Kitálalt egy Pfizer szakértő

Az orvoslás történelmének legnagyobb hamisítási botránya kezd kibontakozni amiatt, hogy a Pfizer gyógyszergyár alkalmazásában álló Dr. Scott Reuben bevallotta, hogy 13 éven át az volt a feladata, hogy kutatási eredményeket és tanulmányokat hamisítson meg azért, hogy a cég gyógyszereit jobban el tudják adni.

A Pfizer szóvivői irodájának munkatársaként tucatszám jelentetett meg orvosi szaklapokban olyan publikációkat, amiknek semmi valóságalapja nem volt.

A vezető amerikai média példaként hozza, hogy Dr. Reuben és csapata 75000 dollárt kapott például a Celebrex nevű gyógyszerről 2005-ben készített tanulmányukért. A tanulmányban, amit orvosi lapokban jelentettek meg több mint száz orvosra és vizsgálatra hivatkoztak, amiben a Celebrex segített a fájdalmat csökkenteni a műtétek után. Egyetlen probléma van csupán: Soha egyetlen páciensen sem végezték el a vizsgálatot.

Dr. Scott Reuben kitálalt: az egész tanulmány hamisítvány volt és ennek ellenére megjelentették.

Ez nem az egyet Dr. Reuben által írt hamis tanulmány volt. A Wall Street Journal megrendelésére írt hamis tanulmányokat a Bextra és a Vioxx nevű gyógyszerekről is.

Ennek hatására két társlap, a Anesthesia & Analgesia és a The Day nevű londoni lapok is lehoztak összesen 31 Reuben által írt cikket, amikről utólag kiderült, hogy általa fabrikált, valóságot egyáltalán nem tartalmazó írások voltak.

Miután a botrány kiderült, állítólag a doki aláírt egy megállapodást, hogy 420000 dollárt (84 millió forint) visszafizet a megbízójának, de ez már valószínűleg nem menti meg a börtöntől. Elbocsátották munkahelyéről a  Baystate Medical Centerből, ahol kényelmes foteljéből osztotta az észt és 250000 dollár pénzbírság és 10 év letöltendő szabadságvesztés vár rá.

A Celebrex magyarországon is engedélyezett gyógyszer lett, államilag támogatott és ajánlott készítmény.

Hétköznapi gyógyszerbiznisz

Érdekes, hogy  fenti történet miatt csak egy doki kerül börtönbe. A Pfizertől senki, pedig ott is mindenkinek tudnia kellett erről. A szaklapban idézett több száz orvos 13 év alatt egyszer sem jelentkezett, hogy kérem én ott sem voltam!

Ennek a Reubennek lehet, hogy ezer cinkosa volt csupán ebben az egy gyógyszerüzletben. Vagy társként vagy csendestársként.

A Gazdasági Versenyhivatal a múlt héten elítélt egy magyar orvost, mert nem tartotta tudományosan megalapozottnak azt, hogy a vitaminjainak gyógyhatást tulajdonított. Az indoklásban az is szerepelt, hogy nemzetközileg elismert tudósoknak szabad csak olyan kijelentéseket tenniük, hogy egy adott szernek gyógyító hatása van.

Ilyeneknek, mint Dr. Reuben és munkatársai.

Ebből a történetből, nem az a tanulság, hogy pár orvos, kutató klinikai kutatásokat hamisított egy gyógyszergyárnak. Nem is az, hogy az úgynevezett tudományos orvosi folyóiratok kiadták a fabrikált tanulmányait. Még csak nem is az a tény, hogy a gyógyszervállalatok dollármilliókat fizetnek ki ezekért a hamisítványokért, amit áttételesen a beteg emberek és a járulékfizető egészségesek termelnek meg.

pfizer szekely tamasA történet tanulsága számomra az, hogy ez teljesen általános a gyógyszerüzletben. Dr. Reuben története nem egyedülálló. A gyógyszergyártó cégek jellemzően ezen a módon érik el, hogy eladásaik növekedjenek. A termékek engedélyezését végző hivatalok, a minisztériumi munkatársak, mind ezen “tudományos” munkák alapján döntenek. Mindössze tegnap jelent meg lapunkban a hír, hogy napi egymillió forintban korlátozták az orvosok által felvehető tanácsadói díjat az egyik amerikai egyetemen. Ez igen magas összeg és látszólag van az a pénz amitől ellágyul egy orvos is.

Nekem mindig nevethetnékem támad és már tudom is miről van szó, amikor “tudományos bizonyítékon alapuló” kijelentéseket hallok és a természetes gyógymódokat pedig elítélő kijelentéseket. Ha ilyet hall, tudhatja, hogy Dr. Reubenhez hasonló fizetett orvosok által kreált hamisítványokról van szó valójában és a tudomány annyi van benne, mint egy Irigy Hónaljmirigy műsorban.

A csaló orvosok száma igen nagy. Tulajdonképpen nélkülük nem is működne egyetlen gyógyszeripari cég sem. Nélkülük nem lehetne marketing üzeneteket gyártani és a gyógyszer engedélyezési hivatalok sem tudnának miből dönteni. A Dr. Reubenhez hasonló gyógyszerreklám arcok nélkül megakadna a profitgépezet, esnének a részvények a piacon és igazgatói, miniszteri székek kerülnének veszélybe.

Tényleg nem figyelték meg, hogy két héttel ez előtt megjelent egy rövid hír, miszerint sikerült eladni meg nem nevezett külföldre a H1N1 vakcinánkat? És lám, azóta nemhogy senki meg nem halt a hírekben új influenzától, de még megbetegedésekről sem hallani. Addig kellett a hisztériát fenntartani, amíg a marketingnek erre szüksége volt. Nem csodálkoznék, ha pár éven belül kiderülne, hogy ezt is egy hamisított jelentés indította el és rács mögé kerülne a tisztifőorvos vagy a miniszter úr, akik leghangosabban reklámozták a terméket.

Ha valaki nekem azt mondja, hogy “tudományos bizonyítékokon alapuló…” én nevetek és azt mondom: Dr. Reuben?

Mi a “tudományosan megalapozott” jelentése?

Maradva az orvosi szakkifejezéseknél, a recept a következő: Fabrikálj egy bizonyítékot. Jelentesd meg egy orvosi szaklapban. Ez után már hivatkozhatsz rá bulvár médiában és ezerszám megjelentetheted mit tényt. Erre fog hivatkozni a miniszter, ezt fogja idézni a tiszti főorvos és minden jó tanuló az orvosi egyetemen. És ez egészen addig fennmaradhat, amíg ki nem tálalsz, hogy vicc volt az egész. De addigra már sok-sok dollárt kerestél rajta és ki tudod fizetni a büntetést is.

Amikor egy ismerős arc a televízióban azt hajtogatja, hogy a védőoltás tudományos alapon biztonságos, vagy azt, hogy a patkányméreg tudományos alapon kis mennyiségben gyógyszer, akkor tudhatjuk, hogy valószínűleg Dr. Reuben és munkatársainak hamisított eredményeire alapozva mondják ezt.

Forrás: www.theday.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top