügyészségen.

Az ügyészség még vizsgálódik, Téglás Péter, a kiskunhalasi ügyészség vezetője elmondta, számos nyomozási cselekmény van még hátra.

A két férfi előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top