Brit kutató szerint haszontalan a probiotikum

A probiotikus ételek és étrendkiegészítők nem támogatják az egészséget, sőt bizonyos szerencsétlen eseteknél betegséget is okozhatnak, állítja egy brit mikrobiológus professzor, egy tudományos konferencián.

Michael Wilson professzor a Londoni Egyetem mikrobiológiai osztályáról azt állítja, hogy a 230 millió Eurós brit pro-biotikus étel piac szereplői valótlant állítanak. A Cheltenhami tudományos konferencián tartott előadásában Dr. Wilson nem vetette el teljesen az elképzelés arról, hogy bizonyos “jó baktériumok” javíthatnak az egészségen, de szerinte ez ingatag elképzeléseken alapul és némelyeknél egészségügyi kockázatot jelent. Bár elismerte, hogy számos klinikai kísérlet azt eredményezte, hogy a pro-biotikumok segítettek számos antibiotikumokkal kapcsolatos probléma enyhítésében, de további kutatásokat és kísérleteket követelt.

“Van számos eset, amikor a pro-biotikum használ, de a probléma a szabályozás hiánya, – idézik Dr. Wilsont a The Times magazinban.
Úgy árulják őket, mint ételeket vagy étrendkiegészítőket és nem úgy, mint gyógyszereket. Bárki összekeverhet 4-5 különböző baktérium törzset és eladhatja a piacon, mint probiotikum. A betegségek kezelésére előállított gyógyszerek esetén az iparnak szigorú szabályai vannak, amit nem követelünk meg az étrendkiegészítő vagy élelmiszer gyártóktól.”

Savanyú a szőlő?

Gondolkodom, mi késztette erre e kijelentésre a profot. Több ötletem is van erre. Vagy a lap fizetett neki egy kalap pénzt, mert ez vitát fog kiváltani kétséget kizárólag és ettől majd jobban el lehet adni a The Times-t. Esetleg valamelyik gyógyszergyár eladásait rontja a kefir vagy a joghurt?  Bármelyik is lehet igaz, de azért pár dolog jó ha ismert Ön előtt is:

A gyógyszergyártás koránt sem biztonságos

A gyógyszerek fejlesztése, gyártása és használata során felállított biztonsági követelményeket maga a gyógyszeripar alakította ki. Ez egy önszabályzó mechanizmus. A professzor úr által vágyott szigorú szabályozás nem ér semmit, mert nincs szó másról, mint önellenőrzésről. A hivatalok a gyártók által adott szűrt információk alapján döntenek egy forgalomba helyezésről vagy tiltásról és az elmúlt években tucatszám fordult elő, hogy meghamisított jelentések miatt 8-10 év múlva derültek ki olyan mellékhatások, amik miatt soha nem szabadott volna piacra kerülni egy terméknek (Vioxx, Lipitor, Prexige, Nimesulid, stb…)

Maradjunk annyiban, hogy bár bonyolult, hosszadalmas és drága, de általában adminisztratív eljárások miatt tűnik egy gyógyszer piacra kerülése bonyolultnak, de leggyakrabban ez nem, áll másból, mint a klinikai kísérleteket végző orvosok lefizetéséből és az egyébként alulfinanszírozott és talán emiatt korrupt hivatalokra gyakorolt pénzügyi nyomásból.

Mi egy probiotikum?

A prof sajnos összekeveri az általa tenyésztett baktériumokat a probiotikummal. A probiotikum nem pár tetszőlegesen összekevert baktérium a szupermarketek polcain. Ezt a prof vagy nem tudja, vagy szándékosan félremagyarázza. A probiotikum egy jól definiált fogalom: A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak (WHO).  Értelemszerűen nem nevezhetünk probiotikumnak egy olyan baktérium keveréket, ami az emberi szervezet szempontjából káros baktériumot tartalmaz.

Egy igazi probiotikum veszélytelen

Egy tanulmányban 300 HIV pozitív AIDS betegnek adtak probiotikumot terápiájuk részeként. Ezek olyan betegek, akiknek a betegség elvitte az immunrendszerüket. Egy ellenszenves baktérium azonnal elvinné őket. Ehelyett mind a 300-an javuló állapotot tapasztaltak a probiotikum fogyasztásától.

Vagy vehetnénk azokat a rákos kezelteket, akiknek a teljes immunrendszerét kikapcsolják a kezelés során használt szerek, majd a probiotikumok egyetlen éjszaka alatt javítanak az állapotukon.

Sajnos a prof az előadásában egyetlen konkrét kijelentést sem tett, csupán általánosságban figyelmeztetett a veszélyre, ezért nehéz vele vitába szállni.

Nem a Danone találta fel a bifidus essensis-t.

A bifidus essensis az egyik nagy tejtermékgyártó vállalat jogvédett fejlesztése, a Bifidobacterium animalis nevű baktérium egyik törzsének fantázianeve. Ez azt jelenti, hogy bár a baktériumot valószínűleg a teremtő hozta létre évmilliókkal ez előtt, és minden természetes tejben előfordul, ezen a fantázianéven csak a Danone árulhatja. Ha ön aludttejet készít otthon, ugyanezt a baktériumot abban is meg fogja találni.

Ezek a dolgok itt vannak körülöttünk évmilliók óta. Együtt élünk velük és sem feltalálni nem kell őket, sem megrendszabályozni. Főleg nem egy korrupcióra igen hajlamos rendszer által, mint amilyen a gyógyszeripar és az orvostársadalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top
' }); }); }