Az egészséges emberek okozták az oltóanyag hiányt

Alig egy hónapja indították el az Egyesült Királyságban az idei influenza pánikot, máris vannak szövődményei. A becsületes angol polgárok közül 15 millió elszaladt és megvásárolta az oltást, aminek eredménye az lett, hogy súlyos hiány keletkezett a brit patikákban és klinikákon az oltóanyagból.

A brit háziorvosok szövetségének elnöke, Dr. Clare Gerada erre azt nyilatkozta, hogy a hatóságoknak meg kellene tiltaniuk, hogy csupán aggódó, de egészséges emberek is vásárolhassanak az oltóanyagból, mivel nekik erre nincs is igazából szükségük.

A The Telegraph riportjában Dr. Gerada elmondja, hogy: “…akik idegességükben megvásárolták a vakcinát, egy kényes egyensúlyt borítottak fel és hozzájárultak a hiányhoz és az általános aggodalomhoz.”

Lássuk csak! Ki a bűnös? Az, aki feleslegesen megvásárolta az oltóanyagot, vagy az, aki hetek óta pánikban tartja az embereket? Hamar átfutottam az angliai influenzáról itthon megjelent cikkeket és mindegyikben azt olvasom, hogy a 65 év alattiak vannak veszélyben és az oltóanyag minden lehetséges vírustörzs ellen véd. Tulajdonképpen ingyen reklámot kapott a szer minden lehetséges fórumon. De most, hogy a készlet elfogyott, megváltozott a kommunikáció a szigetországban és már azt kérik, hogy aki egészséges, az ne vegyen, mert ezzel okoz pánikot.

Oltóanyag ipar azokat hibáztatja, akik megvették a terméküket

Nem is annyira nevetséges ez a történet, mint elsőre tűnik. Azt hiszem, hogy védőoltások tekintetében nem lehetünk okosak. Ha megvesszük akkor hiányt okozunk és felborítjuk a kényes üzleti egyensúlyt. Ha nem vesszük meg, akkor felelőtlenek vagyunk és veszélyt jelentünk a közegészségügyre. Szóval ha legyártották, akkor felelőtlenség nem megvenni, de ha túl jól sikerült pánikot keltenünk, akkor meg felelőtlenség megvenni. És érdekes módon ugyan az az ember hibáztat mindkét esetben.

Talán kellene egy törvény, amivel büntethetővé tehetnénk azt, aki annak ellenére vesz oltóanyagot, hogy egészséges. Meg kellene egy, amivel meg azt büntetnénk, aki nem vesz oltóanyagot, mert egészséges. Mindig azt vennénk elő, amelyik éppen illik az aktuális raktárkészletünkhöz.

Semmi értelme az oltásnak

Nálunk még nem kezdődött el a propaganda az oltás érdekében. Biztosan azért, mert még nincsen készen az oltóanyag. Ha elkészül, ne legyen kétsége a felől, hogy beindul a gépezet és a pánikkeltés. Egy hét, egy hónap? Amikor kint lesznek az ampullák a gyógyszertárakban, a marketing is beindul. Lesznek halott kismamák, buszvezetők, középiskolás lányok, minden, ami ahhoz kell, hogy magára ismerjen mindenki a célcsoportból.

De emlékezzünk akkor Dr. Gerada elnökasszony mostani üzenetére: “feleslegesen vásárolták meg a vakcinát”. Vagy Dr. Tricia Cresswell (orvos igazgató NHS) szavaira: “Arra szeretnénk biztatni a csupán aggódókat, akik nem fenyegetettek, hogy ne keresség a háziorvosukat vagy a gyógyszerészüket. Hagyják meg a lehetőséget azoknak, akik jobban rászorulnak.”

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy amennyiben csak “aggódó” vagyok, akkor ne oltassak.

Végre hivatalos nyilatkozatok jelentek meg arról, amit mi már évek óta szajkózunk. Egy egészséges embernek nincs szüksége védőoltásokra. Egészséges immunrendszerre van szükségük, d-vitaminra, c-vitaminra, cinkre, stb… Érdekes, hogy a hatóságoknak egy oltóanyag hiányra volt szükségük, hogy beismerjék ezt a dolgot. Eddig az eladások érdekében csak azt nyomták, hogy mindenki oltasson, mert nem oltatni luxus.

Én azt állítom, hogy senkinek nincs szüksége oltásra, nem csak az egészségeseknek. Egy kismamának, egy tinédzsernek, egy nagymamának egyaránt egészséges táplálkozásra, némi friss levegőre, napfényre (annak hiányában szoláriumra) és rendszeres testmozgásra van szüksége. A többit a szervezete elintézi mindenféle injekció nélkül.

A kérdés az, hogy Ön minek hisz? A két hónappal ez előtti üzenetnek, miszerint oltassa be magát, vagy a mostaninak, hogy felesleges oltatni, sőt felelőtlenség.

Magyarországon még most indul a kampány. Van ideje ezt átgondolni. Van ideje feltölteni magát vitaminokkal. Van ideje immunrendszerét felkészíteni.

The Telegraph

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top