Zsíroldékony c-vitamin?

Tisztelt Címzett!

Erről van tudomásuk? 

“ASCORBYL PALMITATE: A ZSÍROLDÉKONY C-VITAMIN
Az Ascorbyl Palmitate a C-vitamin egy magas biológiai hasznosíthatóságú, zsíroldékony származéka. A C-vitamin összes előnyét birtokolja, DE ellentétben a vízoldékony formával, képes a sejtmembrán lipidrétegében tárolódni, amíg a szervezetnek szüksége lesz rá.

Kedves János,

Az Ön által idézett szöveg két féligazság és egy hazugság összegyurmázásából született marketinganyag. Bár jól hangzik és remek dolog lenne, ha a c-vitamin sejtekben való tárolására lenne megoldás, de ezt nem a gyógyszeripar fogja megoldani. A valóság sokkal prózaibb:

Az ascorbyl palmitate (ejtsd: aszkorbil palmitát) nem ismeretlen az élelmiszeriparban. E304 kódszám alatt élelmiszer adalékként (lisztjavító szer) használják a sütőiparban az ötvenes évek óta. Előnyös tulajdonsága az aszkorbin savhoz képest, hogy hőstabil. Ez azt jelenti, hogy miközben a c-vitamin hagyományos formája a sütés során részben elbomlik és a késztermékben már táplálkozási szempontból jelentéktelen, az ascorbyl palmitate c-vitamin tartalma alig csökken a művelet során. Ez értékes tulajdonság, ugyanis van a kenyérben pár olyan ásványi anyag (vas, szelén) ami c-vitamin jelenlétében nagyobb hatékonysággal hasznosul. Ezt vizsgálta egy tanulmány (DeRitter E. Physiologic availability of dehydro-L-ascorbic acid and palmitoyl-L-ascorbic acid. Science. 1951;113:628-631.) amit ma már ingyen letölthet bárki az internetről.

Újabban a kozmetikai ipar is előszeretettel teszi bele krémekbe, mert azt gondolják, hogy bármi köze is van a bőrre kent c-vitamin származéknak a bőr egészségére. Nincs.

A c-vitaminnak a belekbe kell kerülnie. Hogyan viselkedik az aszkorbyl-palmitát a gyomorban? Amint megindul az emésztés, hidrolizálódik (szétbomlik) és palmitic sav valamint aszkorbin sav keletkezik, még mielőtt elindulhatna a felszívódás. Mire a bélbe kerül, már éppen olyan aszkorbinsav lesz, mint bármelyik olcsó konkurense.

Jellemző esete ez annak, amikor egy eredetileg olcsó élelmiszer adalék kis misztikummal ötvenszeres áron eladható.

Az egész ötlet és az erre épülő piac egy orvostól származik (dr Tinus Smits), aki autista gyerekek kezelése során alkalmazta az ascorbyl palmitate-ot. Valószínűleg semmi különbséget nem tapasztalt volna ha aszkorbinsavat használ erre a célra, de sajnos ezt már nem tudjuk számon kérni rajta, mert tegnap temették.

Ugyanez a doki találta ki, hogy szedjék szét a halolajat EPA és DHA zsírsavakra és az egyiket eladják úgy, mint “magas DHA tartalmú omega-3”, a másikat MorEPA néven “magas EPA tartalmú omega-3 olaj” formában. A magas DHA tartalomnak még értelme is lenne, de a magas EPA hasznára én még nem találtam épeszű magyarázatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top